A ja właśnie siedzę i spijam sobie pyszny barszczyk wigilijny Zrobiłam miejsce w zamrażalniku dla grzybków ;-) Pychoctwo. Od razu przypominają mi się święta Choć te ostatnio nie skończyły się dla mnie zbyt dobrze Ale co tam. Za moment będą następne
reklama
K
kasiulka0901
Gość
kasiulka czytałam, że w tej diecie można schudnąć do 8 kg. Dla mnie niestety to tyle co nic. Ja powinnam schudnąć 30.:----(
Nie wiem gdzie czytałaś, ale to nie jest prawda.
W I fazie można zrzucić spokojnie 3 kg (faza trwa 2 tygodnie)
W fazie drugiej zrzucasz ile chcesz, bo ta faza trwa do momentu gdy sie pozbedziesz nadmiernych kilogramów.
Trzecia faza: to utrzymanie wagi, czyli kontynuowanie zdrowego odżywiania (dodam smacznego również)
aniay
Mamy styczniowe 2007 fulltime mum Moderatorka
Dziewuszki podaje przepis na szybkie proste jedzonko ktorym sie ostatnio oliwia zajada ;D
'Szybka rybka'
Bieżemy:
Filet ryby mrożonej (np sola, karmazyn bo mają mało ości)
1 Marchewka(pokrajana w grube plastry)
1 Mała Cebulka(posiekana grubo)
przyprawa do ryb (ok łyżeczka)
szczypta soli
Wykonanie:
Wrzucamy wszystko do garnka, zalewamy wrzatkiem gotujemy aż do zmięknięcia marchewki.
Do tego ziemniaczi/ryż/kasza czy jak kto lubi.
A wywar można zagęscić doprawić cytryną i śmietanką/jogurtem i mamy pyszny sosik
'Szybka rybka'
Bieżemy:
Filet ryby mrożonej (np sola, karmazyn bo mają mało ości)
1 Marchewka(pokrajana w grube plastry)
1 Mała Cebulka(posiekana grubo)
przyprawa do ryb (ok łyżeczka)
szczypta soli
Wykonanie:
Wrzucamy wszystko do garnka, zalewamy wrzatkiem gotujemy aż do zmięknięcia marchewki.
Do tego ziemniaczi/ryż/kasza czy jak kto lubi.
A wywar można zagęscić doprawić cytryną i śmietanką/jogurtem i mamy pyszny sosik
aniay
Mamy styczniowe 2007 fulltime mum Moderatorka
ODCINEK13 - POTRAWY NA POCIESZENIE - MUFFINKI Z CZEKOLADĄ
1 ¾ szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
2 łyżki stołowe dobrej jakości kakao
¾ szklanki cukru pudru
¾ szklanki czekoladowych groszków, plus ¼ szklanki do posypania
1 szklanka mleka
⅓ szklanki plus 2 łyżeczki oleju
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Potrzebny sprzęt: papierowe foremki do muffinek
Ustaw piekarnik na ok. 205°C
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i ¾ szklanki czekoladowych guziczków włóż do dużej miski. Wszystkie leiste składniki włóż do dzbanuszka. Zmieszaj mokre i suche składniki razem, pamiętając, że im więcej grudek,tym lepsze muffinki. Wypełnij masą foremki i posyp pozostałymi guziczkami. Piecz przez 20 min. lub do czasu, aż, muffinki urosną i ściemnieją.
Znalezione o tu: Przepisy Nigelli Lawson - Nigella Ucztuje: ODCINEK13 - POTRAWY NA POCIESZENIE - MUFFINKI Z CZEKOLADĄ
Ja uzylam kawalkow czekolady zamiast groszkow czekoladowych. Roznica jest ta ze groszki sie nie rozpuszczaja a czekolada owszem.
1 ¾ szklanki mąki
½ łyżeczki sody
2 łyżki stołowe dobrej jakości kakao
¾ szklanki cukru pudru
¾ szklanki czekoladowych groszków, plus ¼ szklanki do posypania
1 szklanka mleka
⅓ szklanki plus 2 łyżeczki oleju
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Potrzebny sprzęt: papierowe foremki do muffinek
Ustaw piekarnik na ok. 205°C
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i ¾ szklanki czekoladowych guziczków włóż do dużej miski. Wszystkie leiste składniki włóż do dzbanuszka. Zmieszaj mokre i suche składniki razem, pamiętając, że im więcej grudek,tym lepsze muffinki. Wypełnij masą foremki i posyp pozostałymi guziczkami. Piecz przez 20 min. lub do czasu, aż, muffinki urosną i ściemnieją.
Znalezione o tu: Przepisy Nigelli Lawson - Nigella Ucztuje: ODCINEK13 - POTRAWY NA POCIESZENIE - MUFFINKI Z CZEKOLADĄ
Ja uzylam kawalkow czekolady zamiast groszkow czekoladowych. Roznica jest ta ze groszki sie nie rozpuszczaja a czekolada owszem.
K
konto usuniete
Gość
uwielbiam muffinki wiec jak dla mnie bomba:-)
inapewno sprobuje;-)
a gdzie mozna kupic te foremki do muffinek??
to chyba takie z papieru ??
inapewno sprobuje;-)
a gdzie mozna kupic te foremki do muffinek??
to chyba takie z papieru ??
elfiko
lipcowe mamy ´05
Hej dziewczyny :-) zaglądnełam do Was w poszukiwaniu pomysłu na obiad ( zrobie ta szybka rybke od Aniay ) i widze,że na tapecie macie muffinki!!!
Muffinki to najlepsza rzecz na świecie sama robie je przynajmniej raz w tygodniu.
Mam foremke silikonową ,którą polecam z całego serca kupiłam dawno temu na allegro.
Cos z takich
FORMA DO PIECZENIA SILIKONOWA BABECZKI MUFFINKI (464107473) - Aukcje - Onet.pl. Aukcje internetowe dla każdego.
a oto kilka przepisów z których ja robie muffinki ;-)
Składniki:
mokre:-0,5 kostki masła-2 jajka-1 mały kefir (250 ml)
suche:-1,5 szklanki mąki-8 łyżek cukru-0,5 łyżeczki proszku do pieczenia(płaska)-1 łyżeczka sody(płaska)-cukier waniliowy-tabliczka czekolady (ja dałam mleczną)
Przygotowanie:
Wszystkie suche wymieszać w misce ze sobą (czekoladę pokroić najlepiej w małą kosteczkę). Masło rozpuścić, a następnie wymieszać z kefirem i jajkami. Wlać mokre do suchych i niedbale, byle jak wymieszać ciasto.Wlać (włożyć-zależy od konsystencji) do formy wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papilotkami. Piec 25 min w temp. 175C najlepiej z termoobiegiem.
Do przepisu który Aniay podała zamiast czekolady polecam te płatki
Muffinki z oliwkami, rozmarynem i parmezanem
375 g mąki
szczypta soli
175 g czarnych oliwek bez pestek, posiekanych
35 g parmezanu, startego na drobnej tarce
1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
2 jajka
250 ml mleka
125 g stopionego masła
1. Piekarnik nagrzać do 210 stopni. Formę na 12 muffinek wysmarować tłuszczem. Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sól, dodać oliwki, parmezan i rozmaryn, zamieszać zrobić w środku dołek.
2. W niewielkim dzbanku rozbić jaja z mlekiem. Do dołka w mące wlać masę jajeczną i stopione masło. Wymieszać metalową łyżką tak, żeby składniki się wymieszały. Nie należy mieszać za długo, ponieważ ciasto powinno być grudkowate. Łyżką wkładać ciasto do formy muffinkowej, wypełniając każdy otwór do 3/4 wysokości.
Muffinki to najlepsza rzecz na świecie sama robie je przynajmniej raz w tygodniu.
Mam foremke silikonową ,którą polecam z całego serca kupiłam dawno temu na allegro.
Cos z takich
FORMA DO PIECZENIA SILIKONOWA BABECZKI MUFFINKI (464107473) - Aukcje - Onet.pl. Aukcje internetowe dla każdego.
a oto kilka przepisów z których ja robie muffinki ;-)
MUFFINS z czekoladą
Składniki:
mokre:-0,5 kostki masła-2 jajka-1 mały kefir (250 ml)
suche:-1,5 szklanki mąki-8 łyżek cukru-0,5 łyżeczki proszku do pieczenia(płaska)-1 łyżeczka sody(płaska)-cukier waniliowy-tabliczka czekolady (ja dałam mleczną)
Przygotowanie:
Wszystkie suche wymieszać w misce ze sobą (czekoladę pokroić najlepiej w małą kosteczkę). Masło rozpuścić, a następnie wymieszać z kefirem i jajkami. Wlać mokre do suchych i niedbale, byle jak wymieszać ciasto.Wlać (włożyć-zależy od konsystencji) do formy wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papilotkami. Piec 25 min w temp. 175C najlepiej z termoobiegiem.
Do przepisu który Aniay podała zamiast czekolady polecam te płatki
Muffinki z oliwkami, rozmarynem i parmezanem
375 g mąki
szczypta soli
175 g czarnych oliwek bez pestek, posiekanych
35 g parmezanu, startego na drobnej tarce
1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
2 jajka
250 ml mleka
125 g stopionego masła
1. Piekarnik nagrzać do 210 stopni. Formę na 12 muffinek wysmarować tłuszczem. Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sól, dodać oliwki, parmezan i rozmaryn, zamieszać zrobić w środku dołek.
2. W niewielkim dzbanku rozbić jaja z mlekiem. Do dołka w mące wlać masę jajeczną i stopione masło. Wymieszać metalową łyżką tak, żeby składniki się wymieszały. Nie należy mieszać za długo, ponieważ ciasto powinno być grudkowate. Łyżką wkładać ciasto do formy muffinkowej, wypełniając każdy otwór do 3/4 wysokości.
MUFFINY Z JABLKIEM
1 szkl. i 2 łyżki maki
1/2 szkl. cukru
szczypta soli
2 łyżeczki cynamonu (wychodzą wtedy mocno cynamonowe, wiec można dodać mniej)
1 jajo
1/2 szkl. mleka
5 łyżek roztopionego masła
1 duże jabłko, pokrojone w kostkę
można dodać rodzynki (ja zawsze dodaję
1/2 szkl. cukru
szczypta soli
2 łyżeczki cynamonu (wychodzą wtedy mocno cynamonowe, wiec można dodać mniej)
1 jajo
1/2 szkl. mleka
5 łyżek roztopionego masła
1 duże jabłko, pokrojone w kostkę
można dodać rodzynki (ja zawsze dodaję
1) rozgrzej piekarnik do 200C
2) wysmaruj formę tłuszczem
3) wymieszaj razem mąkę, cukier, proszek, sól, cynamon
4) w osobnej misce wymieszaj jajo, mleko i masło
5) dodaj mieszankę jajowa do mącznej- wymieszaj, dodaj jabłko
6) wlej ciasto do foremek
7) piecz ok. 30 minut
2) wysmaruj formę tłuszczem
3) wymieszaj razem mąkę, cukier, proszek, sól, cynamon
4) w osobnej misce wymieszaj jajo, mleko i masło
5) dodaj mieszankę jajowa do mącznej- wymieszaj, dodaj jabłko
6) wlej ciasto do foremek
7) piecz ok. 30 minut
elfiko
lipcowe mamy ´05
K
konto usuniete
Gość
elfiko jestes niezastapiona:-)
ja tez jestem maniaczka mufinkowa,czesto kupowalam je w tesco albo w sainstbury w uk ale u nas nie ma i troche sie zaniedbalam takze dzieki za podpowiedzi;-)
i zapomnialam jeszcze dodac ze nawet nie wiedzialam ze mozna je robic nie na słodko!! napewno sprobuje!!
ja tez jestem maniaczka mufinkowa,czesto kupowalam je w tesco albo w sainstbury w uk ale u nas nie ma i troche sie zaniedbalam takze dzieki za podpowiedzi;-)
i zapomnialam jeszcze dodac ze nawet nie wiedzialam ze mozna je robic nie na słodko!! napewno sprobuje!!
Ostatnio edytowane przez moderatora:
tika
Mamy styczniowe 2007 Mama Mateuszka
Mniami ... ale pysznie się tu znowu zrobiło ... no i jak tu myśleć o odchudzaniu
reklama
K
konto usuniete
Gość
właśnie jem mufinki
co prawda wygladaja jak mini mufinki bo wkladalismy do foremek od takich ciasteczek kruchych ale juz nie moglam wytrzymac i wyszly przecudne:-)
robi sie nawet z 10 min!!! a w piekarniku siedza rowno 20 ale mi tego brakowalo - mniami!!!!
nastepnym razem sprobuje te z przepisu elfiki bo teraz nie mialam kefiru.
aniay a jeszcze mam pytanie bo tam takdziwnie bylo napisane " 1/4 i 2 łyżeczki oleju" i sprawdzalam na stronie jest tak samo
co prawda wygladaja jak mini mufinki bo wkladalismy do foremek od takich ciasteczek kruchych ale juz nie moglam wytrzymac i wyszly przecudne:-)
robi sie nawet z 10 min!!! a w piekarniku siedza rowno 20 ale mi tego brakowalo - mniami!!!!
nastepnym razem sprobuje te z przepisu elfiki bo teraz nie mialam kefiru.
aniay a jeszcze mam pytanie bo tam takdziwnie bylo napisane " 1/4 i 2 łyżeczki oleju" i sprawdzalam na stronie jest tak samo