reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przystanek kulinarny

A ja robię łazanki z kapustą kiszoną i pieczarkami, i też bardzo lubię. Boczku nie jadam, więc siłą rzeczy bym nie dodała.
 
reklama
Ja łazanki tez z kiszonej robię:tak:- czasem jeszcze koncentratu dodam,bo lubię:-p.A młodą białą to tylko "a la mój Tato"-duszona z pomidorami i młodymi warzywkami i jabłkami,żadnego mięsa...mmmm:tak::tak::-p
 
Makuc wrzucam przepis na obiecane łazanki ( wiem że późno).

U mnie w domu zawsze takie łazanki się jadło, nigdy z grzybami tylko właśnie mięsne:-)

mala_mi, dzieki za ten przepis. Tez musze wyprobowac, bo latwy bardzo. Ja zawsze wyszukuje przepisy na necie, ale nastepnym razem zrobie Twoim sposobem. Tylko najpierw poczekam, az mi sie znowu zachce cos z kapusta, bo przez caly grudzien sie "przekapuscilam" (golabki, pierogi, bigos...) i powiedzialam mezowi, ze teraz minimum miesiac przerwy bedzie :-p
 
makuc proszę przepis na faworki.

Składniki
•125 g mąki
•2 żółtka
•1 łyżka spirytusu
•10 g masła
•szczypta soli
•2 łyżki gęstej śmietany

Etapy przygotowania
1.
Mąkę posiekać z masłem, solą, żółtkami i śmietaną. Na końcu dodać spirytus.
2.
Ciasto dobrze wyrobić.
3.
Podzielić ciasto na pół, rozwałkować cieniutko na prostokąt, podzielić na wąskie, niezbyt długie paski, na środku każdego zrobić podłużne nacięcie. Przewinąć ciastko przez to nacięcie.
4.
Wrzucać na gorący tłuszcz, smażyć na złoty kolor, odsączyć na serwetce. Gorące posypać cukrem pudrem.
 
Mamaagusi łatwy ten przepis, więc pewnie i ja skorzystam, dziękuję :***
Ale tego spirytusu chyba nie trzeba dawać?
 
u mnie dziś fasolka po bretońsku w wersji italiano ;) czyli z selerem naciowym, mniam :)



a na jutro (tzn jutro robię):

PĄCZKI ANGIELSKIE
250 g serka homogenizowanego waniliowego
1,5 szklanki mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 całe jajka
mandarynki w puszce

Na lukier - cukier puder z sokiem z cytryny i niewielką ilością masła ( nie będzie się kruszył )

Do smażenia - 1 l oleju

Składniki na ciasto wymieszac - bez mandarynek.Mandarynki łączyc z ciastem na łyżeczce i kłaśc na gorący olej i smażyc jak pączki.



Z takiej porcji - ok. 35 pączusiów

Czas smażenia - ok. 20 min
Temperatura - na 3/4 gazu - przy max za szybko ciemnieją
Smażę je na głębokim oleju, w starym garnku.

Całkowity czas przygotowania z porcji 1/2 kg serka ( tj. podwójna porcja ) - max 2 godz. - łącznie ze sprzątaniem !


Zawsze wychodzą, uwielbiam je :)

Mandarynki zawsze kupuję w netto bo są najlepsze
Miłego dnia!
 
Ostatnia edycja:
Dziewczyny jak ja czytam te Wasze przepisy to podziwiam że umiecie albo przynajmniej próbujecie robić takie cuda:sorry:ja do gotowania a w szczególności do pieczenia mam dwie lewe ręce więc już się nawet za to nie biorę:crazy:
 
kania ja zawsze jak coś smażę w tłuszczu czy pączki, faworki czy oponki to daję alkohol bo wtedy naprawdę ten tłuszcz tak nie wsiąka do ciastek. a on i tak wyparuje więc już w ciastkach go nie będzie
 
reklama
Rysia, ja tez zazwyczaj ciasta się nie imam :) ale to takie udawane pączki, a jakie smaczne!
Naprawdę polecam wszystkim początkującym (ok, zaawansowanym też) w kuchni:tak:
 
Do góry