reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przyrost wagi w ciąży

Diana_16

Początkująca w BB
Dziewczyny kończę 25 tydzień i już jestem 10 kg na plusie, nie jest to za dużo?
Ile przybrałyście na wadze?

reklama
18 kg
W dniu porodu 70 kg w 38 tc
Aktualnie 3.5 msc po porodzie zrzuciłam już 16 kg więc praktycznie wróciłam do swojej wagi. 😎
Mnie te kilogramy cieszyły 😅 ale pod koniec byłam bardzo spuchnięta i obolała 🤦‍♀️

Tzn. jeżeli pytasz o normy, to przy normalnym BMI sprzed ciąży przyrost wagi w całej ciąży to 12-13 kg. Ale to są statystyki, którymi nie warto się przejmować.
Jeżeli masz wątpliwości najlepiej porozmawiać z lekarzem, ewentualnie udać się do dietetyka, przed Tobą jeszcze 15 tyg, żeby sprawdzić, jak wygląda Twoja.
Ja np. przez cukrzycę i spadek wagi w 1 trym.mam 3 kg na plusie a zaraz zaczynam 9ty mc. Wierz mi - moja waga też spędza mi sen z powiek 😉.

Dziewczyny kończę 25 tydzień i już jestem 10 kg na plusie, nie jest to za dużo?
Ile przybrałyście na wadze?
Myślę, że duże znaczenie ma waga wyjściowa.
Ja w obu ciążach tylam po 6/7 kg. Mimo iż jadam normalnie.

Taki urok. Na początku martwiłam się że za mało. Ale lekarz mówił, że ok. To ok. Porozmawiaj ze swoim lekarzem, On powinien wiedzieć czy jest dobrze :)

Ja w pierwszej 19 kg , a w drugiej 12 😁 najwięcej tyłem w 2 trymestrze ginekolog nie była zadowolona. Nie wróciłam juz do wagi sprzed ciąży ale to mnie akurat cieszy bo bylam patyczkiem i wazyla 52 kg przy 170 cm. Teraz 2 miesiace po porodzie zostało mi jeszcze 2 kg moja wymarzona waga to 58/59 kg w takiej czuje się najlepiej.

A ja w obu ciążach przytyłam po 16 kg. W obecnej jestem w 12 tygodniu i jak narazie 2 kg schudłam pomimo iż nie wymiotuję i jem normalnie. Myślę że nadrobię z nawiązką w 2 trymestrze. a każdym razem wracałam do wagi sprzed ciąży. Mam nadzieję że tym razem też tak będzie

W pierwszej ciąży 23 kg. Samo poszło. Ale byłam szczupła przed. Wróciłam do wagi sprzed ciąży w ok. pół roku, może ciut ponad. I pół roku później obecna ciąża. Na razie ok. 6-7 kg na plusie (19 tydz.). U mnie rodzinne jest konkretniejsze przybieranie w ciąży.

W pierwszej ciąży stwierdzono u mnie tachykardię (przyspieszoną pracę serca), pytanie czy waga się do tego nie przyczyniła.

Tym razem nie sądzę żebym aż tyle przybrała.
Tak jak w pierwszej ciąży ważyłam się bardzo regularnie i do pewnego momentu zastanawiałam czy przypadkiem nie przytyłam zbyt mało, tak teraz ważę się sporadycznie. Moja waga wariuje, a obecna lekarka nie robi tego w ogóle. A to dobry lekarz. Nie pytałam dlaczego. Sądzę, że nie jest to najistotniejsze (w granicach rozsądku). Staram się jeść zdrowo. Nie odchudzam się i nie „wykorzystuję” ciąży jako pretekstu do najedzenia się za wszelkie czasy. I wiem, że ile mam przytyć to przytyję. 😜

Ja w ciąży najpierw schudłam 2,5 kg A potem.do 33 tyg przytyłam 9 kg. Urodziłam wcześniaka. Do wagi wróciłam szybko nawet spadlam jeszcze mniej. A potem przy dziecku przytyłam tyle co w ostatnim tygodniu ciąży ha ha :) na szczęście teraz już waże swoje wymarzone 52kg :)

reklama
Ja po wyjściu ze szpitala 3 dni po porodzie ważyłam 2 kg mniej niż przed zajściem w ciążę! Synka urodziłam w 40 tc i ważył 3600g. W pierwszym trymestrze mdłości. W drugim czułam się normalnie. W trzecim macica uciskała na żołądek i mogłam jeść niewiele, bo jak przesadziłam miałam od razu uczucie pełności i robiło mi się niedobrze.
Lekarz powiedział mi że mitem jest "jedzenie za dwoje". Zwiększona podaż kalorii w przypadku ciąży pojedynczej jest jedynie w 3 trymestrze ciąży i wynosi ona jedynie 300-400 kcal dziennie. Kazał odżywiać się zdrowo i oczywiście zrezygnować ze wszelkich używek (alkohol, papierosy itd.). Jestem dowodem, że można nie przytyć w ciąży (mam na myśli wagę po porodzie) i urodzić zdrowe dziecko.

Do góry