asia_r
Aktywna w BB
- Dołączył(a)
- 26 Sierpień 2009
- Postów
- 74
W zasadzie jest to barszcz wigilijny, ale mozna podarowac sobie wywar z grzybów a wywar z włoszczyzny ugotowac na bulionie, kości lub porcji rosołowej.
Barszcz czerwony
Dla 4–6 osób
●1,5 kg buraków ●2 jabłka ●porcja włoszczyzny ●porcja rosołowa, bulion z kostki lub kość na zupę●2 ząbki czosnku ●liść laurowy ●po 2 ziarna pieprzu i ziela angielskiego ●cukier ●1–2 szklanki kwasu buraczanego (przepis powyżej) ●sok z cytryny ●sól ●mielony pieprz
●opcjonalnie: (na Wigilię) 100 g suszonych grzybów
Buraki obrać, umyć, pokroić. Zalać zimną wodą tak, by je przykryła. Dodać pokrojone w ćwiartki jabłka. Gotować ok. 30 minut. Odstawić na noc. Kość - porcję rosołową umyć, podgotowac ok. 30 min w 4-5 szklankach wody, do wywaru mięsnego dodać obraną włoszczyznę oraz przyprawy, gotować na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 40 minut.
Wersja z grzybami :
Grzyby umyć, namoczyć w 2 szklankach wody, dodać obraną włoszczyznę oraz przyprawy. Dolać 4–5 szklanek wody i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 40 minut.
Wywar z włoszczyzny lub grzybowy przecedzić, połączyć z odcedzonym wywarem z buraków (tym ugotowanym dzień wcześniej), dodać zakwas. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Przed podaniem podgrzać. Podawac z uszkami lub ugotowaną fasolą Jaś (albo inną białą) lub z jajkiem na twardo pokrojonym w ćwiartki ewentualnie z gotowanymi ziemniakami.
Barszcz czerwony
Dla 4–6 osób
●1,5 kg buraków ●2 jabłka ●porcja włoszczyzny ●porcja rosołowa, bulion z kostki lub kość na zupę●2 ząbki czosnku ●liść laurowy ●po 2 ziarna pieprzu i ziela angielskiego ●cukier ●1–2 szklanki kwasu buraczanego (przepis powyżej) ●sok z cytryny ●sól ●mielony pieprz
●opcjonalnie: (na Wigilię) 100 g suszonych grzybów
Buraki obrać, umyć, pokroić. Zalać zimną wodą tak, by je przykryła. Dodać pokrojone w ćwiartki jabłka. Gotować ok. 30 minut. Odstawić na noc. Kość - porcję rosołową umyć, podgotowac ok. 30 min w 4-5 szklankach wody, do wywaru mięsnego dodać obraną włoszczyznę oraz przyprawy, gotować na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 40 minut.
Wersja z grzybami :
Grzyby umyć, namoczyć w 2 szklankach wody, dodać obraną włoszczyznę oraz przyprawy. Dolać 4–5 szklanek wody i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 40 minut.
Wywar z włoszczyzny lub grzybowy przecedzić, połączyć z odcedzonym wywarem z buraków (tym ugotowanym dzień wcześniej), dodać zakwas. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Przed podaniem podgrzać. Podawac z uszkami lub ugotowaną fasolą Jaś (albo inną białą) lub z jajkiem na twardo pokrojonym w ćwiartki ewentualnie z gotowanymi ziemniakami.