reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przystanek kulinarny

dawidowe - kurde przeczytałam "napój z krwi" i aż mi się na wymioty zebrało bo pomyslałam, że to jakaś masakryczna wersja czerniny.:eek::eek::eek:.

reklama
ahahaahha Kahaa ja to roztrzepana jestem napój z kiwi ahahahaha uśmiałam się jak przeczytałam swój fatalny błąd :laugh2::laugh2::laugh2::laugh2::laugh2:. Wiele rzeczy jadłam ale raczej wampirem nie jestem

:-D:rofl2: Hahaha, Kahaa, dobre to bylo, ale sie usmialam :-D

Mi sie jakos nie pomylilo z niczym, ale chyba dlatego ze czytalam gdzies wczesniej, ze Laurka jada kiwi i to ze smakiem :-) Wiec od razu dobrze przeczytalam, hehe.
Ale sama jakos na tym blogu jeszcze takiego napoju nie znalazlam....hmmm, musze poszukac, zwlaszcza ze od wczoraj mam te "chochelki" na drugim okienku ;-)

Dla Kromy- ja robie takie i wszyscy się zażerają;-)

Kilka dużych ziemniaków obrać(;)) i zetrzeć na tarce- ale nie tej do placków,tylko do warzyw o drobnych oczkach-żeby wyszły takie cienkie wiórki.Dodac jajka- ja zazwyczaj daję 3-4 i mąkę,aby konsystencja była odpowiednia,dość gęste ciasto powinno być.Do tego 2 posiekane dość drobno cebule,sól,pieprz i łyżeczke proszku do pieczenia- dzięki temu placki sa złociste,nie szarzeją:tak:.
Do patelni wlac sporo oleju- ja daje tak,by ok 1-1,5 cm było.No i już smażymy- wychodzą grube,chrupiące i rumiane.:tak:Smacznego:-)

Jako że Ida nam ostatnio zmizerniała i poczuwam się w obowiązku do podtuczenia kochanej koleżanki (według zasady: "kochanego ciała nigdy nie za wiele") zamieszczam ten nieziemsko niebezpieczny przepis wyrwany podstępem od strzegącej swej tajemnicy kucharki weselnej:

CIASTKA Z ORZESZKIEM NA WINIE

3 margaryny po 250g
szklanka wina obojętnie jakiego
mąki ile zajmie (wchodzi lekko z kilogram)

W ciasto wkładać po 1/4 orzecha włoskiego i kształtować wałeczek (trudno tu narysować, wielkości połowy małego palca, ciasto trochę rośnie), piec na złoty kolor. Gorące wkładać do syropu:

syrop: pół kilo cukru + pół szklanki wody, kwasek cytrynowy do smaku, (to zagotować)

szybko wyjąć z syropu i kłaść w cukier puder.

SMACZNEGO! :-)

Aha, zapomniałam o najważniejszym: z takiej porcji wyszło mi 166szt. Sporo i dużo pracy, więc na początek polecam robić z połowy porcji (choć jak spróbujesz to pół porcji może się okazać mało! ;-))

Załączniki

• Zdjęcie045.jpg
    Zdjęcie045.jpg
    32,5 KB · Wyświetleń: 36
Ostatnia edycja:
reklama
Przepis na szybki i prosty pół biszkopt.

szklanka mąki
szklanka cukru
szklanka jajek (około 5)
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
owoc sezonowy

miksujemy całe jaja z cukrem aż masa biaława. Następnie mieszając łyżką wsypujemy pomału mąkę. Przelewamy to dość płaskiej formy wymarowanej najlepiej masłem i na koniec wrzucamy owoce sezonowe.
Piec około 200 stopni aż się góra zrobi rumiana. Na koniec posypać cukrem pudrem.

dobre z truskawkami, jagodami, malinami, jabłkami, borówkami i brzoskiwniami (z puszki dobrze odsączone).

Do góry