reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Przepisy na obiadki dla naszych Skarbów.

reklama
Moze lepiej nie, bo przybedzie kilka stron :-D
Wkleje tylko tabelke wprowadzania nowych produktow
qzi2.png
http://img156.imageshack.us/img156/230/qzi2.png
 
Oki - to specjalnie dla Idzi troche DESERKOW:

Purée owocowe (1 porcja)

· 1 duże (ok. 120 g) jabłko
· 2,5 łyżki stołowej Nestlé Sinlac
· do smaku - sok jabłkowy dla niemowląt lub koperek
Jabłka obrać ze skórki, pokroić na kawałki, a następnie dusić na małym ogniu w niewielkiej ilości wody.
Dodać Nestlé Sinlac, zamieszać i gotowe.
Do smaku można dodać sok jabłkowy dla niemowląt lub drobno posiekany koperek.
Od 7. miesiąca życia jabłko można zastąpić gruszką, brzoskwinią lub morelą, od 10. mies. bananem.

Kleik z deserem owocowym

Ø mleko modyfikowane - 5 miarek
Ø woda - 150 ml
Ø kleik ryżowy BoboVita - 3 łyżeczki
Ø deser owocowy BoboVita – jabłka z owocami dzikiej róży - 4 łyżeczki
Mleko przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i wlać do miseczki. Stopniowo wsypać określoną ilość kleiku, dokładnie mieszając. Dodać deser owocowy i jeszcze raz wymieszać.

Kaszka z malinami i jagodami

Ø mleko modyfikowane Bebilon 2 lub Bebiko 2 - 5 miarek
Ø woda - 150 ml
Ø kaszka BoboVita ryżowa z malinami - 3 łyżki stołowe
Ø maliny - 25 g
Ø jagody - 25 g
Mleko przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i wlać do miseczki. Stopniowo dodać określoną ilość kaszki i dokładnie rozmieszać. Owoce przebrać, opłukać, sparzyć wrzątkiem i osączyć, a następnie rozetrzeć na miazgę i przetrzeć przez sitko. Przetarte owoce dodać do kaszki i lekko rozmieszać
 
Koktajl mleczno-owocowy

Ø mleko modyfikowane - 3 miarki
Ø woda - 90 ml
Ø jabłko - 1/2 szt.
Ø Maliny - 10 szt.
Owoce umyć, dokładnie obrać, sparzyć wrzącą wodą i włożyć do miksera. Zagotować i przestudzić wodę. Dodać mleko modyfikowane Bebiko 2 i dokładnie wymieszać. Przygotowane mleko wlać do miksera i zmiksować.

Przekładaniec ryżowo-owocowy

Ø mleko modyfikowane - 1/2 miarki
Ø woda - 45 ml
Ø kleik ryżowy BoboVita – 6-8 płaskich łyżeczek
Ø deserek BoboVita - 1/3 słoiczka (45 g)
Ø lub mus owocowy BoboVita - 1/2 kubeczka
Zagotować i przestudzić wodę. Dodać mleko i dokładnie wymieszać. Dosypać kleik ryżowy BoboVita i starannie rozprowadzić. 1/4 przygotowanego, gęstego kleiku włożyć do miseczki. Następnie nałożyć owoce ze słoiczka w takiej samej ilości. Czynność powtarzać tak, by ostatnią warstwę stanowiły owoce.

Kisiel owocowy z mlekiem

Ø Woda - 100 ml
Ø mąka ziemniaczana - 2 łyżeczki
Ø sok owocowy BoboVita - 100 ml
Ø cukier - 1 łyżeczka
Ø mleko modyfikowane - 2 miarki
Ø woda do przygotowania mleka - 30 ml
Zmieszać sok z wodą. Większą część wody z sokiem (60 ml) zagotować z cukrem. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić z pozostałą częścią (40 ml) zimnej wody z sokiem. Wlać na wrzącą wodę z sokiem i ciągle mieszając, zagotować. Kisiel polać mlekiem modyfikowanym rozprowadzonym w połowie wody podanej w przepisie na opakowaniu (będzie gęstszy!).
 
Kisiel jabłkowy

Ø duże kwaśne jabłko
Ø 1/2 szklanki wody
Ø 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Jabłko obierz, umyj, usuń gniazdo nasienne. Rozrób mąkę łyżką zimnej wody. Resztę wody zagotuj. Dodaj rozrobioną mąkę, cały czas mieszając, doprowadź ponownie do wrzenia. Zestaw z ognia. Jabłko utrzyj na szklanej lub plastikowej tarce o małych otworach, połącz z kisielkiem.
UWAGA! Jeśli chcesz żeby kisiel pięknie wyglądał, zetrzyj jabłko w ostatniej chwili - wtedy nie ściemnieje.


Malinowa kaszka w 6m-cu


Ø łyżka suchej kaszki ryżowej
Ø 1-2 łyżki rozmrożonych malin

Kaszkę rozrób z wrzątkiem, by miał konsystencję gładkiego kremu. Przelej do misieczki i wystudź. Maliny wsyp na sitko. Przelej wrzątkiem i przetrzyj. Nabieraj malinowy przecier łyżeczką i wąską strużką polewaj kaszkę, rysując ozdobne wzory.


Kisiel żurawinowy:

Ø 100g żurawin
Ø 20g cukru
Ø 10g maki ziemniaczanej
Ø 200ml wody
Żurawiny po umyciu rozgniatamy i wrzucamy do gotującej się wody wraz z cukrem. Po krótkim czasie gotowania przecieramy przez plastikowe sitko. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody. Powoli mieszając wlewamy do gotującej się wody. Gotujemy.
 
Przecier z malin

Ø ½ szklanki malin
Ø 2 łyżeczki kleiku ryżowego
Miękkie dojrzałe owoce płuczemy wrzątkiem. Przecieramy maliny i dodajemy kleik ryżowy delikatnie mieszając

Cymes jabłkowo-marchewkowy


Ø niewielka marchewka
Ø 1/2 twardego słodkiego jabłka
Ø łyżeczka masła
Ø szczypta cynamonu
Marchew wyszoruj, obierz, pokrój w kostkę. Jabłko umyj, obierz, usuń gniazdo nasienne i również pokrój w kostkę. Włóż marchewkę i jabłko do niedużego rondelka, zalej wrzątkiem (powinno go być tyle, by je ledwo przykrył). Dodaj masło i gotuj pod przykryciem na malutkim ogniu do miękkości. Pod koniec gotowania dodaj cynamon.
W kuchni żydowskiej danie to podawano jako deser (dosładzając cukrem lub miodem), ale znakomicie nadaje się także jako dodatek do drugiego dania.


Budyń karmelowy w 6 miesiącu:


Ø szkl wody
Ø łyżka cukru
Ø czubata łyżka mąki ziemniaczanej
Ø mleko modyfikowane - taka ilość jaką rozrabia się w 200 ml wody.

3/4 szkl wody wlej do garnuszka i zagotuj.Postaw suchą patelnie na średnim ogniu. gdy patelnia sie rozgrzeje wsyp cukier.Stopnowo będzie się topił i ciemniał. Kiedy zbrązowieje wlej do niego wrzątek i zmniejsz gaz do minimum.

w 1/4 szkl wody rozrób mąkę i wlej do płynu na patelni. Gdy zgęstnieje przelej do miseczki. Kiedy budyń ostygnie do temperatury, w której możesz rozrabiać mleko, dodaj odpowiednią ilość proszku i całość starannie wymieszaj

 
reklama
i kilka innych PRZEKASEK, ktore nie wiem do czego zaliczyc :-)

Purée marchewkowe

· 1 średnia (ok. 50 g) marchewka
· 120 ml wody
· 1,5 łyżki stołowej Nestlé Sinlac
· 1 łyżeczka od herbaty oliwy z oliwek
· do smaku koperek, szczypta soli
Marchewkę obrać ze skórki, zetrzeć na tarce (jak najdrobniej), a następnie ugotować (na małym ogniu) w wodzie do konsystencji miękkiej papki
Dodać Nestlé Sinlac i zamieszać
Można do smaku dodać oliwę i drobno posiekany koperek
Marchewkę można zastąpić brokułami, a powyżej 6. miesiąca zielonym groszkiem.

Krem ziemniaczany

· 1 duży ziemniak (lub 2 mniejsze)
· 1,5 łyżki Misiowy Ogródek purée ryżowe z groszkiem i marchewką
· 1 łyżka oliwy z oliwek
Obierz ziemniak, pokrój na kawałki, a następnie gotuj na małym ogniu w niewielkiej ilości wody. Kiedy ugotuje się do miękka, dodaj oliwę, dokładnie rozetrzyj i dodaj purée ryżowe. Dokładnie wymieszaj.
 
Do góry