reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przepisy na smakołyki i dania zwykłe dla naszych Słoneczek

Nadrabiam przepisowe zaległości:

Kruche babeczki Cioci Eli
ciasto kruche:
25 dkg mąki
1/2 kostki masła
1/3 szklanki cukru
cukier waniliowy
jajko
płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Z podanych składników możliwie szybko zagnieść gładkie ciasto i schować w folii do lodówki (najlepiej na noc), lub do zamrażarki na godzinę.

masa babeczkowa:
1 1/2 szklanki mleka
2 jajka
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
3-4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 kostka masła

sok z połowy cytryny
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki kakao

Całe jajka wbić do szklanki mleka. Ubić. Dodać cukier, cukier waniliowy i wymieszać. Zagotować w garnku wodę i włożyć do niej drugi garnek z wymieszanymi składnikami. Pozostałą część mleka rozmieszać z 3 łyżeczkami mąki ziemniaczanej i wlać do garnka, stale mieszając aż zgęstnieje.
Jak będzie trzeba, dodać jeszcze mleka z łyżeczką mąki ziemniaczanej i dalej mieszać. Masa powinna mieć konsystencję budyniu.

Do uzyskanego budyniu dodać masło i dokładnie wymieszać. Podzielić na 3 części:
- do jednej dodać sok z połowy z cytryny
- do drugiej kawę rozpuszczoną w odrobinie wody
- do trzeciej dodać kakao

Masę wstawić na jakiś czas do lodówki.

Upiec kruche babeczki. Najlepiej średniej wielkości - pamiętać o przygnieceniu ciasta w foremkach, żeby nie wyrosło. Kiedy całkowicie wystygną nakładać masę - ja nakladałam trzy smaki na jedną babeczkę i wyszło genialnie, ale można też robić wersję - jedna babeczka-jeden smak.
Dekorować dowolnymi owocami wg uznania.
Ja na owoce dałam jeszcze po łyżce galaretki.

Moje wyszły takie jak widać i baaardzo szybko stały się wspomnieniem:

obraz002zs1.jpg

obraz007la2.jpg

reklama
uhhh dobrze, ze mam jogurt naturalny! jutro tylko wyskoczymy po drozdze do polskiego sklepu :-D

mamy w planie pieczenie kruchych ciasteczek, kupilam wlasnie foremki, walki (dwie sztuki) i stolnice :cool2:

ivka- specjalistko od chlebów, buł i innych pyszności. Powiedz, czy zamiast mąki chlebowej można użyć zwykłej mąki pszennej?

Kinga, niestety raczej nie można :baffled:

Mąka chlebowa to mąka typ 850, a zwykła to zazwyczaj 450 lub 550 - z takiej pieczywo wychodzi gliniaste, a nie puszyste.

Bułki jogurtowe nie wymagają mąki chlebowej.

wróciła Ivka i przepisy wrócily , co byśmy bez NASZEJ IVKI zrobily pewnie bysmy piekly jakies bylejakie ciasteczka z torebki firmy nazwy nie wymienie bo bedzie reklama :)

reklama
Do góry