reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przygoda z nocniczkiem

reklama
U nas po każdej nocy pampers suchy, po drzemce również. Wczoraj na dwór ubrałam jej pampersa bo było zimno, przyszła z suchym. Parę dni temu miała gorszy dzień i chyba 3 wpadki były, ale ma prawo. Jedynie mamy problem z kupką, nie wiem jak ją przekonać że to nie boli że to nic strasznego, wczoraj widzę że ją męczy bo siadała na nocniczek i zaraz wstawała, a od paru dni kupki nie robiła. I przy kąpieli zrobiła do wanny ale przyleciałam z nocniczkiem i usiadła na niego ale musiałam jej mówić i trzymać za rączkę, widziałam że jest przestraszona. Troszkę zrobiła ale była bardzo zdziwiona, były brawa i gratulacje. Mam wrażenie że boi się kupkę robić bo nawet w majteczki nie robi, także tu nie chodzi o załapanie, bo jestem pewna że wie, bo z siusianiem to świetnie sobie radzi. Nawet już sama się rozbiera i siada. Potrafi bardzo długo wytrzymać.

daga to może Blanka wystraszyła się robienia kupki bo mogło ja coś zaboleć. Podkręć jej dietkę, może probiotyk i dawaj więcej płynów do picia (woda, soki marchewkowe, jabłko podawać obowiązkowo - lekarka mówiła) to może łatwiej kupsko wyskoczy.
Pochwalę się sukcesem :) nasza dietka działa. Po wczorajszym złym wspomnieniu zapaskudzonej pościeli w łóżeczku, piżamki i nóżek Ola dała się namówić na nocnik :)))) nikt by się takiej kupy nie wstydził :))))).
W nocy w pampersie, leje i sika sika i leje. średnio jej zmieniam 2 -3 pieluchy. szok!!! za to moja młodsza od wieczora do rana nic. pielucha sucha.

Kasiu - w nocy zmieniasz Oli pieluchę?? Ja już nie pamiętam kiedy mojej zmieniałam podczas snu ;) U nas generalnie po spaniu pielucha jest sucha, często namawiam ją żeby usiadła po nocce na nocniczek ale z marnym skutkiem - nie chce :(
No nic, czekam na prawdziwie ciepłą wiosnę, wtedy będziemy zakładać majteczki i zobaczymy co się będzie działo ;)
Aniu - brawa dla Alexa! Widzę, że i u Was szybko poszło - to mnie pociesza, mam nadzieję, że u nas też pójdzie tak łatwo ;)

witam, u nas siku na nocnik i bardzo ładnie woła, z kupą niesyty problem, nie chce na nocnik i już, robi w pieluszkę
a w nocy zmieniamy bo potrafi przesikać. i nie wiem jakie już mam zakładać na noc...:-)

mamjakty zmieniam pieluchę zmieniam :) bywa że 2-3 razy. Gosia budzi mnie do karmienia, wstaję i zaglądam do Oli, czy się nie rozkopała itp. Zmieniać muszę bo ma wrażliwą skóre (alergia/azs) i bardzo szybko się podrażnia. Za to Gosia dopiero ok 4-5 siura że szok:szok:

A ja mam problem.. skubaniec nie chce sikać na nocnik. Czasem usiądzie i posiedzi, ale pomaga tylko przekonywanie na zasadzie "no a pokaż mamie jak ty z dziećmi (w żłobku) siadasz" a tak to sam przynosi pampersa, majtek nie da sobie założyć a jak się zsika i jest bez pampersa to mu nie przeszkadza..jestem lekko zdruzgotana bo ma już 2 lata i 3 miesiące .. :zawstydzona/y:

Miaa - u nas też problemy z załatwianiem :( Założyliśmy Oli majteczki kiedyś, zlała się i od razu wołała, żeby ją przebrać - od tej pory boi się zrobić i siku i kupkę :( Już nie męczę ją z majteczkami, chodzi w pieluszce a ma problem biedna i nie bardzo wiem jak ją przekonać do załatwiania się na nocniczku czy na nakładce. Widzę po niej, że wie kiedy chce jej się się chce siku czy kupkę - wstrzymuje i nie bardzo chce nawet do pieluchy zrobić :/ Jak jej się chce to przychodzi do nas i na rękach przytuli się i jakoś zrobi co ma zrobić :| Kupiłam jakieś książeczki na Allegro - typu mój przyjaciel nocnik - mam nadzieję, że pomogą.

Witam.

Z mojego doświadczenia wynika, że lepiej jak dziecko wcześniej obezna się z nocnikiem (tak przed rokiem), dobrze też jak ma mu kto pokazać i jest dla kogo bić brawo. U nas było bezprolemowo, bo mała ma starsze rodzeństwo. W tej chwili ma 20 miesięcy i odpieluchowana zupełnie. Śpi już bez pieluszki nocnej. Mam taki gumkowany podkład bawełnieny jakby co, ale na razie bez awarii. Wcześniej spała w pieluchomajtkachi i zwykle były suche.

reklama
Z tym wcześniejszym oswajaniem z nocniczkiem też różnie bywa - moja znajoma zaczęła wcześnie sadzać córeczkę na nocniku - jak zaczęła sama siedzieć. Niby niedługo po roczku wołała na siku i kupkę a po jakimś czasie jej się odwidziało i nie chce na nocniczek ani nakładkę za żadne skarby usiąść i nie woła - i nie wiadomo od czego :|
Myślę, że na każdego przyjdzie czas...

Do góry