wesolutka
MAJOWA MAMA 06` Fan(ka)
- Dołączył(a)
- 20 Listopad 2005
- Postów
- 2 064
KluseczkaS! ja mam przepis na pyszny jabłecznik, który nie ma szans, by nie wyjść!
1/2 kg mąki
1 kostka Kasi
3/4 szklanki cukru
2 jaja
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
ok 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
jabłka
1) Przesianą mąkę mieszam z cukrem i proszkiem do pieczenia, siekam z margaryną, wrzucam jaja, śmietanę - nawet specjalnie nie przestrzegam żadnej kolejności - i zagniatam ciasto, które potem wrzucam do zamrażarki.
2) Przygotowuję jabłka - trę na tarce, często dorzucam słoik gotowego przecieru jabłkowego, rodzynki, orzechy, a niekiedy nawet trochę muesli, cynamon albo przyprawę do szarlotki Kamis, cukier lub/i kwasek cytrynowy w zależności od slodkości jabłek.
3) Połowę ciasta rozwałkowuję i przenoszę na blachę, na to jabza, no i druga część ciasta: albo tnę z rozwałkowanego paseczki, które układam na krzyż (jak to na szarlotce) albo rozwałkowuje placek i całym takim placem przykrywam jabłka, ale wtedy trzeba je ponakłuwać widelcem do pieczenia.
4) A piecze się w temp. 200'C przez godzinę
I już )
1/2 kg mąki
1 kostka Kasi
3/4 szklanki cukru
2 jaja
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
ok 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
jabłka
1) Przesianą mąkę mieszam z cukrem i proszkiem do pieczenia, siekam z margaryną, wrzucam jaja, śmietanę - nawet specjalnie nie przestrzegam żadnej kolejności - i zagniatam ciasto, które potem wrzucam do zamrażarki.
2) Przygotowuję jabłka - trę na tarce, często dorzucam słoik gotowego przecieru jabłkowego, rodzynki, orzechy, a niekiedy nawet trochę muesli, cynamon albo przyprawę do szarlotki Kamis, cukier lub/i kwasek cytrynowy w zależności od slodkości jabłek.
3) Połowę ciasta rozwałkowuję i przenoszę na blachę, na to jabza, no i druga część ciasta: albo tnę z rozwałkowanego paseczki, które układam na krzyż (jak to na szarlotce) albo rozwałkowuje placek i całym takim placem przykrywam jabłka, ale wtedy trzeba je ponakłuwać widelcem do pieczenia.
4) A piecze się w temp. 200'C przez godzinę
I już )