Edi85
kwietniowa mama 2009
Ja polecam szybkie danie z makaroniku..
- paczka makaronu pióra (najlepiej lubella)
- puszka pomidorów bez skórki (krojone lub całe)
- puszka tuńczyka w oleju
- kawałek cebulki
- ząbek czosnku
- przyprawy ( bazylia, papryczka chili, pieprz, sól)
- oliwa z oliwek (może być zwykły olej)
Makaron gotujemy aż będzie półmiękki, dolewamy do niego z łyżeczkę oliwy(nie klei się).
Sos- na patelni podsmażamy na oliwie cebulkę pokrojoną w kostkę, potem dodajemy pomidory z puszki i tuńczyka, dokładnie wszystko mieszamy i na małym ogniu dusimy, po ok. 15 min. dodajemy czosnek, bazylię, pieprz, szczyptę soli, papryczkę, mieszamy jeszcze chwilkę i gotowe.:-) Jeśli ktoś woli słodszy sos można dodać ketchup.
Do ugotowanego makaronu dodajemy gotowy sos i wszystko mieszamy, można jeszcze dodać troszkę oliwy wedle uznania..i gotowe:-):-)
Aha, ja zawsze jem to danie obowiązkowo z parmezanem .
(Choć u nas ciężko go zdobyć, naszczęcie mężuś zawsze przywozi z Włoch), naprawdę pycha..
czas przygotowania max. 30 min.
Sos jest też pyszny i bardziej syty z mięskiem mielonym, pieczarkami i papryką ( to też dusimy na patelni) ale bardziej pracochłonny.
- paczka makaronu pióra (najlepiej lubella)
- puszka pomidorów bez skórki (krojone lub całe)
- puszka tuńczyka w oleju
- kawałek cebulki
- ząbek czosnku
- przyprawy ( bazylia, papryczka chili, pieprz, sól)
- oliwa z oliwek (może być zwykły olej)
Makaron gotujemy aż będzie półmiękki, dolewamy do niego z łyżeczkę oliwy(nie klei się).
Sos- na patelni podsmażamy na oliwie cebulkę pokrojoną w kostkę, potem dodajemy pomidory z puszki i tuńczyka, dokładnie wszystko mieszamy i na małym ogniu dusimy, po ok. 15 min. dodajemy czosnek, bazylię, pieprz, szczyptę soli, papryczkę, mieszamy jeszcze chwilkę i gotowe.:-) Jeśli ktoś woli słodszy sos można dodać ketchup.
Do ugotowanego makaronu dodajemy gotowy sos i wszystko mieszamy, można jeszcze dodać troszkę oliwy wedle uznania..i gotowe:-):-)
Aha, ja zawsze jem to danie obowiązkowo z parmezanem .
(Choć u nas ciężko go zdobyć, naszczęcie mężuś zawsze przywozi z Włoch), naprawdę pycha..
czas przygotowania max. 30 min.
Sos jest też pyszny i bardziej syty z mięskiem mielonym, pieczarkami i papryką ( to też dusimy na patelni) ale bardziej pracochłonny.
Ostatnia edycja: