reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przystanek kulinarny

Jutro mój mąż ma urodziny, więc postanowiłam zrobić mu coś takiego:

Sernik_limonkowy_4.jpg


SERNIK LIMONKOWY NA ZIMNO
:

Składniki:

  • 2 galaretki cytrynowe
  • 2 galaretki agrestowe
  • 200g cukru
  • 150g białej czekolady
  • 150g herbatników
  • 2 limonki
  • 800g twarogu z wiaderka lub twarożku śmietankowego (dałam Quark)
  • 250g słodkiej śmietany 30- 36%

Sposób przygotowania:


  1. 1 galaretkę agrestową przygotować według przepisu na opakowaniu. Chłodną galaretkę wylać do płaskiego naczynia np. na duży, płaski talerz i wstawić do lodówki, żeby stężała.
  2. 1 galaretkę agrestową i 1 galaretkę cytrynową rozpuścić w 100ml gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Białą czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej.
  4. Herbatniki rozkruszyć. (W tym celu najlepiej włożyć herbatniki do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć.)
  5. Rozkruszone herbatniki połączyć z białą czekoladą i wyłożyć do tortownicy (o średnicy 26cm). Wstawić do lodówki na około 30 min.
  6. Wycisnąć sok z jednej limonki.
  7. Twaróg zmiksować dokładnie z cukrem.
  8. Rozpuszczone galaretki agrestową i cytrynową połączyć z serem (każdą galaretkę z 400g sera). Do cytrynowej galaretki wymieszanej z serem dodać 3 łyżki soku z limonki.
  9. Słodką śmietanę ubić.
  10. Po połowie śmietany dodać do obu kremów i delikatnie wymieszać.
  11. Wyłożyć do tortownicy najpierw żółty, potem zielony krem. Wstawić do lodówki.
  12. Z galaretki zielonej na talerzu wyciąć dowolne kształty. Ułożyć na wierzchu ciasta.
  13. Pozostałą galaretkę cytrynową przygotować według przepisu na opakowaniu i jak galaretka zacznie tężeć wyłożyć na górę ciasta.
  14. Przyozdobić ciasto plastrami z drugiej limonki.


trzymajcie kciuki, żeby coś z tego wyszło :confused::szok::-p;-)
 
reklama
WIOLI no chyba właśnie nie każdemu :zawstydzona/y: przy nakładaniu zmieszały mi się warstwy i wyjdzie hmmm mieszanko-papka a nie warstwowiec (o ile w ogóle się zetnie :confused:). ja się zdecydowanie nie nadaję do robienia ciast (nawet tych na zimno). Dobrze, że urodziny są jutro, bo jak rano okaże się, że coś jest nie tak to pobiegnę szybciorem do ciastkarni i jakieś coś tam kupię :-p:-)
 
WIOLI daj, daj :-) skoro to pewniak to jeżeli to ciasto, które mam w lodówce jutro do śmietnika jednak pójdzie, to go zrobię :-D
 
Murzynek

2 szklanki maki
niecala szklanka cukru
2luzeczki proszku do pieczenia
4jajka
kostka margaryny najlepiej kasi
4jajka
3lyzki kakao
pol szklanki mleka


W garnku rozpuszczasz margaryne cukier mleko i kakao mieszasz do zagotiwania na gladka mase dajesz do ostygniecia gdy istygnie didajesz 4 zoltka i mieszasz z bialek ubijasz piane make mieszasz z proszkuem do pieczenia mase wlewasz do maki i mieszasz zeby niebylo zadnych grudek na koniec dodajesz piane i wszystko znowu mieszasz delikatnie az wszystko sie elegancko polaczy calosc wlewasz do formy i pieczesz50 min w 180 st gdy istygnie polewasz czekol polewa i posypujezz np wiorkami kokosowymi w pl jest dobra polewa z czekol mlecznej z gelwe bodajrze ja rozpuszcam czekolady milki z odrobina mleka zeby byla taka lejaca


Mam nadzieje ze cis z tego zrozumialas:confused:
 
reklama
Do góry