makuc
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 28 Kwiecień 2010
- Postów
- 6 284
Jutro mój mąż ma urodziny, więc postanowiłam zrobić mu coś takiego:
SERNIK LIMONKOWY NA ZIMNO:
Składniki:
Sposób przygotowania:
trzymajcie kciuki, żeby coś z tego wyszło ;-)
SERNIK LIMONKOWY NA ZIMNO:
Składniki:
- 2 galaretki cytrynowe
- 2 galaretki agrestowe
- 200g cukru
- 150g białej czekolady
- 150g herbatników
- 2 limonki
- 800g twarogu z wiaderka lub twarożku śmietankowego (dałam Quark)
- 250g słodkiej śmietany 30- 36%
Sposób przygotowania:
- 1 galaretkę agrestową przygotować według przepisu na opakowaniu. Chłodną galaretkę wylać do płaskiego naczynia np. na duży, płaski talerz i wstawić do lodówki, żeby stężała.
- 1 galaretkę agrestową i 1 galaretkę cytrynową rozpuścić w 100ml gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia.
- Białą czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej.
- Herbatniki rozkruszyć. (W tym celu najlepiej włożyć herbatniki do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć.)
- Rozkruszone herbatniki połączyć z białą czekoladą i wyłożyć do tortownicy (o średnicy 26cm). Wstawić do lodówki na około 30 min.
- Wycisnąć sok z jednej limonki.
- Twaróg zmiksować dokładnie z cukrem.
- Rozpuszczone galaretki agrestową i cytrynową połączyć z serem (każdą galaretkę z 400g sera). Do cytrynowej galaretki wymieszanej z serem dodać 3 łyżki soku z limonki.
- Słodką śmietanę ubić.
- Po połowie śmietany dodać do obu kremów i delikatnie wymieszać.
- Wyłożyć do tortownicy najpierw żółty, potem zielony krem. Wstawić do lodówki.
- Z galaretki zielonej na talerzu wyciąć dowolne kształty. Ułożyć na wierzchu ciasta.
- Pozostałą galaretkę cytrynową przygotować według przepisu na opakowaniu i jak galaretka zacznie tężeć wyłożyć na górę ciasta.
- Przyozdobić ciasto plastrami z drugiej limonki.
trzymajcie kciuki, żeby coś z tego wyszło ;-)