reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Przepisy na obiadki dla naszych Skarbów.

Mus jarzynowy

· 1 średnia marchewka (ok. 50g)
· 120 ml wody
· 1,5 łyżki stołowej Misiowy Ogródek purée ryżowe z ziemniakami i dynią
· 1 łyżka oliwy z oliwek
· koperek
Marchewkę obierz ze skórki, zetrzyj na najdrobniejszej tarce, a następnie wraz z posiekanym koperkiem ugotuj w wodzie na małym ogniu na konsystencję miękkiej papki. Dodaj purée ryżowe i dokładnie wymieszaj. Możesz do smaku dodać oliwę.

Surówka z marchewki i jabłka

Ø mały kawałek surowej marchewki
Ø ósemka surowego jabłka
Wyszorowaną, oskrobaną i dokładnie umytą marchewk przelej wrzątkiem i zetrzyj na plastikowej lub szklanej tarce o najdrobniejszych otworach (albo zmiksuj w blenderze). Jabłko obierz, dokładnie usuń gniazdo nasienne i utrzyj tak samo jak marchew. Wymieszaj marchewkę z jabłkiem i od razu podawaj.

Buraczek z jabłkiem

Ø 1/2 małego buraka
Ø 1/2 jabłka
Buraka wyszoruj i ugotuj w łupinie. Połówkę buraka zetrzyj drobno na plastikowej lub szklanej tarce. Jabłko umyj, obierz, usuń gniazdo nasienne i również zetrzyj. Zmierzaj puree buraczane z jabłkowym.

reklama
Ciekawe czy ktos mnie przebije w ilosci przepisow :-D
Wszystkie sa dla dzieci w wieku Viki, wiec niektore z Was dajace miesko niewiele tu znajda. Ale innym zycze przyjemnych degustacji!! :-)

Priscilla - chyba nikt Cię nie przebije;-):-D, tyle tego. Zrobiłam wczoraj zupkę z marchewki, ziemniaczka z Misowym Ogródkiem (groszek z marchewką) - nie pamiętam nazwy. Nie trzymałam się dokładnie przepisu (zawsze robię na oko) i dałam trochę więcej Misiowego Ogródka. Początkowo Kuba był zdziwiony, ale potem zjadł prawie całą porcję :-). Zobaczymy, jak będzie dzisiaj.

Zuzia to chyba robiłaś coś podobnego jak PIERWSZA ZUPKA MARCHEWKOWA :tak: z babycooka, tylko w tym przepisie jest kleik ryżowy a ja właśnie dałam misiowy ogródek i Karolince bardzo smakowało :-) Tak polubiła te obiadki że nie chce juz za bardzo słoiczkowych :-p A jak ostatnio jej zrobiłam i było jej mało i podgrzałam słoiczek to patrzyła na mnie z takim wyrzutem że szok, jakby chciała powiedzieć: mamusiu ty chcesz mnie otruć? ;-)
A dziś byliśmy u teściowej i mała za nic nie chciałą zupki ze słoiczka, darła się, pluła, wszystko było w zupce (a wiecie że to trudno sprać :shocked2: ) więc poddałam się i dałam jej cyca, a potem teściowa nakarmiła ją .... :surprised: ziemniakami z sosem i tak jej smakowało że szok :szok: Wcinała aż jej się uszy trzęsły i tak się wyrywała do łyżeczki jakby chciała powiedzieć: no nareszcie NORMALNE JEDZENIE :-D . Mam nadzieję że jej to nie zaszkodzi :sorry2: .

Priscilla sporo przepisów :tak: super, zaraz sobie pokopiuje i wydrukuje :-), jeden z tych przepisów już wypróbowałam (wcześniej - był na misiowym ogródku) i niestety Karolcia tym pluła, a był to ten krem z ziemniaczka :-( Te nasze małe smyki mają już swoje gusta kulinarne i nie wszystko (choć ugotowane) im smakuje :sorry2:

Dziewczyny, a Wy gotujecie te zupki z normalnych warzyw z wrzywniaka, czy z jakiś specjalnych (czyt. ekologicznych:), bo ja sie tyle naczytałam, że boję sie teraz z tych ogólniedostępnych gotowac dla Natalki. A nie mam działki ani znajomych co by mieli na działce wrzywka :-(

reklama
Do góry