reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przepisy na pyszności

reklama
Kochane dziewczynki:-)

Niebawem mam chrzciny mojego Grzesia:-)I potrzebowałbym jakieś sprawdzone przepisy na mięsko i sałatki:-)Co bym mogła zabłysnąć przed teściową:tak:Jak macie coś fajnego to podajcie proszę:-)

Powiem szczerze że nie robiłam jeszcze nic z tych przepisów bo je dopiero znalazłam.

Przecier z marchwi

pierś w 7m-cu

1 średnia marchew
1 łyżeczka kleiku ryżowego
1 łyżeczka świeżego masła

Marchew wyszoruj, oskrob, opłucz, pokrój w cienkie plasterki. Przełóż do rondelka, zalej niewielką ilością wrzącej wody i ugotuj pod przykryciem na małym ogniu. Jarzynkę zmiksuj, dodaj kleik i masło. Starannie zamieszaj, by uzyskać jednolitą konsystencję i ponownie zagotuj.

Zupka marchewkowo-jabłkowa z kurczakiem

pierś w 7m-cu

80g obranej marchwi
małe obrane jabłko
2 łyżeczki kleiku ryżowego
1 łyżeczka oliwy z oliwek
20g piersi kurczaka
1/3 szklanki wody

Do wrzącej wody włóż obraną, umytą i pokrojoną marchew oraz mięso. Gotuj przez 20min. Pod koniec dodaj cząstki jabłka. Warzywa i jabłko zmiksuj, a mięso osobno drobniutko posiekaj. Do zupy dodaj oliwę i kleik, wymieszaj ją i jeszcze raz zagotuj. Ewentualnie uzupełnij przegotowaną wodą do objętości ok. 180ml.

Zupka jarzynowa

pierś w 7m-cu

1/2 średniej marchwi
1/2 małego ziemniaka
1 łyżeczka drobno pokrojonego korzenia pietruszki
1 łyżeczka kleiku ryżowego
1 łyżeczka masła
ok. 100ml wody

Warzywa starannie umyj, oczyść i opłucz. Włóż do wrzącej wody, gotuj na wolnym ogniu, aż będą miękkie. Potem zmiksuj, dodaj kleik i masło, wymieszaj i ponownie zagotuj. Otrzymasz ok. 180g zupki. Jeśli będzie jej za mało dolej wrzącej wody.

Kluseczki z twarożku

pierś od 7m-ca
butelka od 7m-ca

1,5 szklanki mleka pasteryzowanego
łyżka śmietany
łyżka mąki pszennej
jedno żółtko
szczypta soli
2-3 łyżki przecieru z malin lub truskawek

Dwa dni wcześniej przygowuj twarożek: mleko przegotuj i ostudź, dodaj łyżkę śmietany i pozostaw pod przykryciem w temp. pokojowej na 24-36godz. Gdy się ukwasi, lekko ogrzej je w naczyniu z gorącą wodą. Ścięty "serek" odsącz na gęstym sitku. Dodaj mąkę, żółtko jajka, szczyptę soli i wymieszaj. Zagotuj niewielką ilość wody i wrzucaj do niej "odcinane" łyżką kawałki ciasta. Kluseczki wyłóż na talerzyk i podawaj z przecierem owocowym.

Zupa jarzynowa ze strony Pampers po 7 mc-cu:
Składniki

[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif][FONT=arial,helvetica]250g ziemniaków[/FONT]
[/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif][FONT=arial,helvetica]150g marchwi[/FONT]
[/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif][FONT=arial,helvetica]150g pasternaku[/FONT]
[/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif][FONT=arial,helvetica]150g brukwi[/FONT]
[/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif][FONT=arial,helvetica]1 por, tylko biała część[/FONT]
[/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif][FONT=arial,helvetica]1 cebula[/FONT]
[/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif][FONT=arial,helvetica]2 ząbki czosnku[/FONT]
[/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif][FONT=arial,helvetica]1 łyżka stołowa bulionu z warzyw[/FONT]
[/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif][FONT=arial,helvetica]odrobiną oliwy z oliwek[/FONT]
[/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif][FONT=arial,helvetica]Jak przyrządzić:[/FONT]
[/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif][FONT=arial,helvetica]1.Obierz i pokrój w małą kostkę wszystkie warzywa, myjąc pora szczególnie dokładnie przed krojeniem.[/FONT]
[/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif][FONT=arial,helvetica]2. Zagotuj bulion z jarzyn, dodając proszek do pół litra wody, następnie odstaw[/FONT]
[/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif][FONT=arial,helvetica]3. Podgrzej odrobinę oliwy na patelni.[/FONT]
[/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif][FONT=arial,helvetica]4. Dodaj ziemniaki, marchew i brukiew, zakryj i smaż powoli aż zmiękną[/FONT]
[/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif][FONT=arial,helvetica]5. Dodaj cebulę, pora i czosnek, nakryj i podgrzewaj przez 5 minut, co jakiś czas mieszając. [/FONT]
[/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif][FONT=arial,helvetica]6. Wlej bulion warzywny, zagotuj gotuj przez 12 minut na małym ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. [/FONT]
[/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif][FONT=arial,helvetica]Po ostygnięciu zupę można zmiksować. Jeżeli zupa zawiera zbyt dużo płynu, gotuj ją na dużym ogniu przez parę minut. Odwrotnie, jeżeli chcesz mieć bardziej wodnistą zupkę, dodaj świeżą, zagotowaną wodę w czasie miksowania w celu uzyskania właściwej konsystencji. [/FONT]
[/FONT]

Ja mam takie plastikowe naczynie z przykrywka z otworkami do gotowania na parze w mikrofali. Jest to rewelacujny pomysl przy dziecku, kiedy nie mozna stac przy garach, bo np. tak jak ja ma sie kuchnie na dole a sypialnie na pietrze. Przewznie wrzucam kilka roznych warzyw drobno pokrojonych, np. marchewka, pasternak (taka pietruszka korzeniowa tylko slodka), brokuł, groszek zielony,ziemniak do tego dodaje pokrojona drobno pokrojona polowke piersi z kurczaka, podlewam leciutko woda, dodaje lyzeczke oliwy z oliwek i wlaczam mikrofale na dwa razy po 10 minut, mieszajac w polowie. Pozniej przy pomocy blendera robie z tego papke i jest pyszne jedzonko, moja Julia jak widzi, to tylko klapie dziobkiem "am, am". Podobnie przygotowuje jabłko lub gruszke - kroje, odrobina wody, wystarczy piec minut i gotowe. Zawsze przygotowuje sobie wiecej i zamrazam w malych pojemnikach, pozniej wieczorem wyciagam, w porze obiadku na minutke do mikrofali i gotowe.

witam a gdzie można kopić takie naczynie do mikrofali tez by mi sie przydało dla małego:-)

reklama