reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Przyrost wagi w ciąży

Chociaż muszę też powiedzieć, że wtedy nie było takiej paniki o wagę.
Teraz spotykam się bardzo często z tym "ojej przytyję". Mówienie o przytyciu powyżej 10kg jako jakiejś masakrze itd.
W 2011 roku jak zaczynałam ciąże z 84kg przy 160cm to nikt nie miał z tym problemu. W ogóle dziewczyny normalnie podchodziły do przytycia ok. 20kg bo takie są ciąże. Wyróżniały się dopiero dziewczyny które przytyły powyżej 30kg 🤷‍♀️
Gdy przytyłam jakieś 14kg a do terminu jeszcze kilkna mc to nawet ginekolog mi zwrócił uwagę,że niektóre Panie tyle ważą na końcu ciąży i mam się pilnować a w ciąży byłam 21/22 r (poród w maju).

reklama
To zależy od kobiety. W pierwszej ciąży przytyłam 12 kg, 8 zeszło mi od razu po porodzie, po 3 miesiącach od porodu byłam na 0, potem miałam dietę bez BMK, jaj, pszenicy i po 7 miesiącach od porodu wyglądałam jak szkielet bo zeszło mi kolejne kilka kg. Ale jak przestalam karmić piersią to wróciłam do tej wagi 0 więc i tak uważam że super mi się udało.

Natomiast szybko zaszłam w kolejną ciążę i niestety minął rok od drugiego porodu, nie pamiętam dokładnie ile przytyłam ale więcej niz przy pierwszej córce więc pewnie jakieś 14-16kg i niestety nadal mam 6kg do zrzucenia. Idzie to mozolnie ale też nie pilnuje się z jedzeniem i jem ostatnio słodkie. Brak mi silnej woli po prostu, czasu i mam jeszcze 17262 innych wymówek 😂

Ale Ty startujesz z niskiej wagi więc myślę że nie martw się na zapas, bo może też być tak że zaraz po porodzie wrócisz do formy. I nie wiem od czego to zależy. Bo np. moja i mama, i teściowa po prodzie wracały miesiącami, latami więc na pewno to nie geny u mnie.

reklama
Gdy przytyłam jakieś 14kg a do terminu jeszcze kilkna mc to nawet ginekolog mi zwrócił uwagę,że niektóre Panie tyle ważą na końcu ciąży i mam się pilnować a w ciąży byłam 21/22 r (poród w maju).

No to właśnie o tym mówię, że teraz jest duża presja na niską wagę w ciąży, a kiedyś te 13 lat temu nie było aż takiej spiny. Ja schudłam 15kg w ciąży w 2023 roku i lekarz nawet się nie zająknął, że to źle :)

Do góry