Patix
Początkująca w BB
a dla mnie najszybsze są makarony z różnymi sosami 
np.
Makaron w lekkim białym sosie z szynką /wychodzi ok. 2 porcje/
150g makaronu farfalle
4-5 pieczarek
1 i 1/2 szkl mleka
1 łyżka mąki kukurydzianej
2 garści groszku (ja daję mrożony, a czasem z puszki <---pod koniec smażenia zeby sie nie rozpadł), fajnie też wygląda groszek z marchewka
4 plastry gotowanej szynki
starty ser żółty
zioła prowansalskie (troszkę)
sól i pieprz, kucharek (kto co lubi, generalnie doprawiam do smaku)
czasem dodaję małą cukinie
Makaron ugotować. W garnku z niewielką ilością oleju poddusić pokrojone pieczarki. Dodać groszek (jeśli mrożony). Trzymać na małym ogniu pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Doprawić ziołami.
Mleko wymieszać z dodatkiem mąki, soli i pieprzu lub umieścić w słoiku, zakręcić i dobrze wstrząsnąć, żeby składniki się połączyły.
Zwiększyć ogień i wlać mieszankę do warzyw. Dodać pokrojoną w paski szynkę. Mieszać aż sos zgęstnieje, doprawić do smaku, po czym dodać ser.
Smacznego
np.
Makaron w lekkim białym sosie z szynką /wychodzi ok. 2 porcje/
150g makaronu farfalle
4-5 pieczarek
1 i 1/2 szkl mleka
1 łyżka mąki kukurydzianej
2 garści groszku (ja daję mrożony, a czasem z puszki <---pod koniec smażenia zeby sie nie rozpadł), fajnie też wygląda groszek z marchewka
4 plastry gotowanej szynki
starty ser żółty
zioła prowansalskie (troszkę)
sól i pieprz, kucharek (kto co lubi, generalnie doprawiam do smaku)
czasem dodaję małą cukinie
Makaron ugotować. W garnku z niewielką ilością oleju poddusić pokrojone pieczarki. Dodać groszek (jeśli mrożony). Trzymać na małym ogniu pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Doprawić ziołami.
Mleko wymieszać z dodatkiem mąki, soli i pieprzu lub umieścić w słoiku, zakręcić i dobrze wstrząsnąć, żeby składniki się połączyły.
Zwiększyć ogień i wlać mieszankę do warzyw. Dodać pokrojoną w paski szynkę. Mieszać aż sos zgęstnieje, doprawić do smaku, po czym dodać ser.
Smacznego