reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przystanek kulinarny

dziewczyny a propo własnego chleba - macie jakieś sprawdzone przepisy? bo jednak tych z internetu się boję w ciemno próbować. A chętnie spróbowałabym jakiegoś własnej roboty pieczywa :-)
 
reklama
makuc, obecnie :tak: sprawdzonym przepisem jest dla mnie taka kompozycja:
Wieczorem:
mieszamy 400 ml zakwasu na mące żytniej + 5 szkl mąki żytniej min typ 650 najlepiej 1250+ 4 szkl wody mineralnej - mieszamy i odstawiamy na noc.
Rano przed wyjściem do pracy:
mieszamy to z 1 szklanką dowolnych ziaren + 0,5 szkl mąki dowolnej byle typ był ponad 500 + 0,5 szkl wody + 3 łyżeczki płaskie soli
wracamy z pracy:
dodajemy ok 0,5 szkl mąki i odrobinę wody - ciasto ma być luźne, trochę bardziej zwarte niż na placki ziemniaczane. Przekładamy do formy, dajemy 1h na wyrośnięcie i do piekarnika. Pieczemy 1h15min w temp 200C
Pycha!!! :-)

pomysł i własna interpretacja od: http://kleszcze.edu.pl/chleb-ytni-na-zakwasie-przepisy-t158.html

Ps. a ta 1 szkl kaszy jęczmiennej drobnej dodanej do mojego pierwszego wypieku w niczym nie przeszkodziła, w zasadzie jakiekolwiek grudki były nie wyczuwalne
 
Ostatnia edycja:
Tak, ale takie pieczenia na tydzień starcza :tak:
Chleb do dziś rano był po prostu świeży i pyszny, no i było go na tyle dużo, że nie przejedliśmy więcej niż połowę tego co zrobiłam (z zasady nie jesteśmy kanapkożercami;))
Ja dziś robię następny, postanowiłam, że będzie żytnio -gryczany z ziarnami słonecznika, mąki już kupione :)
Mniam!
 
reklama
Wczoraj kupiłam tuszkę królika, zachęcona opowieściami mojej Pani z rzeźnika.
A teraz siedzę i się głowię co dalej, bo w moim domu się tego nie jadało.
Wiecie może jak mam się do niego zabrać?
 
Do góry