reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przyrost wagi w ciąży

Chociaż muszę też powiedzieć, że wtedy nie było takiej paniki o wagę.
Teraz spotykam się bardzo często z tym "ojej przytyję". Mówienie o przytyciu powyżej 10kg jako jakiejś masakrze itd.
W 2011 roku jak zaczynałam ciąże z 84kg przy 160cm to nikt nie miał z tym problemu. W ogóle dziewczyny normalnie podchodziły do przytycia ok. 20kg bo takie są ciąże. Wyróżniały się dopiero dziewczyny które przytyły powyżej 30kg 🤷‍♀️
Gdy przytyłam jakieś 14kg a do terminu jeszcze kilkna mc to nawet ginekolog mi zwrócił uwagę,że niektóre Panie tyle ważą na końcu ciąży i mam się pilnować a w ciąży byłam 21/22 r (poród w maju).

reklama
To zależy od kobiety. W pierwszej ciąży przytyłam 12 kg, 8 zeszło mi od razu po porodzie, po 3 miesiącach od porodu byłam na 0, potem miałam dietę bez BMK, jaj, pszenicy i po 7 miesiącach od porodu wyglądałam jak szkielet bo zeszło mi kolejne kilka kg. Ale jak przestalam karmić piersią to wróciłam do tej wagi 0 więc i tak uważam że super mi się udało.

Natomiast szybko zaszłam w kolejną ciążę i niestety minął rok od drugiego porodu, nie pamiętam dokładnie ile przytyłam ale więcej niz przy pierwszej córce więc pewnie jakieś 14-16kg i niestety nadal mam 6kg do zrzucenia. Idzie to mozolnie ale też nie pilnuje się z jedzeniem i jem ostatnio słodkie. Brak mi silnej woli po prostu, czasu i mam jeszcze 17262 innych wymówek 😂

Ale Ty startujesz z niskiej wagi więc myślę że nie martw się na zapas, bo może też być tak że zaraz po porodzie wrócisz do formy. I nie wiem od czego to zależy. Bo np. moja i mama, i teściowa po prodzie wracały miesiącami, latami więc na pewno to nie geny u mnie.

reklama
Gdy przytyłam jakieś 14kg a do terminu jeszcze kilkna mc to nawet ginekolog mi zwrócił uwagę,że niektóre Panie tyle ważą na końcu ciąży i mam się pilnować a w ciąży byłam 21/22 r (poród w maju).

No to właśnie o tym mówię, że teraz jest duża presja na niską wagę w ciąży, a kiedyś te 13 lat temu nie było aż takiej spiny. Ja schudłam 15kg w ciąży w 2023 roku i lekarz nawet się nie zająknął, że to źle :)

Do góry