reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Psychoza poporodowa

Hej , ja obecnie leczę się na psychoze poporodową, wzięło mnie miesiac po porodzie więc już się z tym zmagam 9 miesięcy z czego 2 miesiące w szpitalu psychiatrycznym , dziś dopiero mogę powiedzieć że z dnia na dzień jest coraz lepiej ale są ciężkie momenty . Dużo dają leki jak i wizyty u psychiatry i psychologa.

reklama
Hej , ja obecnie leczę się na psychoze poporodową, wzięło mnie miesiac po porodzie więc już się z tym zmagam 9 miesięcy z czego 2 miesiące w szpitalu psychiatrycznym , dziś dopiero mogę powiedzieć że z dnia na dzień jest coraz lepiej ale są ciężkie momenty . Dużo dają leki jak i wizyty u psychiatry i psychologa.
jakie miałaś objawy? Czy masz jakieś choroby współtowarzyszące?
Z góry dziękuję za odpowiedź.

Zaczęłam mieć natretne myśli które przyszły nagle do tego doszły obrazy , że coś robię dzieciom gdzie w rzeczywistości nie robilam nic , to było straszne jak sobie przypomnę i chodziłam cały czas tak jakbym była w amoku , żałuję że od razu nie poszłam do lekarza . Chorób współtowarzyszących nie miałam choć były na początku podejrzenia choroby afektywnej dwubiegunowej

Jeśli mogę wiedzieć wzięło cię równy miesiąc po porodzie? Na zagranicznej stronie czytałam, że psychoza poporodowa nie występuje później niż 4 tygodnie po porodzie.

Zaczęłam mieć natretne myśli które przyszły nagle do tego doszły obrazy , że coś robię dzieciom gdzie w rzeczywistości nie robilam nic , to było straszne jak sobie przypomnę i chodziłam cały czas tak jakbym była w amoku , żałuję że od razu nie poszłam do lekarza . Chorób współtowarzyszących nie miałam choć były na początku podejrzenia choroby afektywnej dwubiegunowej
A te 'obrazy' to były wizje w głowie, czy poprostu halucynacje? Widziałaś to realnie?

To mogła być psychoza, ale nie poporodowa, w ICD-11 6E21 psychoza poporodowa - zespół związany z ciążą lub połogiem (rozpoczynający się w ciągu około 6 tygodni po porodzie), który obejmuje istotne zmiany psychiczne i behawioralne, w tym urojenia, halucynacje lub inne objawy psychotyczne. Typowo występują również objawy depresyjne i/lub maniakalne.
Moja koleżanka rok po porodzie zaczęła mieć urojenia, ale takie pierwsze objawy bardziej depresyjne były właściwie prawie od początku. Może z tego wynikała taka diagnoza? Nie mam podstaw, żeby jej nie wierzyć, ani wystarczającej wiedzy by podważać diagnozę psychiatry

reklama
przykro mi, że musiałaś przez to przechodzic. Teraz już może byc tylko lepiej. Trzymaj się.

Do góry