reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Przepisy

KluseczkaS! ja mam przepis na pyszny jabłecznik, który nie ma szans, by nie wyjść!

1/2 kg mąki
1 kostka Kasi
3/4 szklanki cukru
2 jaja
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
ok 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
jabłka

1) Przesianą mąkę mieszam z cukrem i proszkiem do pieczenia, siekam z margaryną, wrzucam jaja, śmietanę - nawet specjalnie nie przestrzegam żadnej kolejności - i zagniatam ciasto, które potem wrzucam do zamrażarki.
2) Przygotowuję jabłka - trę na tarce, często dorzucam słoik gotowego przecieru jabłkowego, rodzynki, orzechy, a niekiedy nawet trochę muesli, cynamon albo przyprawę do szarlotki Kamis, cukier lub/i kwasek cytrynowy w zależności od slodkości jabłek.
3) Połowę ciasta rozwałkowuję i przenoszę na blachę, na to jabza, no i druga część ciasta: albo tnę z rozwałkowanego paseczki, które układam na krzyż (jak to na szarlotce) albo rozwałkowuje placek i całym takim placem przykrywam jabłka, ale wtedy trzeba je ponakłuwać widelcem do pieczenia.
4) A piecze się w temp. 200'C przez godzinę :)

I już ;))
 
reklama
Przepis na coś co zawsze znika w kilka minut :-)

Muffiny waniliowo-kakaowe
* 300g mąki pszennej
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 120g cukru
* 2 jajka
* 250 ml + 30 ml mleka
* 100 ml oleju
* 4 łyżki kakao
* 1 op. (16g cukru waniliowego)
* ok. 24-36 wiśni z syropu (po 2-3 na każdą babeczkę)

W większej misce wymieszać roztrzepane jajka, 250ml mleka i olej. W mniejszej misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. Przesypać do większej miski i połączyć składniki (nie miksować). Podzielić ciasto na 2 części, do jednej wlać 30 ml mleka i wsypać kakao, wymieszać.
Do przygotowanych foremek nałożyć po łyżeczce jasnego i ciemnego ciasta, położyć wisienki, uzupełnić pozostałym ciastem.
Piec ok. 20-25 minut w temperaturze 190 stopni.
 

Załączniki

  • muffinki z wisniami.jpg
    muffinki z wisniami.jpg
    25 KB · Wyświetleń: 141
Ja ostatnio robiłam takie , bez cukru :
Racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami

Składniki:
2 szklanki kefiru
2 szkalnki mąki
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 lub 3 jabłka (zależy kto jaką lubi ilość)

Odzielić zółtko od białka. Białko ubić na sztywno. Wsypać do miski mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia, wlać kefir oraz dodac zółtka. Wszystko dobrze wymieszać powoli dodając ubite białko. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Obrać jabłka, pokroić w dużą kostkę jabłka i wrzucić do ciasta. Wymieszać. Rozgrzać na patelni tłuszcz i kłaść łyżką niewielkie porcje. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na złocisty kolor.

Smacznego
 
Agatko to właśnie będzie mój dzisiejszy obiad, bo też od jakiegoś czasu chodzą za mną placki z jabłkami. Ja robię po prostu gęste ciasto naleśnikowe i do niego ścieram obrane jabłka na tarce o dużych oczkach, a potem na patelnię - ot i cała filozofia;-)
 
Zapiekanka z kurczakiem, ziemniakami i sosem serowym.

Pałki z kurczaka (najlepiej) zamarynować w przyprawach i oleju, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec w piekarniku, 170C przez ok. 20 minut.
W tym czasie obrać ziemniaki i pokroić w kostkę, zasypać przyprawami - wegeta, czosnek granulowany, można dodać różne ulubione zioła i zalać odrobiną oleju. Wymieszać (żeby się te przyprawy za pomocą oleju do ziemniaków przykleiły :-D).
Poukładać na tych upieczonych już lekko kurczakach i wstawić do pieczenia dalej.
Wymieszać w garnuszku 100ml wody, 100ml śmietanki słodkiej i jedną torebkę "pomysł na - roladki schabowe w sosie serowym". Doprowadzić do wrzenia mieszając i potem zalać tym ziemniaki i kurczaki w naczyniu.
Piec jeszcze ok. 40 minut.

Tyle!
Ten sos serowy z torebki "pomysł na" jest rewelacyjny. Ale można dać inny sos serowy.
Ja, jak już się ta zapiekanka upiecze, to po wyjęciu z piekarnika a przed postawieniem na stół jeszcze dodatkowo układam na wierzchu plastry sera żółtego. On się zaraz topi i dodaje smaku :happy2:

Dla mnie palce lizać!
Smacznego :happy2:
 
Wuyu, Tusienka, a drozdzy nie trzeba wcale? Wychodza takie puszyste? Bo jak szukalam w necie przepisow, to wszystkie z drozdzami i roboty przy nich niemalo....
 
reklama
Carmi ja robię je tak, jak moja Mama, a ona drożdży nigdy do placków z jabłkami nie dawała. One wychodzą takie na 0,5 centymetra grubości - w zależności od tego, jak gęste masz ciasto, bo jak dasz mało jabłek, to będą się bardziej rozlewać na patelni i będą cieńsze. No i ciasto musi być gęstsze niż na zwykłe naleśniki.
 
Do góry