ok wioli to czekam na efekty.
dawidowe tak zle by chyba nie bylo
makuc to pisze co mowi moja mama:
na knedle.
gotuję ziemniaki np 1 kg. trzeba je przekrecic przez maszynkę. potem mozna dodac jajko ale niekoniecznie bo przez to wychodzi czasem twarde ciasto. wsypujesz mąkę. ok pol kg i lyzke oleju. ale tej maki ma byc tyle zeby ciasto bylo elastyczne, ma sie nie kleic do rąk ale nie być też całkiem suche. czyli tak ze lekko sie klei ale bez trudu cale od reki odchodzi. potem wyrabiasz ciasto. potem robisz "rulon" taki gruby z ciasta i odcinasz kawalek ciasta jakiej wielkosci chcesz miec knedle, potem reka spłaszczasz ten kawalek, na srodek nakladasz np lyzeczke (zeby nie bylo za duzo) jagod i jesli chcesz to troszke cukru do tego. i zaklejasz tak zeby wyszla kuleczka ale zeby te jagody nie wyplynely. knedle wkladasz na wrzatek i gotujesz do wyplyniecia wlewajac do wody tez lyzke oleju zeby sie nie skleily.
i przepis na pierogi
na 1 kg maki ok 70-75 ml wody lub mleka i tez mozesz dac jajko. tez mozesz dac lyzke oleju zeby bylo bardziej plastyczne. wyrabiasz ciasto i walkujesz cienko, no i nakladasz jagody i zaklejasz.
trening czyni mistrza makuc. oczywiście pierogi tez na wrzatek jak knedle i z olejem i musisz delikatnie je mieszac i na malym gazie
dawidowe tak zle by chyba nie bylo
makuc to pisze co mowi moja mama:
na knedle.
gotuję ziemniaki np 1 kg. trzeba je przekrecic przez maszynkę. potem mozna dodac jajko ale niekoniecznie bo przez to wychodzi czasem twarde ciasto. wsypujesz mąkę. ok pol kg i lyzke oleju. ale tej maki ma byc tyle zeby ciasto bylo elastyczne, ma sie nie kleic do rąk ale nie być też całkiem suche. czyli tak ze lekko sie klei ale bez trudu cale od reki odchodzi. potem wyrabiasz ciasto. potem robisz "rulon" taki gruby z ciasta i odcinasz kawalek ciasta jakiej wielkosci chcesz miec knedle, potem reka spłaszczasz ten kawalek, na srodek nakladasz np lyzeczke (zeby nie bylo za duzo) jagod i jesli chcesz to troszke cukru do tego. i zaklejasz tak zeby wyszla kuleczka ale zeby te jagody nie wyplynely. knedle wkladasz na wrzatek i gotujesz do wyplyniecia wlewajac do wody tez lyzke oleju zeby sie nie skleily.
i przepis na pierogi
na 1 kg maki ok 70-75 ml wody lub mleka i tez mozesz dac jajko. tez mozesz dac lyzke oleju zeby bylo bardziej plastyczne. wyrabiasz ciasto i walkujesz cienko, no i nakladasz jagody i zaklejasz.
trening czyni mistrza makuc. oczywiście pierogi tez na wrzatek jak knedle i z olejem i musisz delikatnie je mieszac i na malym gazie