reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przepisy kulinarne

reklama
Bardzo się cieszę, że smakuje. Ja w piątek zrobiłam z kruszonką i wyszła jeszcze lepsza ;-)

Wrzucam przepis na kruszonkę :
Składniki:
80 g mąki
40 g cukru
40 g masła

Zagniatać, aż wszystko się dokładnie i równomiernie połączy. Masło w momencie łączenia składników powinno być jeszcze ciepłe. To połączenie pozwala na formowanie kruszonki wedle swojej potrzeby na grubsze lub drobniejsze grudki.

Ja robię z ok. połowy składników i wystarczy ;-)
 
Tak kurczaczku ja tez z kruszonka i polalam troche cukrem pudrem i pychota. Taka duza mi wyszla ale to tylko kwestia wprawy jak sie ''plecie''chalke. Nastepnym razem bardziej ja scisne. 20131116_181046.jpg
 

Załączniki

  • 20131116_181046.jpg
    20131116_181046.jpg
    21,2 KB · Wyświetleń: 204
PIZZA (cienkie ciasto)
przepis na dwie blachy z piekarnika :-D

- 4/5 szklanek mąki (najlepiej do pizzy, ja używam normalnej mąki tortowej z dodatkiem krupczatki)
- 10 dkg drożdży (świeżych/w proszku)
- 4 łyżki oleju
- sól (łyżeczka większa)
- 1 1/2 szkalnki wody

Drożdze rozrobic w małej ilości ciepłej wody. Dodać do mąki z olejem i solą. Stopniowo dolewając wodę wyrobic na jednolitą masę. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
Jeśli ktoś chce ciasto grubsze, po rowałkowaniu na blaszy odstawić i poczekać aż wyrośnie ;-)
 
Jabłecznik mmmmmm :-D

3 szklanki mąki
1 kostka margaryny z Murzynkiem w temp. pokojowej (ja robiłam z innej i też mi wyszło)
2 szklanki cukru
4 całe jajka w temp. pokojowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka w temp. pokojowej


jabłka, cukier, cynamon- każdy "przyprawia" wg własnego uznania ;-) ja lubię duużo cynamonu:tak:


1. margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajka, utrzeć, dodać mąkę, proszek do pieczenia, utrzeć, dodać mleko- dokładnie wymieszać.
2. wyłożyć 2/3 ciasta do blaszki, na to jabłka, na to resztę ciasta- ja wylewam całe ciasto na spód, potem wykładam jabłka, a na wierzch robię kruszonkę- wtedy mam mięciutkie ciasto na spodzie, cuuudowny środek i chrupiącą górę :-D
3. piec 1 godz w temp. 180 stopni- z mojego doświadczenia wiem, że czas i temp. zależy od piekarnika, bo u siebie piekę jak w przepisie, a u mojego trzeba pilnować i patyczkiem sprawdzać spód, albo po prostu wyciągnąć ciasto z pieca i w narożniku łyżeczką wydziubać kawałek, żeby sprawdzić jak się ciasto ma, bo jego piekarnik działa jak chce...
 
Przepis na sajgonki

0,5 kg mięska mielonego podsmażyłam i wrzuciłam do miski. Starłam 2 marchewki, pokroiłam 2 cebulki i to też podsmażyłam i do miski z mięsem. Kilka liści kapusty pekińskiej pokroiłam w cienkie paseczki i do miski. Kilka grzybów "Mun" zalałam wrzątkiem i poczekałam kilka minut aż "spuchną" potem, też je pokroiłam w paseczki i do miski. Garść makaronu chińskiego (taki biały wygląda jak sznurek w paczce) zalałam wrzątkiem, jak napęczniał pokroiłam w paski i do miski. Całość wymieszałam, doprawiłam solą, pieprzem. trochę Vegety, ja dodałam też trochę takiego chińskiego sosu chilli i sosu słodko kwaśnego. Wbiłam surowe jajko i wymieszałam.
Papier ryżowy moczę chwilkę w talerzu z ciepłą wodą, aż zrobi się miękki i śliski. Przekładam na czystą ścierkę, nakładam łyżkę farszu i zawijam, podobnie jak gołąbki ( najpierw rulonik, potem boki do środka i dalej już w rulonik). Układam zwinięte sajgonki na talerzu, zamknięciem do dołu, nie mogą się dotykać bo się skleją i odstawiam na jakieś 30 minut żeby obeschły. W rondelku rozgrzewam tłuszcz i wrzucam sajgonki. W małym rondelku smażyłam pojedynczo bo przez pierwsze sekundy sajgonka się klei (nawet do łyżki), w dużym po kilka, ale żeby miały miejsce i się nie stykały. Smażą się ok minuty i na talerz na papier, żeby trochę tłuszczu wsiąkło w papier. Z takiej proporcji wyszło mi 28 sajgonek. 6 osób dorosłych najadło się do syta.

Ryż normalnie ugotowałam w torebkach. Po ugotowaniu przełożyłam na patelnie, dodałam trochę curry i podsmażyłam chwilkę.

Do tego sałatka z kapusty kiszonej, marchewki i jabłka jak do rybki.

Smacznego ;-)
 
Sałatka chłopska

Ziemniaki ugotowac w mundurkach, ostudzic, obrac, pokroic w półplasterki. (1kg)
Boczek wędzony pokroic w kostkę i zarumienic na patelni(0.5kg)
Cebulkę pokroic w kostkę(1 średnia)

Sos na oko ze składnikami ;p
-śmietanka
-majonez
-musztarda
-pół cebulki drobno pokrojonej

Wszystko wymieszac
 
reklama
Sałatka chłopska

Ziemniaki ugotowac w mundurkach, ostudzic, obrac, pokroic w półplasterki. (1kg)
Boczek wędzony pokroic w kostkę i zarumienic na patelni(0.5kg)
Cebulkę pokroic w kostkę(1 średnia)

Sos na oko ze składnikami ;p
-śmietanka
-majonez
-musztarda
-pół cebulki drobno pokrojonej

Wszystko wymieszac

Bardzo lubię coś podobnego, tylko pół na pół ziemniaki i jajka na twardo, bez boczku :) Sos taki sam tylko cebulka podsmażona, albo bez.
 
Do góry