reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Proszę o pomoc w sprawie amniopunkcji

Wg. ostatnich badań ryzyko poronienia po amnio wynosi raptem 0,5% więc nie ma sensu siać paniki, że to badanie jest obarczone Bóg wie jak dużym ryzykiem.
Jeśli czujesz potrzebę poznania ewentualnej diagnozy, jeśli w przypadku choroby zdecydowałabyś się na terminację, to wykonanie amnio będzie niezbędne.
Samo badanie nie boli, tyle tylko że oczywiście towarzyszy mu ogromny stres.
Ja osobiście chciałabym wiedzieć na czym stoję i jeśli byłabym w podobnej sytuacji, to na pewno zdecydowałabym się na wykonanie tego badania.
Trzymam kciuki i życzę samych dobrych wiadomości!

Napisane na HTC Desire 820 w aplikacji Forum BabyBoom

Ostatnia edycja:
reklama
Wg. ostatnich badań ryzyko poronienia po amino wynosi raptem 0,5% więc nie ma sensu siać paniki, że to badanie jest obarczone Bóg wie jak dużym ryzykiem.
Jeśli czujesz potrzebę poznania ewentualnej diagnozy, jeśli w przypadku choroby zdecydowałabyś się na terminację, to wykonanie amino będzie niezbędne.
Samo badanie nie boli, tyle tylko że oczywiście towarzyszy mu ogromny stres.
Ja osobiście chciałabym wiedzieć na czym stoję i jeśli byłabym w podobnej sytuacji, to na pewno zdecydowałabym się na wykonanie tego badania.
Trzymam kciuki i życzę samych dobrych wiadomości!

A to tylko amino może potwierdzic ?

A to tylko amino może potwierdzic ?
A czy ja tak napisałam?
Oczywiście, że nie tylko amnio. Można zapłacić za nifty, albo harmonny, czy ten jeszcze inny dostępny na rynku test. Ale jeśli autorka dostała skierowanie na amnio, to czemu ma nie wykonać tego badania?
Poza tym, jak już napisałam- jeśli nie daj Boże wynik wyszedłby zły i kobieta podjęłaby decyzje o przerwaniu ciąży, to może to wykonać tylko i wyłącznie na podstawie wyniku z amniopunkcji.

Ostatnia edycja:
jeśli ktoś chce poddać się terminacji przed 20tc. to tylko po amniopunkcji. Po innym badaniu w tym kraju nie ma takiej możliwości.
A czy ja tak napisałam?
Oczywiście, że nie tylko amino. Można zapłacić za nifty, albo harmonny, czy ten jeszcze inny dostępny na rynku test. Ale jeśli autorka dostała skierowanie na amino, to czemu ma nie wykonać tego badania?
Poza tym, jak już napisałam- jeśli nie daj Boże wynik wyszedłby zły i kobieta podjęłaby decyzje o przerwaniu ciąży, to może to wykonać tylko i wyłącznie na podstawie wyniku z aminopunkcji.

w pełni się zgadzam. I wiadomo koszt nify - harmony 2-3 tysiące, ja uważałam, że to dużo. Też miałam sama amniopunkcję i już rozmawiałam z wieloma dziewczynami po niej. Każda mówiła i pisała to samo. Zabieg bezbolesny i samo pobranie płynu trwa 30 sekund. Wyrwanie zęba mądrości też łączy się z powikłaniami ...

Hej dziewczyny.czytam wasze wpisy i dodają mi otuchy. W piątek miałam usg lekarz powiedział że kość nosowa jest nie do oceny A nt wynosi 2.9. Gin stwierdził że to może być ZD. Jestem przerażona...

To nie panikuj, to wszystko tylko statystyki. Co to za lekarz ktory tak straszy? Poczytaj blog mamaginekolog.pl o badaniach prenatalnych. Jesli masz $$ zrób test nifty lub harmony. 2.9 to kiedy koniec swiata. Kosci nosowej moze nie byc widać w 12 tyg. Powodzenia!

reklama
Opole 13 tydzien

u mnie mój ginekolog prowadzący dwa razy widział kość nosową a na badaniach prenatalnych w 12 tc. i 20 tc. była nie do oceny. Mój mały zawsze układa się gdzieś z boku, nisko i jeszcze twarzą do kręgosłupa :) do 38 tc. raz udało się zobaczyć go 4d a tak zawsze nie było go widać. Amniopunkcja wyszła OK. A miałaś już test pappa ??

Spokojnie i nie martw się tak amniopunkcją bo jest to zabieg, wokół którego urosło wiele opowieści a po 2 to jedyne badanie, które daje podstawę do terminacji a na wyniki czeka się około 3-4 tygodni. Test nifty ani harmony nie są brane pod uwagę. Sama wynik otrzymałam szybko po 17 dniach. To był 18tc. i dla Ja bym już nie mogła dokonać terminacji, ruchy już czułam wyraźnie i zdążyłam się z dzieckiem związać.

Do góry