reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

przepisy kulinarne stycznióweczek

Martucha ja tam dalam poprostu 1/3 szklanki oleju i wyszlo ok.

elfiko, moja muffinkowa bogini, składam pokłony ;D

co do foremek to sa i w tesco(silikonowe) i w realu (teflonowe)


Ciesze sie ze nawet moj dolek sie przydal ;)
 
reklama
aniay a ja sie ciesze ze widzisz pozytywne strony swoich dołków:-p
bo dzięki mufinkom ja dzisiaj mam swietny humor chociaz okolicznosci wskazywalyby na cos calkiem odwrotnego;-)

takze dzieki jeszcze raz za super przepis ;*
 
O nie! One się zajadają muffinkami. Nie dość, że siedzę w pracy bez takich smakołyków, to jeszcze muszę się odchudzać. :szok::crazy::angry:

Chyba też sobie zrobię te muffinki w któryś dzień :baffled::szok::tak::-)
 
Kiszone (solone) opieńki

Składniki:
Na 1 kg świeżych grzybów przygotować 15 dkg soli oraz trochę soli do roztworu,
w którym należy obgotować opieńki.

Opis przygotowania:
Oczyszczone i umyte grzyby (same kapelusze, bez nóżek) należy włożyć do posolonego wrzątku (na 1 l wody 2 łyżki soli) i gotować przez 5 minut. Osączyć grzyby na sicie, a następnie układać w kamiennym garnku (najlepiej kapeluszem do góry) przesypując solą (sporo soli). Ostatnią warstwę grzybów koniecznie posypać solą, przykryć bawełnianą ściereczką, talerzem i obciążyć (po 3 - 4 dniach, gdy grzyby opadną naczynie można uzupełnić o kolejne warstwy sukcesywnie zbieranych grzybów). Przechowywać w chłodnym pomieszczeniu (piwnica itp.). Po miesiącu powinny być już dobre.
Grzyby przed użyciem należy moczyć 3 - 4 h w czystej, zimnej wodzie. Można dawać do sosów, zup, tylko trzeba pamiętać, że są słone i uważać, by potrawa nie była za słona.
Ja kocham sałatkę ze śmietaną, cebulką i pieprzem, jest naprawdę pyszna :tak:.
 
Mi je kiedys Rodzice pokazywali, ale nie mialabym odwagi sama ich zbierac, bo jeszcze bym nas potrula. :no:
Ja to same borowiki i podgrzybki zbieram, ewentualnie kanie na kotlet. :-D
 
Ja opieńki znam, są pyszniutkie na jajeczniczkę, albo do zalewy, natomiast ja ich nie zbieram, bo tak ciutkę się boję.
Do kiszenia jak u Geperty dałabym podgrzybka :tak:
 
Kurcze poprosiłam M. żeby mi z piwnicy przyniósł gliniany dzban do kiszenia, wyszorowałam go, obgotowałam grzybki i tak się skurczyły, że chyba nawet słoika 90 bym nie zapełniła :no:, a tyle się narobiłam :-(. Cóż zamknę do szklanego weka, bo szkoda miejsca, żeby na dnie w dzbanie było raptem kilka.

Ponadto zrobiłam dzisiaj wielki gar leczo, mniam :tak::-):-):-).

A na deser mufinki :tak:, z przepisu Aniay wyszło mi 20szt w foremkach do babeczek, tylko są dość suche, one takie mają być :confused:.
A następnym razem spróbuję jakieś od Elfiko :tak:.

Tyle w kuchni to ja nawet w święta czasu nie spędzam :-p:-D:-D:-D.


 
reklama
geperty wpadlam w kompleksy jak zobaczylam te twoje muffinki:-D:-D
co one takie rowne??:szok::szok: moje to normalnie wygladaja na zdeformowane:dry:
ja wlasnie znow robie:sorry2::-p
 
Do góry