reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Przepisy na pyszności

reklama
Lasagne al. formo
Czas przygotowania ok. 45 minut

Składniki sosu pomidorowego:
1 ząbek czosnku
½ łyżeczki soli
1 cebula
2 łyżki oliwy
0,5kg mielonego mięsa wieprzowo - wołowego
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżka mąki
400g pomidorów z puszki (bez skórki)
1 łyżka posiekanego oregano
1 roztarty liść laurowy
Sól
świeżo zmielony pieprz

Składniki sosu beszamel:
2 łyżki masła lub margaryny
2 łyżki maki
¼ l mleka
2 łyżki parmezanu

Pozostałe produkty:
200 g ciasta makaronowego (płaty do lasagne)
500g sera żółtego (dodaję czasem 1kg)
1 łyżka siekanej bazylii

1.Czosnek rozetrzeć z solą, cebulę drobno posiekać. oliwę rozgrzać na patelni, mięso dobrze podsmażyć. Dodać cebulę, czosnek, zeszklić.
2.Powyższe składniki połączyć z przecierem pomidorowym, obsypać mąką. Dodać pomidory, wszystko podgotować aż sos zgęstnieje. Doprawić oregano, liśćmi laurowymi, solą i pieprzem.
3.P łaty lasagne podgotować w osolonej wodzie, wyjąć, odłożyć.
4.W formie układać warstwami sos mięsny, ser i płaty makaronowe. Piec ok. 20 minut. Podawać posypane bazylią.



PS. Nigdy nie robiłam z sosem beszamel... :-)
 
zebrra - ja ostatnio kupiłam dwie torebki tartego parmezanu i zamierzam w końcu zrobić z tym sosem:-) tylko powiedz mi - czy ten sos daje się naprzemiennie z innymi warstwami czy tylko na samej górze? :confused:
 
No tak, dawno nie zaglądałam... :) Ja polewam beszamelem każdą warstwę i daję dużo żółtego sera, bo lubię jak całość jest taka ciągnąca, mięciutka i mokra :)
 
A znacie może przepis na domową czekoladę, taką z mleka w proszku???
Po kupnej niestety mam zgagę w 3 minuty po zjedzeniu, a nasze maleństwa podobno bardzo lubią słodkie smaki.
Pozdrawiam

"BLOK CZEKOLADOWY"
- 2 kostki Kasi (albo innej margaryny)
- 2 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 6 łyżek kakao
- 6 łyżek wody
Ww. składniki zagotować.

Do masy dodać 0,5 kg mleka w proszku i wszystko razem znowu zagotować.

4 paczki po 100gram ciastek herbatników połamać i dodać do masy. Można również dodać orzechy i rodzynki - ale jak kto woli.
Całość wymieszać i wylać na blachę wyłożoną papierem.

życzę smacznego :)
 
reklama
Bounty


Składniki na biszkopt:
  • 5 jajek
  • 1 niepełna szklanka mąki pszennej
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa kokosowa:
  • 1/2 litra mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 20 dag masła
  • 25 dag wiórek kokosowych
  • cukier waniliowy - 16 g
Polewa:
  • czekolada mleczna 100 g
  • czekolada gorzka 100 g
  • 12,5 dag margaryny
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać. Na koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Wylać do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem prostokątnej blachy o wymiarach 20 na 35 cm i piec w temperaturze 170 - 180 stopni przez około 30 minut. Ostudzony biszkopt można nasączyć wodą z aromatem waniliowym.
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wsypać kokos i gotować do zgęstnienia masy (około 20 minut). Do gorącej masy należy dodać masło, i od czasu do czasu mieszać łyżką masę, aby masło się rozpuściło. Masę kokosową ostudzić i wyłożyć na biszkopt.
Czekoladę połamać, dodać margarynę i całość podgrzewać na parze, aż składniki się połączą. Gotową polewą polać ciasto.

Ciasto należy schładzać w lodówce, by do końca zgęstniało i umożliwiło krojenie.
Smacznego :)

ze strony Moje wypieki - wklejam, bo przepis sprawdzony :-)
 

Podobne tematy

Do góry