reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przystanek kulinarny

ok wioli to czekam na efekty.
dawidowe tak zle by chyba nie bylo

makuc to pisze co mowi moja mama:
na knedle.
gotuję ziemniaki np 1 kg. trzeba je przekrecic przez maszynkę. potem mozna dodac jajko ale niekoniecznie bo przez to wychodzi czasem twarde ciasto. wsypujesz mąkę. ok pol kg i lyzke oleju. ale tej maki ma byc tyle zeby ciasto bylo elastyczne, ma sie nie kleic do rąk ale nie być też całkiem suche. czyli tak ze lekko sie klei ale bez trudu cale od reki odchodzi. potem wyrabiasz ciasto. potem robisz "rulon" taki gruby z ciasta i odcinasz kawalek ciasta jakiej wielkosci chcesz miec knedle, potem reka spłaszczasz ten kawalek, na srodek nakladasz np lyzeczke (zeby nie bylo za duzo) jagod i jesli chcesz to troszke cukru do tego. i zaklejasz tak zeby wyszla kuleczka ale zeby te jagody nie wyplynely. knedle wkladasz na wrzatek i gotujesz do wyplyniecia wlewajac do wody tez lyzke oleju zeby sie nie skleily.

i przepis na pierogi
na 1 kg maki ok 70-75 ml wody lub mleka i tez mozesz dac jajko. tez mozesz dac lyzke oleju zeby bylo bardziej plastyczne. wyrabiasz ciasto i walkujesz cienko, no i nakladasz jagody i zaklejasz.

trening czyni mistrza makuc. oczywiście pierogi tez na wrzatek jak knedle i z olejem i musisz delikatnie je mieszac i na malym gazie
 
reklama
MAMAAGUSI dziękuję :* pierogi wydaja mi się jednak łatwiejsze ;-) także zgadnij co dzisiaj na obiad u nas będzie? :-D
 
widzę, że chyba sporszą porcję będę musiała zrobić :-D:-p mąż wrócił z pracy i przywiózł nam kebaby :szok: więc pierogi poczekają do wieczora (nie ma to jak mój słomiany zapał :confused:)
 
reklama
makuc ja też lubię pierogi i mi się łatwiej je robi szczególnie te z owocami. Ostatnio robiłam z truskwakami. A jaki masz przepis, Ja daję jajko całe troszkę wody, najlepiej letnia i mąki i wyrabiam. Zależy jaką chcę ilość ale ogólnie na pół kilko mąki robiłam. Na kg też daję jedno jajko.
 
Do góry