to ja podrzucę jeszcze przepisy, które skopiowałam z innego forum, dziewczyny na pewno sie nie obrażą, ze zachwalam te pyszności :-).
Najlepiej lubię ten gulasz, trochę schodzi z krojeniem, ale sie wycwaniłam i tylko mięso kroję teraz, a reszte w robocie na odpowiednich ostrzach (jarzynki np na grubych oczkach i małe obroty daję)
Karkowka Doroty
Składniki:
ok.1 kg karkówki bez kości,
2 średnie papryki,
2 średnie cebule,
ok. 30 dag pieczarek,
2 małe słoiki keczupu z Włoclawka,
vegeta,
ok. 1/2 szkl. oleju
Wykonanie:
Pokroić mięso w plastry i przyprawić vegetą, ułożyć w żarootpornym naczyniu,wlać olej, następnie położyć cebulę, pieczarki i paprykę. Na to wylać keczup, przykryć i wstawić do piekarnika (200 stopni)na 1.5 godz.Pycha! Polecam na przyjęcia, rodzinne obiady.
Wazne! jak dla mnie to pol szklanki oleju to za duzo bo karkowka i tak puszcza sok, ja daje tak na oko oleju ale z 3 lyzki, moze 4
Carbonara - pycha!
* 500 g makaronu spaghetti)
* 1 łyżka oleju
* 200 g boczku
* 3 zółtka
* 300 ml smietany 22% lub 36%
* 50 g parmezanu tartego (to bardzo wazne - tylko ten ser!)
* sól
* 2 zabki czosnku wycisnietego
* pieprz
Pokroj boczek na drobniusienkie paseczki (kosteczke) i podsmaz na patelni tak zeby byl chrupiacy i zarumieniony. Ugotuj makaron all dente w wodzie z sola i lyzka oleju, (ja wlasnie lubie taki lekko twardawy) i go odcedz. Usmazony boczek wrzuc do garnka gdzie jest makaron i wymieszaj (oczywiscie wlewasz z tym tluszczykiem).
W miseczce mieszasz smietane, zoltka, ser parmezan,czosnek, pieprz i wlewasz do makaronu (dlatego najlepiej zeby zrobic sos i usmazyc boczek wczesniej bo makaron powinen byc cieply od razu po przecedzeniu) i mieszasz na ogniu zeby leciutko sos zgestnial
soli do smietany nie syp bo parmezan jest slony i boczek tez, zawsze mozna dosolic na talerzu niz przesolic
zupa wegierska gulaszowa pycha!
skladniki:
1kg chudego,wolowego mieska bez kosci
2 marchewki
2 korzenie pietruszki
maly seler
biala czesc pora
2 duze cebule
4 ziemniaki
2 lyzki koncentratu pomidorowego( ja biore wiecej)
2 lyzki czystego smalcu
sol
pieprz
papryka slodka
papryka ostra
cukier do smaku
Miesko oczyszczamy z najmniejszych sladow tluszczu, kroimy w drobna kostke, lekko solimy, smazymy na rozgrzanym smalcu( ja robie na oleju) rumieniac ze wszystkich stron - przekladamy do garnka.
Na pozostalym ze smazenie tluszczu podsmazamy czesto mieszajac rozdrobnione jarzyny ( tez w kostke) powinny sie zeszklic - przekladamy to do garnka na warstwe miesa.
Na pozostalym tluszczu smazymy pokrojone w piorka cebule i krazki bialej czesci pora, dy sie zeszkla przekladamy do garnka wraz z reszta tluszczu.
Przgotowane produkty zalewamy ciepla woda na wysokosc 3 cm ponad powierzchnie jarzyn i miesa ( ja wlewam troszke wiecej ) zagotowujemy, zmiejszamy ogien i gotujemy od czasu do czasu mieszajac az mieso i jarzyny beda miekkie.
Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone w kostke ziemiaki.Przed zdjeciem z ognia dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy papryka slodka i ostra caly czas mieszajac.
Zupa powinna byc pikantna z wyrazna pomidorowa nuta.
Znakomicie smakuje odgrzana nastepnego dnia
Schab z jabłkami w ziołach prowansalskich
Kawałek schabu bez kości w całości
1-2 jabłka kwaśne
mieszanka ziół prowansalskich
2-3 ząbki czosnku (można i więcej jak ktoś lubi)
sól
szklanka białego wytrawnego lub półwytrawnego wina
kostka rosołowa,
pieprz, papryka
Schab naciąć jak na kotlety schabowe nie przecinając jednak mięsa do końca.Plastry około 0,5 - 1cm. Mięso natrzeć solą i rozgniecionym czosnkiem. Jabłko umyć pokroić w plastry około 0,5 cm.
Do powstałych kieszeni włożyć po kawałku jabłka. Mięso obsypać dużą ilością ziół z każdej strony. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wlać wino - odstawić na godzinę aby mięso przeszło ziołami. Dolać szklankę wody oraz 1/2 kostki rosołowej. Włożyć do piekarnika.
Podczas gotowania co jakiś czas polewać mięso powstałym sosem. Piec około godziny. jeżeli zbyt dużo sosu wyparuje dolać wody lub wina.