Czas na słodkości.
CIASTO BANANOWE (z przepisu Lindy McCartney)
(przepis na blaszkę podłużną)
·100 g masła lub margaryny
·100 g cukru pudru
·2 rozbełtane jajka
·3 średnie banany (lepiej dać więcej, ok. 5)
·1 łyżeczka sody
·2 łyżeczki proszku do pieczenia
·1 łyżka kwaśnej śmietany
·2 łyżeczki esencji waniliowej
·200 g mąki
·200 g pokrojonych orzechów (włoskich, laskowych lub pekanów) – ja zawsze daję włoskie
Nagrzać piekarnik do 180ºC. Utrzeć masło z cukrem, do masy dodać kolejno jajka (PO MAŁU!) ciągle dobrze ucierając. Rozgnieść banany widelcem, włożyć do masy. Dodać sodę, śmietanę i esencję waniliową. Dobrze wymieszać. Dodać mąkę, proszek, a na końcu orzechy. Wlać masę do foremki dł. 15 cm (wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą). Piec ok. 1h 15 min. (często ciasto gotowe jest szybciej).
CIASTO KOKOSOWE Z ANANASAMI
(przepis na dużą tortownicę)
Biszkopt:
·5 żółtek + 5 białek
·¾ szklanki cukru
·¾ szklanki mąki
·1 łyżeczka proszku do pieczenia
·1 łyżka octu
Żółtka, proszek i ocet wymieszać. Ubić pianę i pod koniec dodać cukier. Wymieszać z żółtkami, na koniec dodać mąkę i lekko wymieszać. Piec w temperaturze 200ºC ok. 15-20 min.
Masa:
·4 jajka
·2 woreczki wiórków kokosowych
·1 szklanka cukru
·½ szklanki cukru pudru
·1 puszka ananasów pokrojonych w kostkę
·1 budyń waniliowy lub śmietankowy
·1 kostka „Kasi”
4 białka ubić z jedną szklanką cukru, dodać wiórki, wymieszać, wyłożyć na tortownicę (wysypaną lub wyłożoną pergaminem). Piec 20 min. Ugotować budyń na soku ananasowym i wystudzić. „Kasię”, pół szklanki cukru pudru, 4 ubite żółtka, dodawać po trochu budyń, rozetrzeć, dodać ananasy, wymieszać. Na biszkopt wyłożyć kolejno krem, potem upieczone wiórki.
SERNIK Z BRZOSKWINIAMI
(przepis na dużą blachę prostokątną)
Ciasto:
·3 szklanki mąki tortowej
·1 kostka „Kasi”
·3 łyżeczki cukru
·5 żółtek
·3 łyżeczki proszku do pieczenia
Zagnieść, podzielić na dwie części, jedną część zamrozić.
Masa:
·5 twarożków homogenizowanych waniliowych
·1 jajko
·2 budynie waniliowe (2 x na ½ litra)
·¼ szklanki cukru
·½ kostki masła
Poza tym:
·5 białek
·1 szklanka cukru
·1 puszka brzoskwiń
Twarożki, jajko, budynie (w proszku, nieugotowane), masło i cukier połączyć. Blachę nasmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Rozłożyć nie zamrożoną część ciasta. Na ciasto wyłożyć masę, na to położyć pokrojone w plastry brzoskwinie. Ubić białka z cukrem i wyłożyć na brzoskwinie. Na wierzch zetrzeć na tarce drugą część ciasta. Piec w 180º - 200º C minimum 45 minut.
TORT RAFFAELLO
(przepis na tortownicę o Ø 21cm, na dużą tortownicę należy wziąć 1,5 składników)
-0,5 l śmietany kremówki 36%
-1 tabliczka białej czekolady (Milka, Alpejska, Goplana)
-1 paczka wiórków kokosowych
-1 paczka migdałów w plasterkach
-1 paczka śmietanfixu
Rozpuścić czekoladę w „kąpieli wodnej”. Śmietanę ubić ze śmietanfixem, dodać rozpuszczoną czekoladę (gorącą). Odłożyć trochę śmietany do dekoracji. Do pozostałej śmietany dodać wiórki kokosowe i tą masą przekładać biszkopt, każdą warstwę śmietany posypać migdałami.
BISZKOPT
-4 jaja
-1 szklanka cukru
-¾ szklanki mąki tortowej
-½ szklanki mąki ziemniaczanej
-6 łyżek wody
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
Żółtka utrzeć z cukrem, po kolei dodawać pozostałe składniki. Na końcu ubić pianę z białek i wymieszać. Formy nie smarować tłuszczem. Piec ok. 40 min. Po upieczeniu odwrócić i poczekać do ostygnięcia. Potem przekroić i nasączyć (woda + sok z cytryny + cukier + spirytus).