napisze przepis poki co na torcik ktory robilam w sobote. wczoraj wzielismy do znajomych to bardzo chwalili i brali po kilka kawalkow. musze zrobic drugi bo w sumie nic dla nas nie zostalo a tez nam smakowal
jest pyszny jak sie go zmrozi w lodowce porzadnie jest taki orzezwiajacy i mmm
roladkowy tort gruszkowy
rolada biszkoptowa:
Składniki
szklanka mąki (nawet niepełna)
szklanka cukru
3 jajka
1/3 szklanki wody
łyżeczka cukru waniliowego
łyżeczka proszku do pieczenia
dzem porzeczkowy
Białka z jajek wbijam do miski, żółtka do szklanki. Do białek dodaję cukier i ubijam na sztywną pianę.
Następnie łączę ubitą pianę z mąką, żółtkami i łyżeczką proszku do pieczenia. Dolewam też 1/3 szklanki wody. Wszystko miksuję.Tak przygotowane ciasto wylewam do prostokątnej formy (40 x 25 cm) wyłożonej papierem posmarowanym tłuszczem (odrobinka tłuszczu).
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200C do zezlocenia. Upieczony biszkopt przekładam na ściereczkę. Zdejmuję papier i odstawiam aby wystygł. Po wystudzeniu posmarować cienką warstwą dżemu, ściśle zwinąć. Pokroić na około 17 - 18 równych kawałków (około 1,3 cm)
Składniki na krem:
• 1 litr mleka
• 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (waga 1 opakowania 40 g)
• 7 łyżek mąki pszennej
• 9 łyżek cukru
• 200 g masla o temp.peraturze pokojowej
• gruszki
Połowę mleka zagotować.
Pozostałą część mleka zmiksować z budyniami, cukrem i mąką Zmiksowaną masę wlać do gorącego mleka i gotować na małym ogniu do zgęstnienia, ciągle mieszając.
Przygotowany budyń ostudzić .
tluszcz utrzeć mikserem na puszystą masę. Partiami dodawać do niego chłodny budyń, cały czas miksując.
Składniki na warstwę śmietanową:
• 400 ml śmietany kremówki (30%)
2 fixy do śmietany
• 2 łyżki cukru pudru
Śmietanę ubić na sztywno z fixem, pod koniec ubijania dodając cukier puder.
gruszki obieramy kroimy na połówki i wydrążamy gniazda nasienne.
Przygotować okrągłą tortownicę o średnicy 24 cm. Najlepiej przygotować samą obręcz i położyć ją od razu na paterze - nie będzie problemów z wyciągnięciem z niej ciasta.
Dno wyłożyć kawałkami rolady, tak, aby całe było zakryte, następnie dokładnie wyłożyć boki tortownicy. Połowę kremu budyniowego wyłożyć na dno z kawałków rolady. Gruszki pokrojone na pół i wydrążone ułożyć w kółeczko na budyniu. Wyłożyć na nie pozostały budyń.
Na górę położyć ubitą śmietanę, wyrównać.
Przyozdobić polewą czekoladową.
Ciasto schłodzić w lodówce.
a tu zdjęcie zapożyczone z internetu ale moje ciasto też tak wyszło