reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przyszle i obecne mamusie :)))

Dobry wieczor - ja dopiero teraz bo mialam dzien pelen zalatwiania ale wszystko pozytywnie wiec jest ok :-)
LOSICZKO - tule
AGNES - Anetke tez juz po chorobie takie chyrczenie meczylo ale wreszcie ustapilo - cierpliwosci.
ADA - nabieraj sil

reklama
Ada - ściskam Skarbku :*:*:*:*:*

yyyyyyyyyyyyyyyyy sory ale nadrabiałam i tu i na g i poplatałam kto gdzie pisał wiec nie odp tu zawiele :p

Witam wieczorowa pora..
U nas dzis bialo..od poludnia padalo no i napadalo :-)
Ja dzis z m mialam troche latania musielismy tez stroj kupic bo gwiazda ma jutro bal w przedszkolu.
A teraz leze z goraczka...znowu..
:-( zimno lepek boli i biore tabletki i zmykam do lozka..
Milej nocki..:-) :-)

Hejka :-)
Ilonka napisalam na g;-).................i o mojej wizycie tez :tak:
Lori no wiesz GRatulacje to zawsze milo skladac :tak:
Marysia fajnie ze wszystko poszlo po twojej mysli :-)
Viola nareszcie koniec zastrzykow :-)
Valky a co u ciebie kochana????;-)
Agnes mowisz ze masz malego smieszka w domu :-D
Joanna zdrowka zycze :-)
DZiama ja tez nadrabiam tak jak ty :-D
Ada :* &&&&&&&&&&&&

Agnes jeżeli gluten wprowadzasz przed wprowadzeniem pokarmów stałych to najlepiej ugotować troszkę kaszki mannej i połączyć z twoim pokarmem. Ekspozycja na gluten trwa 2 miesiące w międzyczasie możesz wprowadzać warzywka i owoce.
My już po ekspozycji glutenu,ale ja nie odmierzałam glutenu, tylko po prostu starałam się codziennie dać coś z glutenem.

[h=3]Ekspozycja na gluten wg polskiego schematu żywienia[/h] Według najnowszych zaleceń żywieniowych opracowanych w naszym kraju: ekspozycja na gluten przedstawia się następująco:

• u dzieci karmionych piersią, gluten wprowadzamy od 5 miesiąca (po ukończeniu 4)
  • u dzieci karmionych sztucznie w 6 miesiącu (po ukończeniu 5)

Podobnie jak wszystkie nowe posiłki uzupełniające, także gluten należy wprowadzać do diety dziecka stopniowo. To podstawowa i bardzo ważna zasada, która pozwala uważnie obserwować reakcję dziecka na poszczególne produkty i wcześnie zauważyć wystąpienie ewentualnych niepożądanych objawów alergii.

Etap I - podawanie niewielkich dawek glutenu, jako dodatku do posiłku: 2-3 g produktu (to płaska łyżeczka od herbaty) glutenowego (np. kaszki manny) na 100 ml posiłku (np. zupki, mleka) - po 4 miesiącu niemowlęta karmione piersią i po 5 miesiącu niemowlęta karmione mlekiem modyfikowanym

Etap II - po 6 miesiącu życia niemowlęta karmione mlekiem modyfikowanym - zwiększenie ilości glutenu - 6 g produktu glutenowego na 100 ml zupki; niemowlęta karmione piersią po dwumiesięcznym, pełnym okresie ekspozycji mogą otrzymywać gluten bez ograniczeń.

Etap III - po 9 miesiącu życia - gluten może być podany bez ograniczeń.
Przy czym ekspozycja na gluten powinna trwać pełne 2 miesiące od chwili wprowadzenia.

[h=3]Jak wprowadzać gluten?[/h]
  • Gluten dodajemy do jednego posiłku w ciągu doby
  • Kaszkę manną zawsze podaje się z czymś, co jest dla niej osłoną, czyli tym, co dziecko jakiś czas już je.
  • U dziecka karmionego modyfikowanym mlekiem daje się kaszki mannej do zupki lub/i deserku (albo mleka).
  • U dzieci karmionych piersią odrobinę kaszki mannej zagotowanej na wodzie dodaje się do odrobiny odciągniętego mleka i podaje się łyżeczką, by nie zaburzać odruchu prawidłowego ssania piersi.
  • Jeśli w diecie dziecka są wprowadzone już inne produkty niż mleko mleko mamy dodajemy kaszkę manną do przecieru jarzynowego np. marchewki czy owocowego, np. startego jabłka, lub do zupki.

Witam z pracy :-p tak napiernicza śniegiem, że jestem w ciężkim szoku :szok::-D

Ilonko dziękujemy za piękne tabelki
:tak:

Monii1988 witaj
:blink:

Violu chyba coś jest teraz z tymi bezobjawowymi chorobami
:tak: właśnie dzisiaj dowiedziałam się, że mój chrześniak miał 40 stopni gorączki, a nie miał przy tym ani karatu, ani gardło go nie bolało, dosłownie nic… :confused:
Cieszę się, że Antosiowi się polepsza :tak: Ucałuj Go :*

Valkyrie no wreszcie jesteś
:tak:
W pakiecie z mrozem mogę dorzucić tonę śniegu, albo i ze dwie
:-D Tak sypie, że boję się, że mnie zasypie :-) a z pracy to ja rano pojadę chyba 2 godziny, bo zima znowu zaskoczy drogowców :szok:

Katrina hej nocny marku
;-) Co tam słychać u Ciebie? :-)

Dzień doberek ja tez się witam. już od godz jestem w pracy ale najchętniej wróciłabym do łózka... matko jak chce mi się spać:crazy:

edit. widziałyście mój wykres??? no i 14dc czerwono. Vel Ty tez miałaś az takie dziwne akcje? kurde rozumiem nie mieć okresu nawet te52 dni ale żeby mieć taki????

Ostatnia edycja:
reklama
Witam i ja :)
Katrina mało CIę ... pisz, pisz bo Cię z tabelki usunę hihih..... żartuję oczywiście słońce :-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-) jak Kubuś ????????????????? moze nowe zdjęcie wstawisz :)

Dziama kotek dla mnie to juz czarna magia Twój wykres :szok::szok::szok::szok::szok::szok: coś nie halo jest kurcze.... za długo to trwa ......... :baffled::baffled::baffled::baffled::baffled::baffled:

Rozia no , no, no aleś sie rozpisałaś kochana :-p:-p:-p:-p no ale wnioskuję ze Bianka na razie ma w nosie nasz świat :laugh2:

Hahha Dziama u Ciebie czerwono a u mnie taki skok ze hej :szok::szok::szok::szok::szok: strach sie bać hehe !!!!!!!!!!!!!:-D:-D:-D:-D

Milusiego :) :-):-):-):-):-):-):-)

Pamela, Róza, Małami, Losiczka, Jane , Katy, sylwia Roszpunka truskawka hop, hop :-D

Paula pewnie chrapie teraz :-D

Do góry