reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przepisy kulinarne

Dziewczyny, chętnie przytulę jakieś fajne przepisy na sałatki imprezowe. Szykują się moje 30. urodzinki. Jeszcze nie wiem czy je wyprawię bo zależy jak się będę czuła ale w razie co potrzebuję mieć coś w zanadrzu :happy:. Oczywiście najlepiej jakby to było coś w miarę prostego, żebym się w "tym stanie" nie przemęczyła w kuchni ;-).
Pomożecie?

reklama
Nanncy ja uwielbiam sałatki, u mnie obowiazkowo grecka z sosem vinegret bez oliwek zawsze na stole ;-) wiadomo: sałata, pomidor, papryka (żółta ładnie wygląda kolorystycznie), feta, ogórek świeży, czerwoną cebula, szczypiorek... Sos robię na bazie oleju, miodu, musztardy francuskiej, ciut wody gazowanej, sosu sojowego i przyprawy wg uznania...

Zawsze sprawdza sie sałatka ryzyk przepisu mojej przyjaciółki ze studiów: makaron w kształcie ryżu, szynka gotowana w kostke, świeży ogórek w kostkę, koperek, majonez, sól i pieprz...

Lubimy też pod szubą - to takie wschodnie klimaty sałatka warstwowa: śledzie matiasy, cebulka, ziemniaki, jajka pokroic w kosteczke i układać warstwowo, co druga warstwę smarujemy majonezem, na górze utarte gotowane buraczki i duuzo majonezu...

To tak z pamieci... Sałatka gyros też sie na imprezach sprawdza... Pierś z kurczaka w kostkę, doprawiamy przyprawa gyros i obsnazamy... Potem warstwowo ukladamy: kurczak, cebulka, majonez, ketchup, jajka, ogórek konserwowy, kukurydza, majonez ketchup, i tyle warstw ile składników starczy, na górze dużo majonezu i przykrywamy kapusta pekinska...

Starczy? ;-)

Ostatnia edycja:
Przepis na sałatkę z kurczakiem i ananasem:

- 2 piersi z kurczaka
- puszka ananasu w kostkach
- majonez
- kukurydza - puszka
- sól, pieprz
- makaron świderki

Piersi gotujemy, kroimy w kosteczki. Wrzucamy do miski, dajemy makaron, dodajemy ananas i kukurydzę. Wszystko łączymy z majonezem (ilość wg uznania), delikatnie doprawiamy (dosłownie odrobinke soli, ja pieprzu nie dodaje).
Mieszamy i do lodówki :)

Sałatka Toretllini

Skład:
- Makaron tortelini (z mięsem)
- Makaron kolorowy świderki
- Ogórek zielony
- 2 pomidory
- koperek
- majonez

Makaron gotujemy (uwaga, żeby nie przegotować). Chłodzimy, wsypujemy do miski (ilość makaronu wg uznania, tortelini 1 paczka, świderków pół większej paczki - lub jak kto woli).
Dodajemy pokrojony w kosteczke ogórek, pomidory, majonez. Na końcu doprawiamy koperkiem.
Mieszamy i do lodówy.

Pycha!

Ostatnia edycja:
To ja podam przepis na sałatkę, moją ulubioną :D prosta, ale tak pyszna, że nie spotkałam osoby, której by nie smakowało :)

Składniki:
2 słoiki selera (odcedzić i pokroić)
1 puszka kukurydzy (odcedzić)
1 duży por (sparzyć i pokroić w półkrążki)
1 puszka ananasa (pokroić w kostkę)
1 paczka szynki konserwowej (pokroić w paski, ja kupuję tak 25dkg)
3 jabłka (zetrzeć na grubych oczkach)
5 jajek na twardo (pokroić w kostkę)
1 duży majonez babuni
1 por
25 dkg sera do krojenia (zetrzeć)

Wszystkie składniki układamy po kolei (od góry, tak jak wymieniałam, czyli najpierw seler na sam dół, potem kukurydza, potem por itd...). Jest tego na tyle że rozdzielać na dwa półmiski. NIE przyprawiać. Przygotować dzień wcześniej i pod przykryciem trzymać w lodówce :)

ja ją uwielbiam :) jest mega pyszna, bo wszystkie składniki przechodzą sobą, i na talerz nakładamy wszystkie warstwy :D

Jeszcze inna sałatka:
2 słoiczki selera
1 papryka (pokroić w kostkę)
1 duży por (pokroić i sparzyć)
2 puszki kukurydzy
40 dkg szynki (pokroić w paski)
3 marchewki gotowane (pokroić w paski)
8 jajek
Dodać majonez i jogurt naturalny i doprawić solą i pieprzem i wymieszać :)

Kolejna: Sałatka z kurczaka z gyrosem
-filet z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić przyprawą gyros, podsmażyć, przełożyć do miski wysmarowanej majonezem i układać warstwy:
cebula w kostkę
ketchup pikantny polać (polecam jakiś lepszy, a nie toretx :p )
ogórek kiszony pokrojony w kostkę
kukurydza
ketchup pikantny
kapustka pekińska
majonez
posypać przyprawą gyros>

Wszystkie sałatki dobre, wypróbowane i polecam :D

reklama
Do góry