reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przyszle i obecne mamusie :)))

Katrina jak będzie głodny z podróży to wszystko zje :tak: a jak nie, to Jego problem, On będzie głodny :-p

Ewirut cholero Ty !!!
:laugh2:

Przeglądam oferty wakacji i powiem Wam, że jak patrze na tegoroczne ceny, to gdybym miała cycki to by mi opadły z tego szoku w jaki wpadłam :szok::laugh2:

reklama
Paula :-D:-D:-D
Katrina jak nie smakuje to niech se do restauracji idzie :baffled:

Ewirut kurde zjadlabym drozdzowke ale drożdży ne mam :crazy: Tylko suszone a to nie ten sam smak niestety wrrrrrr

prazonki sie robią :tak: Już pachnie w całym domu.
Lori a jak robisz tego kurczaka :confused:

Pozabijam Was za chwilę :laugh2:
Mam dzisiaj bardzo ograniczone menu, bo wczoraj byłam u ortodonty dokeęcić aparat :-p a Wy tu wyskakujecie z takimi pysznościami!!! :wściekła/y: :-)
Idę po loda, a co!!! :-D

A co u mnie przy wekendzie musi byc ciacho , no chyba ze mam lenia t wtedy jest bez , ale mój mezus wtedy nie jest za bardzo pocieszony:-p
A teraz mam taka drozdzowke ze sypie wszystko do miski tak jak w przepisie to stoi 3godz i potem mieszam i na blache i do piekarnika szyka łatwa i pyszna:-p
Jak ktoś chce przepis to moge dac zawsze wychodzi!
A ja tez jestem za tym kurczakiem po indyjsku jak sie go robi ?????

przepis na kurczaka po indyjsku:

składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 cebula czerwona
- 3 ząbki czosnku
- kiść kolędry
- 3 trawy cytrynowe
- garść orzeszków solonych
- masło orzechowe
- limonka
- oliwa
- cukier
- puszka mleka kokosowego
- pomidory krojone w puszcze z czosnkiem(patrzec żeby nie były z bazylią)
- przyprawy
- sezam (najlepiej czarny)

kroimy kurczaka w kostkę, na rozgrzana patelnie dajemy troche oliwy lub olej rzepakowy. Dajemy pół pokrojonej cebuli w kostkę aż się lekko zaszkli. Wrzucamy kurczaka i przyprawiamy. Ja mam juz teraz dużo przypraw indyjskim ale zaczynalam tylko od garam masala. Dostałam w forum jak w weekendy są stoiska ekologiczne. Mają też przyprawę 5 smaków.
Posypujemy sezamem. Robimy aż będzie bialutki, ale nie przypieczony.
Jak sie kurczak robi to równocześnie zabieramy się za sos ( paste). Zwał jak zwał.
Do pojemnika wlewamy całą puszke pomidorów, wrzucamy posiekaną kolędre (troche zostawiamy na deseczce do posypania na gotowe danie), wrzucamy posiekany czosnek, drugą polowe pokrojone cebuli, posiekaną drobniusienki trawe cytrynowa, posiekane orzechy, łyżka oliwy, łyzeczka cukru, poł wyciśniętej limonki. Wszystko traktujemy blenderem aż będzie ładna konsystencja miazgi :)
Do białego kurczaka wrzucamy naszą paste, wlewamy tłustą część mleka kokosowego, reszte zostawiamy do ewnetualnego rozrzedzenia. Chwile sie to gotuje na patelni. I w zaleznosci od konsystencji dodajemy np masło orzechowe do zageszczenia, lub wodnista czesc mleka kokosowego do rozrzedzenia. Wciskam drugą połowę limonki dla smaku juz dodaje cukier i troche soli. Dodaje pozostale przyprawy np kumin, kurkume, garam masala etc.
5 minut jeszcze sie grzeje na patelni i gotowe. Podawać z ryżem np basmati albo jaśminowy. Może byc też zwykły. Po wierzchu posypać posiekana kolędrą.
Aha ja jeszcze lubie sypnąć sporo cynamonu ;)
smacznego:)

jak ktos jest z UK to chętnie napisze jakie sa przyprawy do kupienia.
Jak tos nie ma przypraw to tez sie obejdzie bo wszystkie składniki same w sobie dają super smak. Danie jest takie orzechowo-limonkowe.

Drożdzowka
-10dag drozdży
-1szkl cukru
-cukier waniliowy
-1szkl mleka (cieplego)
-4jajka
-1szkl oleju
-5 szkl mąki
Wszytsko po koleji tak jak na pisane wkladac do miski i zostawic na 3godz.przykryc ściereczka.Po 3godz wymieszac i wlozyc na blache.
Na wierzch daje owoce jakie mam.
czas pieczenia do suchego patyczka. mniej wiecej w temp 160 st przez 40min ale to musicie same wedlug wlasnych kuchenek, bo kazda inaczej grzeje....

reklama
Ale tu się smacznie zrobiło :)
Ja dziś też miałam pomidorówkę a jutro kurczak z kurkami w sosie śmietanowo-kurkowym i chyba z ryżem zrobię i fasolka z bułką tartą do tego :)

Niestety nasze jezioro wczoraj nie wypaliło bo wietrznie u nas było i temperatura bez szału także sobie odpuściliśmy coby mały się nie przeziębił.
Dziś byliśmy u znajomych , już od roku starają się o dziecko i nic :( nie wypytywałam o szczegóły bo nie miałam śmiałości, nie znam ich na tyle,ale trzymam za nich kciuki.

Do góry