reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przystanek kulinarny

reklama
A ja dzis pierwszy raz robilam zupe dyniowa i powiem wam,ze wyszla pyszna!Polecam!! za pare dni halloween wiec wiadomo co zrobilismy z dynia ;-)
 
Prosze bardzo

Składniki
- 1 kg dyni (ćwierć przeciętnej kuli)
- 1 kg pomidorów
- cebula
- 2 łyżki oleju
- 2 szklanki bulionu (wywaru z warzyw
- wody)
- 1-2 liście laurowe
- 2 łyżki curry
- łyżeczka cukru
- sól


Sposób przyrządzania:

Dynię obierz, usuń pestki wraz z miękką otoczką. Miąższ pokrój na kawałki. Pomidory sparz wrzątkiem i zdejmij z nich skórkę. Cebulę posiekaj, po czym zeszklij w rondlu na oleju. Dodaj dynię, rozdrobnione pomidory, bulion, przyprawy, cukier i sól. Duś pod przykryciem aż do całkowitego rozgotowania się dyni. Uwagi: Jeśli nie dolejesz bulionu, zamiast zupy uzyskasz danie warzywne. Wtedy dyni nie trzeba rozgotowywać, wystarczy, że zmięknie. Możesz próbować zup dyniowych z dodatkiem innych warzyw (np. zamiast pomidorów wrzucić kilka kartofli, na koniec całość zmiksować) oraz przypraw (zamiast curry użyć czosnku) i posypywać zieleniną, tartym serem, grzankami, zabielać śmietaną.
 
Hej ja robię
przepis:
marchewka 3 szt
pietruszka 1 szt
seler 1 szt
cebula 1 szt
sól, pieprz,
cukier 2 łyżki
śmietana 30 % ok 200-300 ml
dynia pokrojona w kostke ja daje pół dyni takiej średniej. reszte mroże


Na oliwie zeszklić cebulę, dodać marchewkę , pietruszkę, selera. Zalać wodą niech się pogotują, na koniec dodać dynię (ją trzeba gotować ok.20 minut nie dłużej niż 30min. bo wydziela jakieś niedobre rzeczy). Zblendować , przyprawić a na koniec dodać śmietanki 30% i zagotować i wyjdzie pyszny krem. Do zupy dodać grzanki i skwarki z boczku ;-) (dla tych co o linie nie dbają).

sama wymyśliłam, więc nie polecam za bardzo ;-), choć raczej wszyscy się zajadają :-) i nikt jeszcze nie powiedział, że niedobra :-).
 
reklama
Do góry