reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Przepisy kulinarne kwietniówek

Ja polecam szybkie danie z makaroniku..

- paczka makaronu pióra (najlepiej lubella)
- puszka pomidorów bez skórki (krojone lub całe)
- puszka tuńczyka w oleju
- kawałek cebulki
- ząbek czosnku
- przyprawy ( bazylia, papryczka chili, pieprz, sól)
- oliwa z oliwek (może być zwykły olej)

Makaron gotujemy aż będzie półmiękki, dolewamy do niego z łyżeczkę oliwy(nie klei się).

Sos- na patelni podsmażamy na oliwie cebulkę pokrojoną w kostkę, potem dodajemy pomidory z puszki i tuńczyka, dokładnie wszystko mieszamy i na małym ogniu dusimy, po ok. 15 min. dodajemy czosnek, bazylię, pieprz, szczyptę soli, papryczkę, mieszamy jeszcze chwilkę i gotowe.:-) Jeśli ktoś woli słodszy sos można dodać ketchup.

Do ugotowanego makaronu dodajemy gotowy sos i wszystko mieszamy, można jeszcze dodać troszkę oliwy wedle uznania..i gotowe:-):-)

Aha, ja zawsze jem to danie obowiązkowo z parmezanem .
(Choć u nas ciężko go zdobyć, naszczęcie mężuś zawsze przywozi z Włoch), naprawdę pycha..

czas przygotowania max. 30 min.

Sos jest też pyszny i bardziej syty z mięskiem mielonym, pieczarkami i papryką ( to też dusimy na patelni) ale bardziej pracochłonny.
 
Ostatnia edycja:
reklama
Sałatka brokułowa:

- brokuły
- jajka
- kukurydza w puszcze
- pomidor
- jogurt naturalny,
- czosnek
- zioła do salatek

Brokuły dzielimy na drobniejsze różyczki, gotujemy w osolonej wodzie.
Jajka też gotujemy.
Czosnek przecieramy przez praske i mieszamy z solą, dodajemy do jogurtu i doprawiamy ziołami i odrobina soli.
Jajka po ostudzeniu kroimy na ćwiartki, ppomidory w plasterki. Mieszamy wszystko.
Kto lubi moze dodać kasze kuskus.
smacznego
 
SAŁATKA Z CHIPSAMI

1 duża paczka chipsów LEYS zielona cebulka
3 pomidory średnie ( kroimy w kostkę)
4 ogórki średnie ( też w kostkę)
4 jajka na twardo( w kostkę)
25 dkg wędliny ( szynka, ogonówka)
puszka kukurydzy
majonez
 
SAŁATKA Z CHIPSAMI

1 duża paczka chipsów LEYS zielona cebulka
3 pomidory średnie ( kroimy w kostkę)
4 ogórki średnie ( też w kostkę)
4 jajka na twardo( w kostkę)
25 dkg wędliny ( szynka, ogonówka)
puszka kukurydzy
majonez

Interesujący przepis. :-) Ja tylko zamiast chipsów poleciłabym nachos (meksykańskie chipsy). Nachos to tylko mąka kukurydziana, sól i olej palmowy, bez żadnych konserwantów czy polepszaczy smaku.
 
zdradzę wam tajemnice na moją szybką sałatkę :-)
Zielona z krabami.
- paczka paluszków krabowych
- duży ogórek świeży
- paczka groszku zielonego mrożonego !! ( można dodać troszkę mnie i resztę zostawić na marchewkę z groszkiem :-) )
- pęczek koperku
- pieprz
- sól
- majonez

Rozmrozić paluszki krabowe i pokroić w kosteczkę. Groszek wrzucić na 2 minutki do wrzącej wady by tylko go z blanszować. Obrać ogórek. Przekroić na 4 podłużne części. Wykroić cześć ogórka z nasionkami , tak by został sam miąższ. Pokroić w kosteczkę, posypać delikatnie sola i dostawić na 30 min. Ogórek w tym czasie puści wodę, więc jak ją teraz zbierzemy to sałatka nie będzie się robiła wodnista. Posiatkować wcześniej umyty i osuszony koperek. Połączyć wszystkie składniki ze sobą za pomocą majonezu. Doprawić solą i pieprzem .

Sałatka jest naprawdę pyszna. Ja ja robię sobie bez okazji, bo po prostu uwielbiam ten smak. A jak widzicie ma mało składników i jest prosta w przygotowaniu.
Smacznego:-)
 
Witam.

A ja Wam zdradzę przepis na przepyszne gołąbki smażone (zamiast tradycyjnych)

[FONT=&quot]Składniki[/FONT]
[FONT=&quot]Gołąbki[/FONT][FONT=&quot]

70 dkg mięsa mielonego
70 dkg kapusty pekińskiej
1 duża cebula
1 papryka czerwona
2 jajka
szklanka kaszy mannej

Zalewa

5 szklanek wody
2 kostki rosołowe
przecier pomidorowy
2 ząbki czosnku[/FONT]


PRZEPIS:
[FONT=&quot]Kapustę poszatkować, posolić i odstawić na pół godziny. Póżniej odcisnąć z wody.[/FONT][FONT=&quot]
Do mięsa dodać odciśniętą kapustę, pokrojoną w drobną kostkę paprykę i cebulę, jajka , kaszę manną i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Formować jak kotlety mielone i lekko odsmażać na palelni. Obsmażone gołąbki przekładać do garnka, zalać zalewą pomidorową i dusić przez ok 45 min. Pod koniec gotowania dodać czosnek.

Gołąbki są naprawdę pyszne. Nie znam nikogo, komu by nie smakowały. I dużo mniej z nimi roboty niż z tradycyjnymi. Z własnego doświadczenia wiem ze lepiej smakuja gdy są pikantne, więc jak ktoś lubi to niech nie żałuje pieprzu :)[/FONT]


Pozdrawiam i życzę smacznego :-)
 
reklama
Sałatka z zupek chińskich

Składniki:

  • opakowanie zupki chińskiej (najlepiej Vifon - Złoty kurczak)
  • 2 ogórki konserwowe
  • puszka kukurydzy
  • papryka czerwona
  • kapusta pekińska
  • pęczek koperku
  • majonez
  • 1 pierś z kurczaka
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:

Pierś z kurczaka kroimy w kosteczki i smażymy na patelni z przyprawami (wg uznania).
Makaron z zupki kruszymy na drobne kawałki i wsypujemy do miski. Wszystkie warzywa drobno kroimy i wrzucamy do miski. Dodajemy kukurydzę i ostudzone kawałki kurczaka. Dodajemy majonez, sól i pieprz do smaku i wszystko mieszamy.
Sałatkę wkładamy do lodówki na 1-2 godzin, aż makaron zrobi się miększy.

Sałatka ta jest dobra na każdą okazję. Wszyscy moi znajomi za nią przepadają :-)Najlepiej nadaje się na kaca :-)

Życzę smacznego :-)
 
Do góry