reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Przepisy

reklama
tsarina a moze rybe po grecku

[FONT=trebuchet ms,geneva]Ryba w jarzynach znana jako grecka doskonała na zimno, ale na gorąco też smakować bedzie.[/FONT]
[FONT=trebuchet ms,geneva]Składniki:[/FONT]
[FONT=trebuchet ms,geneva]kilka filetów ryby mrozonej (w zalezności od ilości osob) ,[/FONT]
[FONT=trebuchet ms,geneva]4 średnie marchweki, 2 średnie pietruszki,[/FONT]
[FONT=trebuchet ms,geneva]mały seler , [/FONT]
[FONT=trebuchet ms,geneva]4 cebule , [/FONT]
[FONT=trebuchet ms,geneva]wiekszy słoiczek koncentratu pomdorowego, [/FONT]
[FONT=trebuchet ms,geneva]1 liść laurowy, kilka ziaren pieprzu, [/FONT]
[FONT=trebuchet ms,geneva]sól, 2 ziarenka ziela angielskiego ,[/FONT]
[FONT=trebuchet ms,geneva] olej do smażenia, [/FONT]
[FONT=trebuchet ms,geneva]1/2 szklanki wody , cukier
[/FONT]
[FONT=trebuchet ms,geneva]Warzywa obieramy , myjemy i ścieramy na dużych oczkach. Cebulę kroimy w póltalarki. Rozgrzewamy 3 łyżki oliwy podsmażamy starte warzywa (marchew, piertuszkę, seler) Lekko solimy i po kilku minutach przykrywamy patelenię.[/FONT]
[FONT=trebuchet ms,geneva]W tym czasie na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy zamrożona jeszcze rybę- lekko solimy. Usmazone kawałki odkładamy na talerz, by ociekły z nadmiaru tłuszczu. Zaglądamy do warzyw - podlewamy 1/4 szklanki wody i dalej dusimy. Po usmażeniu filetów , smazymy cebulkę na lekko złoty kolor . Przekładamy cebulę do garnka oraz warzywa z patelni. Dodajemy listek,pieprz w ziarenkach i ziele angielskie podlewamy znow 1/4 wody, dodajemy koncentrat i odrobinę cukru.Dusimy na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu. Doprawiamy solą do smaku i jeśli jest zbyt ścisłe, podlewamy troszkę wodą. Gdy warzywa bedą miekkie, ukladamy w półmisku na zmianę: warzywa, ryba. Na wierzchu powinny być warzywa. Potrawę odstawiamy do wystygnięcia.Dekorujemy duzymi gałązkami natki. Najlepiej smakuje po dwóch dniach.[/FONT]
[FONT=trebuchet ms,geneva]Przepis ten funkcjonuje od wielu , wielu lat... i zawsze zachwyca..[/FONT]
[FONT=trebuchet ms,geneva]Smacznego :)[/FONT]
 
Sledzie na ostro z rodzynkami




Składniki



  • 0,5 kg matiasów
  • mały koncentrat pomidorowy
  • 1,5 łyżki miodu(najlepiej gryczany), może być bez, ale on nadaje niepowtarzalny aromat:))
  • łyżka oleju


  • 1/4 szkl. octu, lub soku z cytryny
  • 1kg cebuli
  • sól, pieprz do smaku(ale malutko), i jak ktos chce na ostro to dodaje jeszce 2 lyzeczki chilli


Opis przygotowania


-ok 2-3 godzin wcześniej matiasy pociąć na kawałki (każdy filet wzdłuż i potem co 4cm w poprzek ), i te kawałki, namoczyć w ok 1l. przegotowanej zimnej wody z octem, lub cytryną. -cebule pokroić na pól, a potem w półokręgi (o grubości ok 0.5 cm) -zeszklić na oleju -dodać do gorącej cebuli koncentrat, pozostawić na małym ogniu ok 1 min. -po zestawieniu z ognia dodać mód, sól, pieprz -dodać osączone matiasy, wymieszać przełożyć do słoików, zostawić na min. 1 dzień w chłodnym miejscu
 
tsarina proponuję Ci sałatkę owocową, u nas jest to zamiast kuti, ale hit każdej kolacji wigilijnej,świątecznej na urodziny dla dzieci szczególnie, polecam bo jest pyszna no i łatwa w przygotowaniu

Składniki: przeróżne owoce - kiwi, mandarynki, pomarańcze, banany, ananas - z puszki, brzoskwinie - z puszki, może być granat, rodzynki, majonez, cukier puder i cukier waniliowy, drobny makaron, jakieś gwaizdeczki muszelki

ilość składników nie ma znaczenia, ja daję mniej więcej tyle samo owoców co makaronu
rodzynki najlepiej sparzyć i trochę pomoczyć w rumie, ale jak dla dzieci to lepeij ich nie moczyć,
ugotowany makaron wymieszać z owocami, wsypać ze dwie paczuszki cukru waniliowego, dodać majonezu i cukru pudru.
Cukru waniliowego dajemy tyle by nie czuć było majonezu, cukru pudru ile kto uważa
Njalepsza jest dobrze schłodzona
 
dziękuję Wam za pomoc, będzie śledź z niewidzialnymi;-) rodzynkami, a sałatkę zrobię na Sylwka... a poniżej moja kwaśna wariacja:

Cytrynowa szarlotka na francuskim cieście...
składniki:
ciasto francuskie (ja kupuje gotowe),
4 jabłka słodkie,
galaretka cytrynowa,
jajko,
pół cytryny

Jabłka myjemy, obieramy, wycinamy nasionka, drobno kroimy i dusimy na mełaj ilości wody. Kiedy robią się miękkie, to wyciskamy do tego sok z połówki cytryny. Traktujemy to np. widelcem, żeby rozgnieść. Oczywiście, można najpierw zetrzeć drobno na tarce a potem dusić, ale ja wole, kiedy jakies tam kawałki jabłka są widoczne. Odstawiamy do wystygnięcia. Galaretkę robimy z połową potrzebnej wody. Kiedy jest już lekko tężejąca mieszamy z jabłkami. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia. Ja nie miałam i spód wyszedł lekko surowy. Na papier wykładamy ciasto, wazne, żeby boki ciasta nachodziły na ścianki foremki, bo jabłka mogą wypłynąć. Na to wykładamy jabłka. Jeżeli mamy jeszcze ciasto, to możemy zrobić kratkę na wierzchu. Pieczemy ok.30 min w 200C. To też zależy od piekarnika. Ja pod koniec pieczenia dla pewności, przykryłam ciasto folią aluminiową i piekłam jeszcze ok.10 min w 150C, ale widocznie za krótko...
Po upieczeniu poczekać, jak ciasto wystygnie! Smacznego!

następnym razem dodam zamiast cytryny limonkę, będzie jeszcze kwaśniejsze...:tak::tak::tak::tak:
 
Schab ze szpinakiem

schab (ja miałam ok.50dag)
szpinak (ponad pół paczki wrzuciłam o wadze 500g)
ricotta
6 ząbków czosnku,
dużo pieprzu, sól, sok z 1/2 cytryny, jakieś pikantne przyprawy...
bulion warzywny szklanka
olej, 2 łyżki masła

Schab nacinamy na roladę. Opruszamy delikatnie z każdej strony solą. W tym czasie na maśle smażymy przecisnięty przez praskę czosnek, dodajemy szpinak, jak już będzie przesmażony, kropimy sokiem z cytryny, mieszamy, dodajemy ok. dwóch łyżek ricotty, dodajemy pieprz. Odstawiamy do przestudzenia. Kiedy będzie już farsz letni, faszerujemy schab, zwijamy, wiążemy, małą ilością oleju pędzlujemy. Do piekarnika na ok.godz. w 180st. C
 
Ostatnia edycja:
A więc tak: ja akurat nauczyłam się robić baklavę. To jest wogóle ciasto
tureckie zrobione z ciasta francuskiego i orzechów włoskich słowem niezły
Mexyk.to jest tradycyjne ciasto Noworoczne mojego E. POLECAM :-D

Do baklavy potrzebne są: 2 opakowania ciasta francuskiego mrożonego (razem
90dkg) do kupienia w większych hipermarketach, jakieś 20dag orzechów włoskich,
20dag laskowych,30dag cukru pudru, 1 łyzeczka cynamonu(ale nie koniecznie jesli
ktos nie lubi mozna go pominąc)20dag masła,100ml płynnego miodu,100ml
przegotowanej wody, a w różnych wersjach dodatkowo zamiast orzechów laskowych
są migdały,a zamiast wody sok z 1 pomarańczy, a czasem nawet w biedniejszej
wersjii pomija się miód i wystarcza podwójna ilość wody z dodatkowym
rozpuszczonym cukrem.
Ciasto rozmrażamy,orzechy siekamy bardzo drobniutko, na blaszke o wymiarach
25X30cm wysmarowana masłem i wyłożoną pergaminem kładziemy rozwałkowane płaty
ciasta francuskiego . z 90dag powinno wyjść 6 płatów. Na ciasto wysypujemy 1/6
orzechów i posypujemy 1/6 cukru pudru wymieszanego z cynamonem(lub bez
cynamonu),potem druga warstwa ciasto, orzechy,cukier, i tak do ostatniej
warstwy, na spodzie ostatniej powinny być orzechy. na wierzch trzemy wiorkami
mocno zamrozone masło. pieczemy 45min w 200'C. jeszcze ciepłe ciasto po wyjęciu
kroimy na małe kawałki, w rondelku podgrzewamy miód z sokiem z pomarańczy,lub
wode z cukrem.Potem polewamy baklavę i odstawiamy do zastygnięcia.
 
reklama
Keks z bakaliami
170 g margaryny
320 g mąki
160 g cukru pudru
5 jajek
1/2 opakowania proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
owoce kandyzowane,
rodzynki
orzechy(drobno posiekane)
daktyle
figi
Margarynę utrzeć z cukrem.Dodawać po jednym jajku,cukier waniliowy i powoli dosypywać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ucierać na gładką masę. Dodać drobno pokrojone bakalie(*można oprószyć mąką żeby nie opadły na dno podczas pieczenia). Ciasto przełożyć do formy posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec godzinę w ok.180st

 
Do góry