reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

przepisy kulinarne stycznióweczek

Martuś ... :* :-)
Też uwielbiam ciasta, w których jest ser ... mniammm :tak:
Jeszcze pytanko ;-) ... tam cukier idzie tylko do posypania, a do ciasta już nie tak?

reklama
Jolu cukier waniliowy też do ciasta dajemy. ja dałam taki dr oetcer'a XXL a i tak troszke malo slodkie te z jabłkami takze dwa cukry waniliowe trzeba dac minimum:tak:
a poźniej pudrem na wierzch i jest ok

Martucha, naleśniki to ja robię na oko. Mleko, jajko, mąka, trochę cukru, trochę soli, miksuję:-D.
NA gofry nie znam, kiedyś robiłam ale wyszły beznadziejne:baffled:.

zapomniałam że to trzeba miksować a ja jeszcze sie nie dorobiłam miksera ani blendera własnego:baffled::sorry2:

no własnie tez przed chwila o tym pomyślałam:-D

już na impreze pożyczałam sprzęt miksujacy od młodszej siostry:sorry2::-p

Martucha, proszę:tak:

Gofry
2 szklanki mąki
1 i 3/4 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
2 jajka
4 łyki cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Ależ naszła mi ochota na gofry z bitą śmietaną. Mniam.
Tylko, że nie mam gofrownicy..... ani młodszej siostry.
:baffled:

reklama
Xandi specjalnie dla ciebie :-)

Oponki serowe!

30dag chudego twarogu
1/2 kg mąki
2 łyżeczki do pieczenia
1 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
5 łyżek masła
2 jajka
1kg smalcu
200dag polewy czekoladowej
cukier puder
sok z cytryny

Twaróg zmielić 2-3 razy. Mąkę przesiej i połącz z proszkiem do pieczenia, dodaj pokrojone masło. Wszystkie składniki posiekaj tak żeby się połączyły. Wsyp cukier wymieszany z cukrem waniliowym, dodaj jajka i zmielony ser. Szybko wyrób masę. Ciasto rozwałkuj. Szklanką wycinaj placuszki w każdym placuszku zrób dziurkę.

W rondlu rozgrzej tłuszcz. Wrzucaj krążki i smaż je z obu stron na złoty kolor. Gotowe wyjmuj i osącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Przestudź.

Rozpuść polewę czekoladową. Do połowy zanurzaj w niej oponki. Cukier puder i sok cytrynowy wymieszaj tworząc lukier. Finezyjnie polej oponki.

Czas przygotowania 60 min - Porcja 190 kcal:szok:

Ja to będę robić we frytkownicy i na pewno nie będę maczać w czekoladzie tylko posypię cukrem pudrem.

Smacznego!

Do góry