reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

przepisy kulinarne stycznióweczek

Ja też jestem uprzedzona do krewetek i innych owoców morza zresztą też :sorry2:.

A parówki w cieście kiedyś już robiłam pychota ale bawiłam się w ciasto drożdżowe :dry::angry::angry::angry:

To tak jak ja, strasznie dużo zabawy :dry:, ale kupię francuskie i chętnie drobię :tak:.

Marutchaa ja ostatnio dla gości zrobiłam fileciki z kurczaka (podłużne kawałki ok 1-2cm szerokie) w cieście z mąki i jajka, smażone we frytkownicy, szybko się robi i świetnie smakuje, do tego podłam 3 sosy (ostry, czosnkowy i majonezowy).

Polecam też sałatkę z makaronem, nie wymaga podawania pieczywa i praktycznie jest sama w sobie daniem:

Sałatka z makaronem i szynką
-pół paczki kolorowego makaronu świderki (jak nie ma to, fajnie wychodzi z malutkimi muszelkami)
-2-3 pomidory
-kilka ogórków kiszonych
-pół puszki kukurydzy
-czerwona papryka
-ok. 20 dkg szynki
-ok. 20 dkg sera
-natka pietruszki

Sos:
Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym, solą, pieprzem i mieszanką ziół do sałatek.

Makaron ugotować na niezupełnie miękko, przelać zimną wodą i zostawić na kwadrans, żeby podsechł.
Z pomidorów usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, tak samo z papryką. Ogórki pokroić w kostkę, szynkę i ser żółty w cienkie prostopadłościaniki.
Dorzucić kukurydzę, posiekaną pietruszkę i zalać sosem.

Uwielbiam ją :tak:.

reklama
my niestety frytkownicy nie mamy bo awaria ale sałatke juz spisalam i napewno zrobimy:-)
musze tylko poszukac tego makaronu;-)

aaa i tynus ja nigdy sie nie przekonam bo z moja obsesja na pajaki to krewetki sa z nimi za blisko spokrewnione:-D
ale moja przyjaciolka wrecz uwielbia, caly czas sie tym zajada a mamy podobny gust to musza byc dobre w smaku:tak:

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Za tydzień mój małż ma urodzinki to muszę wypróbować tą sałatkę. A tego kurczaka w cieście można usmażyć w garnku na oleju. Wyjdzie tak samo ja we frytkownicy. Ja nie mam tego urządzenia ale korzystam ze zwykłego garnka :tak:;-):-D

Mam pytanko, bo wzielo mnie ostatnio na pasztecik, ale taki wlasnej roboty, bo takie sa pyszne. ma moze króras z was jakis dobry sprawdzony przepis?

sałatka geperty zrobiła furore takze w 100% polecam!!!!!:-)
jest przepyszna:tak:

robilismy tez ta z ananasem i selerem(kiedys tynka dała przepis i wszyscy tez sie nia zajadali:tak:juz ktorys raz z kolei bo to nasza ulubiona):rofl2:

no i jeszcze z feta od aph - mniami:-)

tynka a weź mi kochana zamień te dag'i na łyżki, szklanki itp. Ja to chyba jakiś pieczeniowy imbecyl jestem, jak nie mam prosto, po chłopsku napisane ile czego dodać to zawsze spierniczę. Aha i chwaliłaś się jakimś pleśniakiem z jabłkami, może tyż byś "rzuciła" przepisik na bb? Pleaseeeee.

reklama
Do góry