reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przystanek kulinarny

reklama
Dobranocka cudne :)......naprawde cudne.....i mam jeszcze.pytankomialas zamiescic przepis na pyszne pierniczki....chyba malami o nich wspomniala....poprosze, bo w tym roku pierniczki musze upiec. A swoim narobilas mi smaczka haha
 
Zachwaliłyście mnie na śmierć! Dziękuję dziękuję dziękuję wszystkim. Szopki do wysyłki niestety się nie nadają, są zbyt delikatne - przepraszam...
A sypiać to sypiam aż wstyd, dzisiaj do 10:10 rano :-) Jak dzieci grzeczne to się wszystko da. Justyna mi w kuchni pomaga więc pewnie dlatego takie chatki ładne ;-) hehe, Sarisko - przepis na pierniczki speszial for ju:

5 szklanek mąki
1 kostka margaryny
2 jajka
1 miód sztuczny Pudliszki (nie wiem jaką ma objętość, taki nieduży - prawdziwego miodu szkoda bo pod wpływem temperatury i tak zostaje z niego sam cukier...)
1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka ciepłego mleka do rozmieszania sody
1 paczka przyprawy do pierników KOTANYI (ładnie pachnie) lub DrOetker
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki kakao
trochę pieprzu czarnego (duża szczypta)
(jak ktoś lubi słodkie to można dać jeszcze 1 szklankę cukru pudru, ale ja wolę pierniki mało słodkie bo i tak potem się je lukruje na słodko)

Mąkę z przyprawą do pierników, kakao, cynamonem i pieprzem ( i ew. cukrem pudrem) wymieszać, dodać mięciutką margarynę, zarobić kruszonkę, na to wbić jajka, wlać miód i dodać sodę rozrobioną w mleku. Wyrobić ciasto, wstawić do lodówki najlepiej na noc. Wałkować na 0,5-0,7 cm, powycinać ciastka, piec ok 10 min w piekarniku z termoobiegiem w 200'C. Po ostudzeniu lukrować (lukier: na jedno białko jaja dać ok pół szklanki cukru pudru, w zależności od wielkości jajka, i trochę soku z cytryny(około łyżeczkę), ucierać aż będzie sztywny, to znaczy kropla się nie rozpływa). Można dodać barwników.

SMACZNEGO!
 
Zrobilam makowiec jak pisałam na próbe czy mi wyjdzie w ogole no i wyszedl:-D dodałam tylko migdały i polewę czekoladowa na góre

Makowiec z kruszonką ~ Z PIEKARNIKA

DSC04653.jpg
 
reklama
Do góry