reklama
elizabennett
Fanka BB :)
Makuc wrzucam przepis na obiecane łazanki ( wiem że późno).
U mnie w domu zawsze takie łazanki się jadło, nigdy z grzybami tylko właśnie mięsne:-)
mala_mi, dzieki za ten przepis. Tez musze wyprobowac, bo latwy bardzo. Ja zawsze wyszukuje przepisy na necie, ale nastepnym razem zrobie Twoim sposobem. Tylko najpierw poczekam, az mi sie znowu zachce cos z kapusta, bo przez caly grudzien sie "przekapuscilam" (golabki, pierogi, bigos...) i powiedzialam mezowi, ze teraz minimum miesiac przerwy bedzie
makuc proszę przepis na faworki.
Składniki
•125 g mąki
•2 żółtka
•1 łyżka spirytusu
•10 g masła
•szczypta soli
•2 łyżki gęstej śmietany
Etapy przygotowania
1.
Mąkę posiekać z masłem, solą, żółtkami i śmietaną. Na końcu dodać spirytus.
2.
Ciasto dobrze wyrobić.
3.
Podzielić ciasto na pół, rozwałkować cieniutko na prostokąt, podzielić na wąskie, niezbyt długie paski, na środku każdego zrobić podłużne nacięcie. Przewinąć ciastko przez to nacięcie.
4.
Wrzucać na gorący tłuszcz, smażyć na złoty kolor, odsączyć na serwetce. Gorące posypać cukrem pudrem.
Składniki
•125 g mąki
•2 żółtka
•1 łyżka spirytusu
•10 g masła
•szczypta soli
•2 łyżki gęstej śmietany
Etapy przygotowania
1.
Mąkę posiekać z masłem, solą, żółtkami i śmietaną. Na końcu dodać spirytus.
2.
Ciasto dobrze wyrobić.
3.
Podzielić ciasto na pół, rozwałkować cieniutko na prostokąt, podzielić na wąskie, niezbyt długie paski, na środku każdego zrobić podłużne nacięcie. Przewinąć ciastko przez to nacięcie.
4.
Wrzucać na gorący tłuszcz, smażyć na złoty kolor, odsączyć na serwetce. Gorące posypać cukrem pudrem.
u mnie dziś fasolka po bretońsku w wersji italiano czyli z selerem naciowym, mniam
a na jutro (tzn jutro robię):
PĄCZKI ANGIELSKIE
250 g serka homogenizowanego waniliowego
1,5 szklanki mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 całe jajka
mandarynki w puszce
Na lukier - cukier puder z sokiem z cytryny i niewielką ilością masła ( nie będzie się kruszył )
Do smażenia - 1 l oleju
Składniki na ciasto wymieszac - bez mandarynek.Mandarynki łączyc z ciastem na łyżeczce i kłaśc na gorący olej i smażyc jak pączki.
Z takiej porcji - ok. 35 pączusiów
Czas smażenia - ok. 20 min
Temperatura - na 3/4 gazu - przy max za szybko ciemnieją
Smażę je na głębokim oleju, w starym garnku.
Całkowity czas przygotowania z porcji 1/2 kg serka ( tj. podwójna porcja ) - max 2 godz. - łącznie ze sprzątaniem !
Zawsze wychodzą, uwielbiam je
Mandarynki zawsze kupuję w netto bo są najlepsze
Miłego dnia!
a na jutro (tzn jutro robię):
PĄCZKI ANGIELSKIE
250 g serka homogenizowanego waniliowego
1,5 szklanki mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 całe jajka
mandarynki w puszce
Na lukier - cukier puder z sokiem z cytryny i niewielką ilością masła ( nie będzie się kruszył )
Do smażenia - 1 l oleju
Składniki na ciasto wymieszac - bez mandarynek.Mandarynki łączyc z ciastem na łyżeczce i kłaśc na gorący olej i smażyc jak pączki.
Z takiej porcji - ok. 35 pączusiów
Czas smażenia - ok. 20 min
Temperatura - na 3/4 gazu - przy max za szybko ciemnieją
Smażę je na głębokim oleju, w starym garnku.
Całkowity czas przygotowania z porcji 1/2 kg serka ( tj. podwójna porcja ) - max 2 godz. - łącznie ze sprzątaniem !
Zawsze wychodzą, uwielbiam je
Mandarynki zawsze kupuję w netto bo są najlepsze
Miłego dnia!
Ostatnia edycja:
R
rysia85
Gość
Dziewczyny jak ja czytam te Wasze przepisy to podziwiam że umiecie albo przynajmniej próbujecie robić takie cudaja do gotowania a w szczególności do pieczenia mam dwie lewe ręce więc już się nawet za to nie biorę
reklama
Podziel się: