reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przystanek kulinarny

reklama
napisze przepis poki co na torcik ktory robilam w sobote. wczoraj wzielismy do znajomych to bardzo chwalili i brali po kilka kawalkow. musze zrobic drugi bo w sumie nic dla nas nie zostalo a tez nam smakowal:-D jest pyszny jak sie go zmrozi w lodowce porzadnie jest taki orzezwiajacy i mmm

roladkowy tort gruszkowy

rolada biszkoptowa:
Składniki

szklanka mąki (nawet niepełna)
szklanka cukru
3 jajka
1/3 szklanki wody
łyżeczka cukru waniliowego
łyżeczka proszku do pieczenia
dzem porzeczkowy

Białka z jajek wbijam do miski, żółtka do szklanki. Do białek dodaję cukier i ubijam na sztywną pianę.
Następnie łączę ubitą pianę z mąką, żółtkami i łyżeczką proszku do pieczenia. Dolewam też 1/3 szklanki wody. Wszystko miksuję.Tak przygotowane ciasto wylewam do prostokątnej formy (40 x 25 cm) wyłożonej papierem posmarowanym tłuszczem (odrobinka tłuszczu).
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200C do zezlocenia. Upieczony biszkopt przekładam na ściereczkę. Zdejmuję papier i odstawiam aby wystygł. Po wystudzeniu posmarować cienką warstwą dżemu, ściśle zwinąć. Pokroić na około 17 - 18 równych kawałków (około 1,3 cm)

Składniki na krem:
• 1 litr mleka
• 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (waga 1 opakowania 40 g)
• 7 łyżek mąki pszennej
• 9 łyżek cukru
• 200 g masla o temp.peraturze pokojowej
• gruszki

Połowę mleka zagotować.
Pozostałą część mleka zmiksować z budyniami, cukrem i mąką Zmiksowaną masę wlać do gorącego mleka i gotować na małym ogniu do zgęstnienia, ciągle mieszając.
Przygotowany budyń ostudzić .
tluszcz utrzeć mikserem na puszystą masę. Partiami dodawać do niego chłodny budyń, cały czas miksując.

Składniki na warstwę śmietanową:
• 400 ml śmietany kremówki (30%)
2 fixy do śmietany
• 2 łyżki cukru pudru
Śmietanę ubić na sztywno z fixem, pod koniec ubijania dodając cukier puder.

gruszki obieramy kroimy na połówki i wydrążamy gniazda nasienne.
Przygotować okrągłą tortownicę o średnicy 24 cm. Najlepiej przygotować samą obręcz i położyć ją od razu na paterze - nie będzie problemów z wyciągnięciem z niej ciasta.
Dno wyłożyć kawałkami rolady, tak, aby całe było zakryte, następnie dokładnie wyłożyć boki tortownicy. Połowę kremu budyniowego wyłożyć na dno z kawałków rolady. Gruszki pokrojone na pół i wydrążone ułożyć w kółeczko na budyniu. Wyłożyć na nie pozostały budyń.
Na górę położyć ubitą śmietanę, wyrównać.
Przyozdobić polewą czekoladową.
Ciasto schłodzić w lodówce.

a tu zdjęcie zapożyczone z internetu ale moje ciasto też tak wyszło
img_7754_jhazx.jpg
 
ALICJA zapraszam :-) bo ja w lodówce jeszcze zamrożone jagody z tamtego roku mam :szok:
MAMAAGUSI mian. wygląda przepysznie i na pewno też tak smakuje. Ale chyba pracy przy nim sporo, co?
 
mamaagusi wow :szok: jak dla mnie to wyższa szkoła jazdy, za wysokie progi jak dla mnie :-D ale wiesz, moi rodzice w Twoich okolicach mieszkają więc może jak do nich wybędę w wakacje to uda mi się Cię nawiedzić i spróbować takiego cuda w realu :-p ale sobie wykombinowałam :sorry2::cool2:
 
Mamaagusi mnie przeraza wizja zrobienia z tego biszkoptu tej rolady:sorry2:to sie nie zlamie ze tak glupio zapytam:zawstydzona/y: a mozna uzyc innych owicow niz gruszki bo nie przepadam za gruszkami:sorry2:
 
makuc zrobienie biszkoptu ok 5 min, pieczenie ok 20, krem ok 5 min i tyle aż wystygnie potem, bita śmietana też z 5 min no i układanie zajęło mi ok 15-20 min.
alicja to zapraszam
wioli to nie jest taki biszkopt jak np kupny taki do tortów, ten biszkopt wygląda i smakuje jak biszkopt taki normalny ale po upieczeniu on jest taki trochę klejący i miękki, potem jak wystygnie jest taki lekko plastyczny. to jest tak, że da się go zwinąć natomiast jeśli chodzi o krojenie na te 17 czy ileśtam kawałków to ja zrobiłam szersze a potem je jeszcze na 3 kroiłam one się tak fajnie przy tym przypłaszczyły że ładnie do tego dźemu to przylegało. ciężko ten biszkopt wyjąć z papieru do pieczenia bo właśnie nie jest sztywny i jest keljący od strony papieru ale jak się to zrobi odważnie i sprawnie to się da. co do owoców to robiłam to pierwszy raz ale na moje oko byłoby dobre z jabłkami tylko trzeba by je troszkę w ciepłej wodzie pogotować żeby troszkę zmiękkły, myślę że truskawki też by były ok. myślę, że nie wyszłoby z malinami tzn w smaku byłoby dobre ale nie wizualnie nie bo by pod tym ciężarem się zgniotły i nie byłoby tych warstw widać.
 
Mamaagusi a co mozna zamiast tego fixu do smietany bo tu niewidziakam nigdzie:confused: sorki ze cie tak molestuje ale wyglada tak apetycznie ze musze zrobic moim chlopcom
 
wioli hmmmm to ja bym sie poratowala odrobina zelatyny. nic innego mi do glowy nie przychodzi
tzn oczywiscie jak lubisz mozesz dac gotowa bita smietane taka w sprayu
 
reklama
Do góry