reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

przezierność karkowa

enej

Fanka BB :)
Miasto
Wrocław
Szukałam inofmoracji na temat przezierności karkowej. U mnie NT wynosi 3,00 mm gin powiedział, że to za dużo i kazał zrobić test PAPP. Teraz czekam na wyniki. Strasznie się martwię, bo to pierwsza moja ciążą i wszyscy mówią, żeby się nie przejmować. No ale jak mam tego nie robić jak nie za bardzo mieszczę się w normie. Mam 26 lat i tak naprawdę nie wiem jak temat teraz ugryźć. Czy ktoś jeszcze ma taką przezierność?

reklama
Przede wszystkim się nie stresuj. To jeszcze nic nie znaczy. Nam przezierność karkowa wyniosła 2,9 , czyli nie dużo niższa niż Twojego dzidziolka. :tak: z przeażeniem pobiegłam od razu na test PAPPA (lat 25 i zespół Downa w rodzinie M,). Tydzień czekania na wynik, jak się okazało bardzo dobry, a córcia urodziła się zdrowiutka jak rybka:tak:

Staram się nie stresować.. ale to nie takie łatwe. Mam już WZJG i Hashimoto. Sama jestem poważnie chora, i obie te choroby może odziedziczyć maluszek. Dodatkowo jakby się okazało, że jest chore na ZD lub inną genetyczną jego życie byłoby pasmem bólu. A na to nie mogłabym patrzeć. Bałam się starań i ciąży a teraz boje się o mojego Kropeczka..

Czytałam, że dużo dziewczyn mimo podwyższonego NT po badaniach mają min ryzyko urodzenia chorego dziecka..

PAPPA to tak naprawdę tylko statystyka i nawet wysokie ryzyko nieznaczy że dzidziuś musi być chory. Rozumiem, że przez swoją chorobę czujesz się bardziej zagrożona ewentualnymi wadami maleństwa, ale przecież zdrowi ludzie też rodzą chore dzieci. To niestety trochę loteria i nigdy nie wiadomo co komu pisane.
Tak więc uszy do góry, bo musi być dobrze.
A i też mam chora tarczycę. Było podejrzenie Hashimoto ale po dokładniejszych badaniach okazało się że to zwykła niedoczynność.

A przy takiej przezierności robiliście jakies dodatkowe badania? Ja czekam na wyniki testu PApp.. Martwię się bo na początku ciąży przyjmowałam sterydy (Metypred) i teraz też mi to grozi..

Tak,w 13 tc robiliśmy biopsje kosmówki ,a w 25 tc echo serca,ponieważ podwyższona przezierność może oznaczać wadę serduszka
U nas na szczęście wszystko było ok.

Moni a co to jest ta biopsa kosmówkowa? to samo co amnipunkcja? Myśleliśmy nad amni ale boje się ryzyka poronienia..

reklama
Biopsja kosmówki to prawie to samo ca amniopunkcja.Lekarz wkłuwa się w brzuch i pobiera kosmki które później są badane.Biopsję wykonuje się między 11 a 14 tc,o nie wykrywa wad cewy nerwowej.

Do góry