reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Przyrost wagi w ciąży

Może taki traf. Moja mama w czterech ciążach też szybko wracała do wagi ale wiadomo - figura się zmienia tak czy siak...
Aha 😆
Po prostu nie wypisuj Jej takich rzeczy bo nie każdy ma tak jak Twoja linia pokoleniowa, ok?
Większość kobiet nie gubi szybko kilogramów. Jesteś jedna na kilkaset przypadków podejrzewam. Także ten no..

reklama
Ale Ty dbałaś o dziecko w czasie trwania ciąży a autorka ma chyba zaburzenia odżywiania na własną prośbę, nie martwi się o dziecko tylko o siebie 🤷

Ja gfybym miała dalej tyć to bym tyła proste aby dziecko zdrowe było i dostawało to co najcenniejsze :)
Dokładnie - ja mężowi zawsze mówiłam ,że mogę wyglądać jak piłka -byleby młoda się dobrze rozwijała a kg się zgubi po porodzie.
Też uważam,że autorka powinna szukać pomocy u ekspertów od zaburzeń odżywiania bo to się źle skończyć może na dłuższą metę

W pierwszej ciąży startowałam z wagą 51 kg. W połowie miałam jakieś +4 kg, niestety potem waga rosła coraz szybciej, bardzo też spuchłam od wody. Ostatecznie przytyłam ponad 18 kg. W ciąży się tyje, jedne bardziej, inne mniej i trzeba to zaakceptować. Nie zawsze też od karmienia piersią waga magicznie spada, jak to jest często powtarzane, u mnie tak nie było. Ponad 2 lata po ciąży stanęłam na 53 kg, teraz jestem w 35 tc i ważę ok 63 kg. Nie pilnowałam się z zjedzeniem, ale na pewno mam więcej ruchu przy synku. Każda ciąża jest inna. Jedz zdrowo i nie martw się kilogramami.

Ale Ty dbałaś o dziecko w czasie trwania ciąży a autorka ma chyba zaburzenia odżywiania na własną prośbę, nie martwi się o dziecko tylko o siebie 🤷

Ja gfybym miała dalej tyć to bym tyła proste aby dziecko zdrowe było i dostawało to co najcenniejsze :)

Wiesz, to była moja pierwsza ciąża, nie było też wtedy tylu różnych artykułów i z perspektywy czasu i roku 2024 to raczej słabiutko było z tym dbaniem. I jednak odpisywałam nie autorce, a dziewczynie która twierdzi, że po ciąży nie da się przytyć bo ona nic nie robiła i schudła. Ja przytyłam 15kg i owszem one spadły szybko, ale potem równie szybko wróciły - a i w ciąży waga była słuszna

Dokładnie - ja mężowi zawsze mówiłam ,że mogę wyglądać jak piłka -byleby młoda się dobrze rozwijała a kg się zgubi po porodzie.
Też uważam,że autorka powinna szukać pomocy u ekspertów od zaburzeń odżywiania bo to się źle skończyć może na dłuższą metę
Zacytowalaś moją odpowiedź do innej użytkowniczki, która napisała, że przytyła 30 kg... Napisałaś, że możesz wyglądać jak piła. Myślisz, że było to stosowne?

Zacytowalaś moją odpowiedź do innej użytkowniczki, która napisała, że przytyła 30 kg... Napisałaś, że możesz wyglądać jak piła. Myślisz, że było to stosowne?
Jestem na forum od krótkiego czasu i mogłam coś nacisnąć przez przypadek. Po co ta spina 🤷🏻‍♂️ poza tym nie obrażam nikogo za to ile przybrał w ciąży ,po ciąży ,karmiąc piersią czy nie karmiąc 🙄

Wiesz, to była moja pierwsza ciąża, nie było też wtedy tylu różnych artykułów i z perspektywy czasu i roku 2024 to raczej słabiutko było z tym dbaniem. I jednak odpisywałam nie autorce, a dziewczynie która twierdzi, że po ciąży nie da się przytyć bo ona nic nie robiła i schudła. Ja przytyłam 15kg i owszem one spadły szybko, ale potem równie szybko wróciły - a i w ciąży waga była słuszna
Myślałam, że chodziło i ciąże z 2023 roku. Nie ważne :)
Pewnie się nie głodziłaś na siłę bo kg przyjdą 🙈
Da się po ciąży tyć, wiem o tym to z własnej autopsji :)

Chociaż muszę też powiedzieć, że wtedy nie było takiej paniki o wagę.
Teraz spotykam się bardzo często z tym "ojej przytyję". Mówienie o przytyciu powyżej 10kg jako jakiejś masakrze itd.
W 2011 roku jak zaczynałam ciąże z 84kg przy 160cm to nikt nie miał z tym problemu. W ogóle dziewczyny normalnie podchodziły do przytycia ok. 20kg bo takie są ciąże. Wyróżniały się dopiero dziewczyny które przytyły powyżej 30kg 🤷‍♀️

Myślałam, że chodziło i ciąże z 2023 roku. Nie ważne :)
Pewnie się nie głodziłaś na siłę bo kg przyjdą 🙈
Da się po ciąży tyć, wiem o tym to z własnej autopsji :)

W ciąży w 2023 nie ma się czym chwalić ;) bardzo schudłam ze stresu plus z powodu cukrzycy ciążowej i niepowściągliwych wymiotów

reklama
Waga startowa 49.5 obecna 51.5 w 18 tygodniu.
Tydzień temu miałam wizytę i na wadze było 50.5 martwi mnie to, że w tydzień przybył aż kilogram! Z czego? Pilnuje się bardzo, zjadam tylko zapotrzebowanie około 1700 kcal, nie jem słodyczy, same warzywa, kurczaka, sery, ciemne pieczywo. Uważam że posiłki są prawidłowo skomponowane. Dużo spaceruje. Boje się bardzo tego tycia, bo nie mogę pojąć tego jakim cudem to się odkłada, w takim tempie do końca będzie +20
No więc witam się, jako kobieta , która zdrowo się odżywiała ( w sumie jak każdego dnia ) , niemal zero słodyczy, żadnego podjadania, w ciągu całej ciąży byłam może z parę razu w Maku, zero napojów gazowanych.
Walnęło mi calutkie 30kg.
Tymczasem moja kuzynka, co tydzień - bez żadnej ściemy - miała dzień czy nawet dwa w Maku, kiedy byś do niej nie przyszła to słodyczy do wyboru do koloru. Chcesz frytki ? - masz frytki. Chcesz kolę ? Chcesz loda ? A może dzisiaj kebs albo pizza dla odmiany z kilkoma sosami? Nie znam drugiej osoby, która odżywiałaby się w ciąży tak fatalnie 🫣 Przytyła parę kilo, od tyle co dziecko plus woda w brzuchu. Po okresie połogowym okazało się wręcz, że waży mniej jak przed ciążą.
Organizm ludzki to jedna wielka niewiadoma.

Do góry