ostatnio robiłam canneloni z mięskiem i szpinakiem, potrzebne składniki to:
mielone mięso
szpinak - najlepiej mrożony rozdrobniony
czosnek - ile kto lubi
sól pieprz albo warzywko
śmietana
ser żółty
mąka, mleko, masło
nie podaje ilości bo ja raczej robię takie dania na oko ;-) zależy ile osób do wykarmienia
mięsko podsmażyć z warzywkiem, szpinak podsmazyć ze zgniecionym czosnkiem, nastepnie wymieszać mięsko, szpinak i starty żółty ser
dno naczynia żaroodpornego wsmarować śmietaną, ja użyłam 18%, makaron cannelonni (nie gotować go wcześniej!) napełnić farszem
przygotować sos beszamelowy: rozpuścić masło (trochę go trtzeba, sosu musi być dużo, by makaron miała się w czym ugotować) dodać do rozpuszczonego masła dwie łyżki mąki, zrobi się gęsta papka, wlewać stponiowo mleko i mieszać trzepaczką, wlewać tyle mleka, aby konsystencja była gestsza niż na ciasto naleśnikowe, doprawić solą i pieprzem
zalać sosem ułożony makaron w naczyniu i posypać startym żółtym serem
piekłam ok. 35 minut na 170 stopni na piekarnik dolny i górny, na termoobiegu pewnie bedzie szybciej, ale tego chyba nie ma potzrby piec z termoobiegiem.
smacznego
mielone mięso
szpinak - najlepiej mrożony rozdrobniony
czosnek - ile kto lubi
sól pieprz albo warzywko
śmietana
ser żółty
mąka, mleko, masło
nie podaje ilości bo ja raczej robię takie dania na oko ;-) zależy ile osób do wykarmienia
mięsko podsmażyć z warzywkiem, szpinak podsmazyć ze zgniecionym czosnkiem, nastepnie wymieszać mięsko, szpinak i starty żółty ser
dno naczynia żaroodpornego wsmarować śmietaną, ja użyłam 18%, makaron cannelonni (nie gotować go wcześniej!) napełnić farszem
przygotować sos beszamelowy: rozpuścić masło (trochę go trtzeba, sosu musi być dużo, by makaron miała się w czym ugotować) dodać do rozpuszczonego masła dwie łyżki mąki, zrobi się gęsta papka, wlewać stponiowo mleko i mieszać trzepaczką, wlewać tyle mleka, aby konsystencja była gestsza niż na ciasto naleśnikowe, doprawić solą i pieprzem
zalać sosem ułożony makaron w naczyniu i posypać startym żółtym serem
piekłam ok. 35 minut na 170 stopni na piekarnik dolny i górny, na termoobiegu pewnie bedzie szybciej, ale tego chyba nie ma potzrby piec z termoobiegiem.
smacznego