reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przystanek kulinarny

Natolin a ja kiedyś kupiłam to ciasto w carefourze i mi nie smakowało i to tak że pizza poszłą do kosza. Może akurat źle trafiłam a może nie dla mnie smak.
 
reklama
Sariska to wychodzi duża blacha z piekarnika :)
Ciasto:
1kg mąki, 1/2 litra wody, 20g drożdzy ( 1/5 kostki ), póltora łyżeczki cukru, półtora łyżeczki soli, 50 ml oliwy ( najlepsza z oliwek)
Drożdze rozetrzeć z cukrem, aż powstanie masa, dolewać stopniowo wodę i wsypywać mąkę też stopniowo - wszystko wyrobić. Na końcu dodawać oliwę, im więcej oleju, tym ciasto kruchsze.
Nałozyć składniki wg. gustu. Upiec.

sos do pizzy:
250ml przecieru pomidorowego ( ja dałam pomidorki z puszki rozgniecione), 1 łyżka koncentratu pomidorowego -wymieszać, dosypać zioła prowansalskie, oraz 2 łyżki oliwy wymieszanej z ząbkiem czosnku rozgniecionego . Można dać dwa, jeśli ktoś lubi czosnek.
Smacznego
 
Elusia,dzięki za przepis:tak::*.
Tylko ilość drożdży mnie zdziwiła- że tak mało:confused2:.Ja zazwyczaj stosuję "standardowy" przelicznik,czyli 10g drożdży na 100 g mąki,co wychodzi kostka na kilogram...No,ale ja ciasto zazwyczaj "na oko" robię:-p,no i lubię takie puszyste,wyrośnięte.
 
Skoro jestesmy przty pizzy:
w naszym domu robimy przynajmniej raz w tygodniu, a to dlatego, że nigdzie nie można kupić takiej prawdziwej włoskiej mojej ulubionej z tuczykiem, mniam, :)
Kiedyś pracowałam we Włoszech w pizzerii, stąd sentyment.

Specjalistą od ciasta jest pizzaiolo T :-) jest dobrze poinstruowany :)
1 i 1/3szkl mleka podgrzać do ok 30 C
dodać pół łyżeczki cukru, łyżkę mąki, 4dkg drożdży, zamieszać odstawić do wyrośnięcia

T czuje się w dziedzinie pizzy miestrzem, więc zaczął do ciasta przesiewać mąkę, faktycznie wyrasta lepsze

Do przesianej maki (3,5szkl) dodać 2 łyżki oliwy, sól/wegetę/paprykę słodką/oregano - jak wyobraźna podsunie oraz wyrośnięte drożdże
Odstawić do wyrośnięcia, na ok 20 min
w tym czasie nagrzać piekarnik - pizza jest najlepsza kiedy się piecze w najwyższej możliwie temp, krótko

W naszym piekarniku grzejemy na 250 C pieczemy 13 min

Z ciasta wychodzi ciasto na 2 pizze.
Na jedną tradycyjnie nakładamy sos/pulpę pomiodorwą potem mozarelle (wg mnie smakuje na pizzy wyśmienicie) potem kawałki tończyka i cebulę pokrojoną w kostkę, aż mi ślinka leci..... :)

A druga wg fantazji, najczęściej wychodzi misz masz - lodówki sprzatanie :)
 
Makuc wrzucam przepis na obiecane łazanki ( wiem że późno).

Składniki:
- makaron świderki albo łazanki ( ja wolę ten pierwszy)
- boczek wędzony ( np 35dag)
- kiełbaska albo mięsko cienko krojone np z łopatki
- kapusta kiszona około pół kilo

Gotuję najpierw kapustę kiszoną do miękkości, w między czasie podsmażam na patelni boczek pokrojony w kostkę drobno + kiełbaska lub mięsko. Po ugotowaniu kapusty siekam ją jeszcze drobniej na desce. Oczywiście wstawiam też makaron do ugotowania. Potem biorę wielką miskę/garnek wsypuję tam to wszystko i mieszam. Przyprawiam trochę pieprzem, vegetą ( chociaż jak jest boczek to trzeba uważać żeby nie przesolić bo boczek słony jest), no i trochę papryki słodkiej i zarazem ostrej. Gotowe.

U mnie w domu zawsze takie łazanki się jadło, nigdy z grzybami tylko właśnie mięsne:-)
 
Od siebie dorzuce co co lazanek zeby najpierw sprawdzić czy kapusta nie jest za kwasna jeśli tak to trzeba ja sparzyc ja robię tylko z mięsem takie u nas w domu sie jadlo
 
reklama
Do góry