reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Przyrost wagi w ciąży

Bo chce jej dodać otuchy? Wesprzeć? A co mam napisać ,że rozstyje się tak,że nie będzie mogła spojrzeć na siebie w lustrze bez płaczu?
A czy ja coś takiego napisałam?
Zwyczajnie nie obiecuj rzeczy, na ktore nie ma gwarancji. A waga w ciązy jest bardzo indywidualną sprawą 🤷‍♀️

Tu przede wszystkim trzeba zaakceptować to, ze ta waga pojdzie do góry. Nieważne ile.

reklama
A czy ja coś takiego napisałam?
Zwyczajnie nie obiecuj rzeczy, na ktore nie ma gwarancji. A waga w ciązy jest bardzo indywidualną sprawą 🤷‍♀️

Tu przede wszystkim trzeba zaakceptować to, ze ta waga pojdzie do góry. Nieważne ile.
No zgadzam się z Tobą ale też nie ma co z góry zakładać ,że tak nie będzie. Mam znajomą,która przy wzroście 178cm przytyła w ciąży tylko 8 kg a urodziła prawie 4 kg syna 😂

Im nizsza waga wyjsciowa kobiety, tym wiecej moze przybrac. To wlasnie kobiety z wysokim BMI, otyloscia powinny tyc mniej w ciazy, niz kobiety szczuplejsze. W tej grafice tez nie chodzi o to, ze tyle mozesz przytyc i koniec, bo wiadomo, ze kazda ciaza, kobieta i sytuacja jest inna. Ale chcialam pokazac mniej wiecej jak to sie rozklada okiem dietetyka pod wzgledem zdrowego odzywiania sie w ciazy.

Załączniki

• fb979baf-9f0b-44cc-8c2d-47f05b0650a9.jpeg
    fb979baf-9f0b-44cc-8c2d-47f05b0650a9.jpeg
    60,9 KB · Wyświetleń: 75
No zgadzam się z Tobą ale też nie ma co z góry zakładać ,że tak nie będzie. Mam znajomą,która przy wzroście 178cm przytyła w ciąży tylko 8 kg a urodziła prawie 4 kg syna 😂
Ale to nie chodzi o to, że ja zakladam, ze Autorka dużo przytyje. Napisałam tylko, że nie ma co zakladać, ze skoro jest drobna to przytyje mało 🤷‍♀️ skoro dziewczyna ma problem, to zapewnianie jej, że nie przytyje nie jest jego rozwiązaniem.

To nie są kłamstwa tylko wiem to z własnego doświadczenia i moich 3 sióstr,2 szwagierek i kilku kuzynek. Czy 3 kg więcej niż przed ciążą na 8 mc po porodzie to dużo (bez diety i ćwiczeń) ? Raczej nie 😆 sama przytyłam 22 kg i nie robiłam z tym nic po porodzie,jadłam tyle samo a ważne bez problemów mniej nawet niż przed ciążą

Noo, a ja po ciąży karmiąc piersią przytyłam jakieś 30kg

Ja w pierwszej ciąży startowałam z wagą równą 50kg. Do porodu przytylam jakies 16kg, to dość sporo. Ale szczupłe kobiety muszą przytyć więcej aby zapewnić dziecku, wszystko czego ono potrzebuje. Po porodzie szybko wrocilam do wyjsciowej wagi. Myślę, że u Ciebie moze byc podobnie. Wyszukaj sobie w necie kalkulator wagi w ciąży. Podajesz tam wyjsciowa wagę, wzrost, tydzień ciąży. Sprawdzisz sobie czy miescisz się w widełkach.

Waga startowa 49.5 obecna 51.5 w 18 tygodniu.
Tydzień temu miałam wizytę i na wadze było 50.5 martwi mnie to, że w tydzień przybył aż kilogram! Z czego? Pilnuje się bardzo, zjadam tylko zapotrzebowanie około 1700 kcal, nie jem słodyczy, same warzywa, kurczaka, sery, ciemne pieczywo. Uważam że posiłki są prawidłowo skomponowane. Dużo spaceruje. Boje się bardzo tego tycia, bo nie mogę pojąć tego jakim cudem to się odkłada, w takim tempie do końca będzie +20
1700 to na moje oko dużo za mało. W drugim trymestrze powinnaś jeść o ok. 360 kcal więcej niż normalnie, patrzymy oczywiście na jakościowe posiłki. Twoje dziecko potrzebuje składników odżywczych, które pobiera od Ciebie, więc musisz zmienić nastawienie - przybierasz na wadze dla zdrowia was obojga i to jest zupełnie normalne. Jeśli wierzyć wyliczeniom BMI, prawidłowy przyrost dla Ciebie to prawdopodobnie między 11 a 18 kg na całą ciążę. Wiadomo, nie ma co szaleć w żadną stronę, ale nie patrz tak bardzo na wyniki wagi, a raczej na prawidłowy rozwój dziecka i instynktowne zapotrzebowanie organizmu (czasem ochota na czekoladę nie jest tylko zachcianką, czasem!).
Bywa też tak, że Ci wyjdzie z wizyty na wizytę rzekomo większy skok, ale np. na jednej będziesz miała cięższe ubranie, będziesz po posiłku, itd. Na tej grafice zobaczysz, że samo dziecko i to, co mu potrzebne, to już sporo kilogramów ;)
1728479256972.png

To nie są kłamstwa tylko wiem to z własnego doświadczenia i moich 3 sióstr,2 szwagierek i kilku kuzynek. Czy 3 kg więcej niż przed ciążą na 8 mc po porodzie to dużo (bez diety i ćwiczeń) ? Raczej nie 😆 sama przytyłam 22 kg i nie robiłam z tym nic po porodzie,jadłam tyle samo a ważne bez problemów mniej nawet niż przed ciążą
To widzę niezłe geny, cała linia pokoleniowa 😁😁

reklama
Noo, a ja po ciąży karmiąc piersią przytyłam jakieś 30kg
Ale Ty dbałaś o dziecko w czasie trwania ciąży a autorka ma chyba zaburzenia odżywiania na własną prośbę, nie martwi się o dziecko tylko o siebie 🤷

Ja gfybym miała dalej tyć to bym tyła proste aby dziecko zdrowe było i dostawało to co najcenniejsze :)

Do góry