reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

przepisy kulinarne :)

reklama
moniSkaBe - najszybsze jakie znam to pesto + makaron ugotowany.
Ja wolę pesto kupne zielone niż robione, więc - gotuję makaron, opruszam go serem i mieszam, dodaję pesto, mieszam i na wierzch znowu serek żółty starty
Bardzo lubie też pastitio - taką włoska zapiekankę. Ale przepis to musze spisac jak w domu będę. generalnie to warstwami układa się makaron pene, na to mięsny sos - coś jak do spagetti, tylko bardziej pomidorowy, duzo sera i zapieka sie

ostatnio sie zastanawialam nad pesto, bo wpadlo mi w oko zielone jak bylam w tesco ostatnio. hmm...

a.. dziewczyny.. jak robicie pieczonego kurczaka..? znaczy chodzi mi o marynate do niego. Dopiero jutro mam wizje na kuraka i chcialam go w cos wlozyc zeby byl dobry w smaczku :-)

Pospałam troszkę i dopiero zaglądam. Pączusiów wychodzi tak duży kopiasty talerz .Akurat ja wczoraj w małym rondelku smażyłam ,bo miałam za mało oleju ,po prostu wrzucałam małe ilości na raz.Ale dziś znowu za mną chodzą słodkości , i tak szukam co by tu wciągnąć...

ostatnio sie zastanawialam nad pesto, bo wpadlo mi w oko zielone jak bylam w tesco ostatnio. hmm...

a.. dziewczyny.. jak robicie pieczonego kurczaka..? znaczy chodzi mi o marynate do niego. Dopiero jutro mam wizje na kuraka i chcialam go w cos wlozyc zeby byl dobry w smaczku :-)

ja zazwyczaj posypuję kawałki kurczaka gotową przyprawą - najlepsza jest ta z cyklu "Pomysł na.." - chyba się zwie "Pomysł na ...udka paprykowe"?? nie pamiętam...w każdym razie w skład tej przyprawy wchodzi papryka i pomidory suszone...posypuję tym obficie suchego kurczaka - bez oleju...i w piekarnik :-)

Sernik Rosa:
Ciasto kruche: kostka margaryny np. Kasia, 1 szklanka mąki, 3 żółtka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.Zagnieść ciasto i włożyć do blachy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.
Masa: 60dkg twarogu białego (ja kupiłam w Lidlu dwa po 30 dkg- jeden waniliowy z rodzynkami,a drugi naturalny), 1 szklanka cukru, 1/2 szklanki oleju, 1 budyń, 1 i 1/2 szklanki mleka, 3 całe jaja, sok z jednej cytryny.
Twaróg włożyć do garnka z jajkami i cukrem -zmiować. Dodać w następującej kolejności : olej, budyń, mleko, na końcu sok z cytryny. Będzie wodnista masa. Wlać do wyłożonej ciastem blachy i przepiec 40 min.
Góra: trzy białka ubić z cukrem pudrem i wyłożyć na przepieczone ciasto, piec dalej na złoty kolor.
Smacznego!

MoniskaBe jeśli chodzi o makaron, to ja robię często ze szpinakiem. Podduszam szpinak, dodaję cebulkę i czosnek i przyprawy, potem mieszam z makaronem, często dodaję serek topiony.A druga wersja, to cukinię ścieram na tarce na grubych oczkach, duszę na maśle, dodaję ząbek czosnku, sól i pieprzi też mieszam z makaronem.

reklama
Najszybciej to mięsko mielone podsmażyć na oleju + cebulkę+ warzywa mrożone (są różne mieszanki kilku składnikowe). Dusić pod przykryciem aż warzywka będą prawie miękkie. Dodać troszkę koncentratu pomidorowego, ewentualnie troszkę wody z czajnika, żeby nie przypalić, sól ,pieprz, bazylia, czosnek granulowany, przyprawę do mielonego mięsa...wedle uznania. Czasami dodaje po prostu sos z torebki boloński. Można podawać z dowolnym makaronem albo ryżem:)

Do góry