reklama
Kania78
...
- Dołączył(a)
- 28 Luty 2011
- Postów
- 8 199
Dawidowe są takie serki w pudełeczku, biały kremowy nazywa się Delikatny.
Może rzuci Ci sie kiedyś w oczy a co do majonezu to też nie zawsze daję, tylko wtedy jak mam w domu a jak brak to z samego jogurtu robię, bo śmietany to ja nie używam w ogóle.
Może rzuci Ci sie kiedyś w oczy a co do majonezu to też nie zawsze daję, tylko wtedy jak mam w domu a jak brak to z samego jogurtu robię, bo śmietany to ja nie używam w ogóle.
dawidowe
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 4 Luty 2010
- Postów
- 5 423
nie bo kupiłam kurczaka z rożna i nie robiłam ale znalazłam taki przepis i chyba z niego zrobie:
Sos pomidorowy z pomidorów - Sosy czosnkowe pomidorowe grzybowe czekoladowe
Sos pomidorowy z pomidorów - Sosy czosnkowe pomidorowe grzybowe czekoladowe
renata borysek
Fanka BB :)
z moich ostatnich sprawdzonych przepisow
[h=4]Składniki[/h]
[h=4]Przygotowanie – wersja ilustrowana[/h]
i jeszcze to
Tort z musem czekoladowym
Mus czekoladowy zamknięty w dwóch warstwach biszkoptu kakaowego, udekorowany musem orzechowym i posypany cynamonem. Podawany z wiśniami w syropie.
Tort należy przygotować odpowiednio wcześniej (minimum dzień wcześniej). Kilka godzin zastyga mus czekoladowy a później przez następne godziny zastyga mus orzechowy na wierzchu tortu.
Składniki:
Biszkopt kakaowy:
• 4 jajka (małe lub średnie)
• 1/2 szklanki cukru
• 1/3 szklanki z lekką górką mąki pszennej
• 1/3 szklanki gorzkiego kakao
Mus czekoladowy:
• 150 g cukru (drobnego lub cukru pudru)
• 3 jajka (oddzielnie żółtka i białka) + 3 żółtka
• 1 łyżka kakao
• 200 ml śmietanki kremówki 30%
• 100 g masła
• 250 g gorzkiej czekolady
Mus orzechowy:
• 1/2 szklanki masła orzechowego np. takiego
• 1/4 szklanki cukru trzcinowego
• 1 szklanka śmietanki kremowej 30% (bardzo zimnej)
• dekoracja: mielony cynamon, kakao
[h=4]Składniki[/h]
- 570 g mąki pszennej (typ 480)
- 12 g drożdży instant lub 24 g drożdży świeżych
- 175 ml mleka + 10 ml do drożdży
- 85 g masła (może być masło roślinne)
- 4 łyżeczki cukru
- 2 jajka
- łyżeczka soli
- rozkłócone jajko do smarowania przed pieczeniem
[h=4]Przygotowanie – wersja ilustrowana[/h]
i jeszcze to
Tort z musem czekoladowym
Mus czekoladowy zamknięty w dwóch warstwach biszkoptu kakaowego, udekorowany musem orzechowym i posypany cynamonem. Podawany z wiśniami w syropie.
Tort należy przygotować odpowiednio wcześniej (minimum dzień wcześniej). Kilka godzin zastyga mus czekoladowy a później przez następne godziny zastyga mus orzechowy na wierzchu tortu.
Składniki:
Biszkopt kakaowy:
• 4 jajka (małe lub średnie)
• 1/2 szklanki cukru
• 1/3 szklanki z lekką górką mąki pszennej
• 1/3 szklanki gorzkiego kakao
Mus czekoladowy:
• 150 g cukru (drobnego lub cukru pudru)
• 3 jajka (oddzielnie żółtka i białka) + 3 żółtka
• 1 łyżka kakao
• 200 ml śmietanki kremówki 30%
• 100 g masła
• 250 g gorzkiej czekolady
Mus orzechowy:
• 1/2 szklanki masła orzechowego np. takiego
• 1/4 szklanki cukru trzcinowego
• 1 szklanka śmietanki kremowej 30% (bardzo zimnej)
• dekoracja: mielony cynamon, kakao
- Biszkopt kakaowy: dno tortownicy z odpinaną obręczą o średnicy 24 cm lub 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować ani nie wysypywać. Kakao wymieszać z mąką i przesiać dwukrotnie. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Oddzielić żółtka od białek.
- Białka ubijać na małych obrotach miksera przez 2 minuty aż się spienią. Stopniowo zwiększając obroty miksera dodawać po łyżce cukier (w krótkich odstępach czasu). Białka ubijać jeszcze na wysokich obrotach miksera przez kilka minut aż będą sztywne i błyszczące. Wciąż ubijając dodawać po łyżce wymieszane żółtka (dodawać kolejną porcję gdy poprzednia ubije się już z białkami).
- Dodać kakao z mąką (najlepiej w 3 partiach) i mieszać je bardzo delikatnymi ruchami metalowej łyżki lub szpatułki z ubitą masą, starając się nie zniszczyć ubitej piany. Im mniej piana opadnie tym większy i bardziej puszysty będzie biszkopt. Ciasto wylać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25 - 30 minut do suchego patyczka. Od razu wyjąć biszkopt z piekarnika. Po całkowitym ostudzeniu przekroić w poprzek na 2 części.
- Mus czekoladowy: do metalowej miski wsypać część (50 g) cukru, dodać 6 żółtek i śmietankę. Miskę umieścić na garnku z delikatnie gotującą się wodą (około 1 - 2 szklanek). Mieszać drewnianą łyżką aż masa będzie gorąca lub do czasu aż zgęstnieje i zacznie przyklejać się do łyżki. W połowie podgrzewania dodać kakao (najlepiej przez sitko aby nie zrobiły się grudki, jeśli mimo tego grudki powstaną, można całą masę przelać przez sitko). Zdjąć miskę z garnka i od razu dodać pokrojone w kostkę masło oraz połamaną na kosteczki czekoladę (uważać, aby do miski nie dostała się woda). Mieszać aż składniki się roztopią i połączą ze sobą.
- Oddzielnie ubić białka z resztą cukru na sztywną pianę: najpierw ubijamy same białka bez cukru na małych obrotach miksera następnie zwiększamy obroty miksera i ubijamy aż piana będzie sztywna. Stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając. Po dodaniu cukru ubijamy jeszcze przez 2 - 3 minuty aby piana była lśniąca i błyszcząca. Białka połączyć z masą czekoladową (najlepiej dodawać pianę do musu w 3 partiach), mieszając bardzo delikatnie łyżką.
- Przełożenie: Pierwszy blat biszkoptu ułożyć na paterze, na biszkopcie postawić obręcz z mniejszej tortownicy jeśli taką mamy (najlepiej nie większą niż biszkopt) i w środek wyłożyć mus. Wstawić do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia. Drugą część biszkoptu zawinąć w folię aby nie wysechł i trzymać na blacie w kuchni.
- Gdy mus zastygnie zdjąć obręcz tortownicy (najlepiej przeciągnąć wcześniej nagrzanym w gorącej wodzie nożem przy brzegu tortownicy). Przyciąć wystający biszkopt. Tortownicę położyć na drugim krążku biszkoptu i przyciąć go do wielkości tortownicy. Krążek położyć na musie i wstawić do lodówki na czas przygotowania obłożenia.
- Mus orzechowy: Zmiksować masło orzechowe z brązowym cukrem. Ciągle miksując dodawać stopniowo śmietankę kremową. Masą obłożyć tort i wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc aż mus zastygnie. Boki posypać cynamonem. Z papieru wyciąć serce i posypać kakao.
Kania78
...
- Dołączył(a)
- 28 Luty 2011
- Postów
- 8 199
Mnie też, tyle żeby coś tak pysznego zrobić to trzeba mieć talent kulinarny ;-) a ja beztalencie w tym temacie.RENATA ale mi smaka narobiłaś
reklama
Baśka_28
Fanka BB :)
Renata jestem tego zdania co Kania
ale smakowicie to wygląda)
ale smakowicie to wygląda)
Podziel się: