ivka76
Fanka BB :)
Nadrabiam przepisowe zaległości:
Kruche babeczki Cioci Eli
ciasto kruche:
25 dkg mąki
1/2 kostki masła
1/3 szklanki cukru
cukier waniliowy
jajko
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników możliwie szybko zagnieść gładkie ciasto i schować w folii do lodówki (najlepiej na noc), lub do zamrażarki na godzinę.
masa babeczkowa:
1 1/2 szklanki mleka
2 jajka
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
3-4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 kostka masła
sok z połowy cytryny
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki kakao
Całe jajka wbić do szklanki mleka. Ubić. Dodać cukier, cukier waniliowy i wymieszać. Zagotować w garnku wodę i włożyć do niej drugi garnek z wymieszanymi składnikami. Pozostałą część mleka rozmieszać z 3 łyżeczkami mąki ziemniaczanej i wlać do garnka, stale mieszając aż zgęstnieje.
Jak będzie trzeba, dodać jeszcze mleka z łyżeczką mąki ziemniaczanej i dalej mieszać. Masa powinna mieć konsystencję budyniu.
Do uzyskanego budyniu dodać masło i dokładnie wymieszać. Podzielić na 3 części:
- do jednej dodać sok z połowy z cytryny
- do drugiej kawę rozpuszczoną w odrobinie wody
- do trzeciej dodać kakao
Masę wstawić na jakiś czas do lodówki.
Upiec kruche babeczki. Najlepiej średniej wielkości - pamiętać o przygnieceniu ciasta w foremkach, żeby nie wyrosło. Kiedy całkowicie wystygną nakładać masę - ja nakladałam trzy smaki na jedną babeczkę i wyszło genialnie, ale można też robić wersję - jedna babeczka-jeden smak.
Dekorować dowolnymi owocami wg uznania.
Ja na owoce dałam jeszcze po łyżce galaretki.
Moje wyszły takie jak widać i baaardzo szybko stały się wspomnieniem:
Kruche babeczki Cioci Eli
ciasto kruche:
25 dkg mąki
1/2 kostki masła
1/3 szklanki cukru
cukier waniliowy
jajko
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników możliwie szybko zagnieść gładkie ciasto i schować w folii do lodówki (najlepiej na noc), lub do zamrażarki na godzinę.
masa babeczkowa:
1 1/2 szklanki mleka
2 jajka
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
3-4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 kostka masła
sok z połowy cytryny
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki kakao
Całe jajka wbić do szklanki mleka. Ubić. Dodać cukier, cukier waniliowy i wymieszać. Zagotować w garnku wodę i włożyć do niej drugi garnek z wymieszanymi składnikami. Pozostałą część mleka rozmieszać z 3 łyżeczkami mąki ziemniaczanej i wlać do garnka, stale mieszając aż zgęstnieje.
Jak będzie trzeba, dodać jeszcze mleka z łyżeczką mąki ziemniaczanej i dalej mieszać. Masa powinna mieć konsystencję budyniu.
Do uzyskanego budyniu dodać masło i dokładnie wymieszać. Podzielić na 3 części:
- do jednej dodać sok z połowy z cytryny
- do drugiej kawę rozpuszczoną w odrobinie wody
- do trzeciej dodać kakao
Masę wstawić na jakiś czas do lodówki.
Upiec kruche babeczki. Najlepiej średniej wielkości - pamiętać o przygnieceniu ciasta w foremkach, żeby nie wyrosło. Kiedy całkowicie wystygną nakładać masę - ja nakladałam trzy smaki na jedną babeczkę i wyszło genialnie, ale można też robić wersję - jedna babeczka-jeden smak.
Dekorować dowolnymi owocami wg uznania.
Ja na owoce dałam jeszcze po łyżce galaretki.
Moje wyszły takie jak widać i baaardzo szybko stały się wspomnieniem:
![obraz002zs1.jpg](/forum/proxy.php?image=http%3A%2F%2Fimg79.imageshack.us%2Fimg79%2F4346%2Fobraz002zs1.jpg&hash=3e5b9f7fc721c6d80fa84f73337fab57)
![obraz007la2.jpg](/forum/proxy.php?image=http%3A%2F%2Fimg504.imageshack.us%2Fimg504%2F9598%2Fobraz007la2.jpg&hash=a213a46495923c5040d22ed1976e2702)