reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Przyrost wagi w ciąży

No to właśnie o tym mówię, że teraz jest duża presja na niską wagę w ciąży, a kiedyś te 13 lat temu nie było aż takiej spiny. Ja schudłam 15kg w ciąży w 2023 roku i lekarz nawet się nie zająknął, że to źle :)
Wiadomo - stan zdrowia,stres,leki - bardzo dużo rzeczy ma wpływ na stan zdrowia mamy :)

reklama
Waga startowa 49.5 obecna 51.5 w 18 tygodniu.
Tydzień temu miałam wizytę i na wadze było 50.5 martwi mnie to, że w tydzień przybył aż kilogram! Z czego? Pilnuje się bardzo, zjadam tylko zapotrzebowanie około 1700 kcal, nie jem słodyczy, same warzywa, kurczaka, sery, ciemne pieczywo. Uważam że posiłki są prawidłowo skomponowane. Dużo spaceruje. Boje się bardzo tego tycia, bo nie mogę pojąć tego jakim cudem to się odkłada, w takim tempie do końca będzie +20
Mam dokładnie tak samo:) W 22 tygodniu ważę prawie 52, wcześniej było 48. Nie wiem z czego to wynika, też nie jem dużo. Zaczełam ważyć więcej właśnie około 20 tygodnia. Pozdrawiam:)

To nie są kłamstwa tylko wiem to z własnego doświadczenia i moich 3 sióstr,2 szwagierek i kilku kuzynek. Czy 3 kg więcej niż przed ciążą na 8 mc po porodzie to dużo (bez diety i ćwiczeń) ? Raczej nie 😆 sama przytyłam 22 kg i nie robiłam z tym nic po porodzie,jadłam tyle samo a ważne bez problemów mniej nawet niż przed ciążą
Jestem 9 miesięcy po porodzie. W ciąży startowałam z wagą 56 kg w dniu porodu 66kg. Przybrałam 10 kg na całą ciążę a aktualnie mam +3kg dalej. Spaceruję dużo, ruszam się- czasem wleci jakiś słodycz ale pilnuję się z jedzeniem bądź czasem (wiem to bardzo nie zdrowe) ale nie mam czasu zjeść… Mierzenie wszystkich „swoją miarą” nie jest dobre, bo nie każda szybko schudnie…

Do góry