anna79- ja tez mam bardzo dobry przepis na salatke z tunczyka - moj maz ja uwielbia jest bardzo latwa w wykonaniu !! tylko skladniki sie roznia !!
reklama
Alkmena
mama 2007 i 2015
Lasagne al. formo
Czas przygotowania ok. 45 minut
Składniki sosu pomidorowego:
1 ząbek czosnku
½ łyżeczki soli
1 cebula
2 łyżki oliwy
0,5kg mielonego mięsa wieprzowo - wołowego
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżka mąki
400g pomidorów z puszki (bez skórki)
1 łyżka posiekanego oregano
1 roztarty liść laurowy
Sól
świeżo zmielony pieprz
Składniki sosu beszamel:
2 łyżki masła lub margaryny
2 łyżki maki
¼ l mleka
2 łyżki parmezanu
Pozostałe produkty:
200 g ciasta makaronowego (płaty do lasagne)
500g sera żółtego (dodaję czasem 1kg)
1 łyżka siekanej bazylii
1.Czosnek rozetrzeć z solą, cebulę drobno posiekać. oliwę rozgrzać na patelni, mięso dobrze podsmażyć. Dodać cebulę, czosnek, zeszklić.
2.Powyższe składniki połączyć z przecierem pomidorowym, obsypać mąką. Dodać pomidory, wszystko podgotować aż sos zgęstnieje. Doprawić oregano, liśćmi laurowymi, solą i pieprzem.
3.P łaty lasagne podgotować w osolonej wodzie, wyjąć, odłożyć.
4.W formie układać warstwami sos mięsny, ser i płaty makaronowe. Piec ok. 20 minut. Podawać posypane bazylią.
PS. Nigdy nie robiłam z sosem beszamel... :-)
Czas przygotowania ok. 45 minut
Składniki sosu pomidorowego:
1 ząbek czosnku
½ łyżeczki soli
1 cebula
2 łyżki oliwy
0,5kg mielonego mięsa wieprzowo - wołowego
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżka mąki
400g pomidorów z puszki (bez skórki)
1 łyżka posiekanego oregano
1 roztarty liść laurowy
Sól
świeżo zmielony pieprz
Składniki sosu beszamel:
2 łyżki masła lub margaryny
2 łyżki maki
¼ l mleka
2 łyżki parmezanu
Pozostałe produkty:
200 g ciasta makaronowego (płaty do lasagne)
500g sera żółtego (dodaję czasem 1kg)
1 łyżka siekanej bazylii
1.Czosnek rozetrzeć z solą, cebulę drobno posiekać. oliwę rozgrzać na patelni, mięso dobrze podsmażyć. Dodać cebulę, czosnek, zeszklić.
2.Powyższe składniki połączyć z przecierem pomidorowym, obsypać mąką. Dodać pomidory, wszystko podgotować aż sos zgęstnieje. Doprawić oregano, liśćmi laurowymi, solą i pieprzem.
3.P łaty lasagne podgotować w osolonej wodzie, wyjąć, odłożyć.
4.W formie układać warstwami sos mięsny, ser i płaty makaronowe. Piec ok. 20 minut. Podawać posypane bazylią.
PS. Nigdy nie robiłam z sosem beszamel... :-)
zebrra
Potrójna mama :)
Ja za to nigdy nie robiłam bez
Alkmena
mama 2007 i 2015
zebrra - ja ostatnio kupiłam dwie torebki tartego parmezanu i zamierzam w końcu zrobić z tym sosem:-) tylko powiedz mi - czy ten sos daje się naprzemiennie z innymi warstwami czy tylko na samej górze?
czy ten sos daje się naprzemiennie z innymi warstwami czy tylko na samej górze?
beszamel najlepiej położyć tylko na wierzchu (że Ci tak w zastępstwie odpowiem ;-))
zebrra
Potrójna mama :)
No tak, dawno nie zaglądałam... Ja polewam beszamelem każdą warstwę i daję dużo żółtego sera, bo lubię jak całość jest taka ciągnąca, mięciutka i mokra
A znacie może przepis na domową czekoladę, taką z mleka w proszku???
Po kupnej niestety mam zgagę w 3 minuty po zjedzeniu, a nasze maleństwa podobno bardzo lubią słodkie smaki.
Pozdrawiam
"BLOK CZEKOLADOWY"
- 2 kostki Kasi (albo innej margaryny)
- 2 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 6 łyżek kakao
- 6 łyżek wody
Ww. składniki zagotować.
Do masy dodać 0,5 kg mleka w proszku i wszystko razem znowu zagotować.
4 paczki po 100gram ciastek herbatników połamać i dodać do masy. Można również dodać orzechy i rodzynki - ale jak kto woli.
Całość wymieszać i wylać na blachę wyłożoną papierem.
życzę smacznego
gaddula - to jest bardzo pyszny przepis, dzieki - szukalam kiedys i nie wiedzialam dokladnej nazwy,i nie moglam znalesc:-(..a teraz juz mam.
reklama
Alkmena
mama 2007 i 2015
Bounty
Składniki na biszkopt:
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wsypać kokos i gotować do zgęstnienia masy (około 20 minut). Do gorącej masy należy dodać masło, i od czasu do czasu mieszać łyżką masę, aby masło się rozpuściło. Masę kokosową ostudzić i wyłożyć na biszkopt.
Czekoladę połamać, dodać margarynę i całość podgrzewać na parze, aż składniki się połączą. Gotową polewą polać ciasto.
Ciasto należy schładzać w lodówce, by do końca zgęstniało i umożliwiło krojenie.
Smacznego
ze strony Moje wypieki - wklejam, bo przepis sprawdzony :-)
Składniki na biszkopt:
- 5 jajek
- 1 niepełna szklanka mąki pszennej
- pół szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 litra mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 20 dag masła
- 25 dag wiórek kokosowych
- cukier waniliowy - 16 g
- czekolada mleczna 100 g
- czekolada gorzka 100 g
- 12,5 dag margaryny
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wsypać kokos i gotować do zgęstnienia masy (około 20 minut). Do gorącej masy należy dodać masło, i od czasu do czasu mieszać łyżką masę, aby masło się rozpuściło. Masę kokosową ostudzić i wyłożyć na biszkopt.
Czekoladę połamać, dodać margarynę i całość podgrzewać na parze, aż składniki się połączą. Gotową polewą polać ciasto.
Ciasto należy schładzać w lodówce, by do końca zgęstniało i umożliwiło krojenie.
Smacznego
ze strony Moje wypieki - wklejam, bo przepis sprawdzony :-)
Podobne tematy
Podziel się: