reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

przepisy kulinarne :)

reklama
placuszki z płatków owsianych są pychotka, zwłaszcza z miodem.
a ja z racji tego że zbliża się sezon na jabłuszka, to padaję mój przepis na moja popisową szarlotkę:
3 szklanki mąki,
1/2 szklanki cukru,
3/4 margaryny,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
3 żółtka,
3 łyżki śmietany 12%,
cukier waniliowy,
Wszystko razem mieszamy i zagniatamy ciasto, przekrawamy na dwie części z czego jedna większa druga mniejsza. tą mniejszą wkładamy do zamrażalki. resztę układamy na blaszce, na to ścieramy na grubych oczkach jabłka, ja daję ok, 10 szt dużych kwaśnych jabłek. układamy na ciasto i posypujemy cynamonem( ja dużo bo u mnie uwielbiają). na wierzch jabłuszek ubijamy piankę z białek jakie nam zostały dodajemy cukier i kisiel. układamy na wierzch. potem ścieramy na grubych oczkach ciasto z zamrażalki. pieczemy ok 50 min w temp. 180 stopni.
u mnie przepadają za tym ciastem zwłaszcza moja Julka:)
 
Frotka, rzeczywiście dawałaś aż 4 łyżeczki proszku?
nie nie, fakt ze tam taka ilość,dwie płaskie wystarczą na dwie szkl mąki. Tak to jest, jak sie nie chce przepisać tylko kopiuje . Na tamtej stronie jestem zalogowana od ponad 4lat.Przepisy które mi sie podobaja dodaje w zakładke ulubione , bo uzytkownicy maja taka mozliwość.Mam wiec swoja skarbnice przepisów sprawdzonych i tych do wypróbowania tez.
 
ja miałam przepis na gofry z internetu, ale jedego razu się spieszyłam i po łebkach pomieszałam składniki: zamiast margaryny dałam olej, nie ubiłam białek, tylko wrzuciłam wszystko na raz, miałam za mało mleka, więc połowę dopiełniłam wodą ;-) wyszły przepyszne, chrupiące :-) więc teraz juz robię ten po łebkach :-)
 
reklama
ja uwielbiam jajka na twardo z twarozkiem, rzodkiewka, pomidorem lub ogorkiem, wszystko posiekane drobniutko i wymieszane jogurtem lub majonezem...i paste kladziemy na lisc salaty....pycha
 
Do góry