reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Proszę o pomoc dla dzidziusia, który urodzi się 24.12.2010, mój narzeczony zginął...

reklama
nie wiem Pchełka jakim cudem doliczyła Wam po 60zł do kryterium, skoro ustawa jasno mówi, że próg kryterium jest jeden i nie ma możliwości przyznania zasiłku kiedy rodzina go przekracza. W ustawie o dodatkach mieszkaniowych dopuszcza się takie sytuacje, ale to inna bajka

Pozwolicie że wypowiem się w kwestii zasiłków i pomocy społecznej, bo różne miałam sytuacje finansowo - rodzinne i poznałam nieco zasady funkcjonowania tej machiny
Rok z którego ustalany jest dochód nie jest sztywnym kryterium uzyskania świadczeń - zawsze brana pod uwagę jest sytuacja obecna, którą trzeba udokumentować
Składasz dokumenty za 2010r + dokumenty potwierdzające utratę dochodu (świadectwo pracy, pit 11). Idziesz do MPOS i mówisz że sytuacja uległa zmianie i wtedy składasz zaświadczenie o dochodach za miesiąc wstecz (czyli teraz za wrzesień)
Być może teraz po uzyskaniu renty, gdy dostałaś wyrównanie to to wszystko łącznie przekracza 504zł ?
A ile masz tej renty po odliczeniu składek (społ zdr.) i na ile osób? Jakieś dodatkowe dochody podlegające opodatkowaniu? podlicz dochód za październik i idź w listopadzie:tak:
Moja siostra nie dostała świadczeń a szwagier stracił pracę i jest na zasiłku - powód? doliczyli mu odprawę i już przekroczone:eek:
poczekała miesiąc i teraz idzie składać od nowa
Ja też składając o becikowe dostałam tylko ustawowe 1000zł (bo tuż po urodzeniu miałam wysokie macierzyńskie) ale miła Pani w Urzędzie Miasta Bydgoszczy poinformowała mnie jak składałam o dodatek wychowawczy że teraz to becikowe się należy, bo dochód utracony itp Trzeba pytać, próbować bo "próba nie strzelba - nie wystrzeli":tak:
Jak u Ciebie było z becikowym?
A sytuacja o jakiej pisze pchełka to może chodzi o to, że jeżeli rok wcześniej się dostawało a teraz się nie należy, to wtedy może przekroczyć dochód ale nie więcej niż o 68zł (najniższy zasiłek) - ale to tylko jednorazowa sytuacja
Jeżeli coś Ci się nasunie to pytaj - postaram się poszukać, popytać. Nie walcz z tym sama, bo można zwariować;-) pozdrawiam

pozwoliłam sobie przejrzeć Twoje dok. i wydaje mi się że im chodzi o dodatek z tyt samotnego wychowywania, bo jak jest przyznana renta to się chyba nie należy, ale nie jestem tego pewna
Idź pytaj - masz prawo wglądu do akt.
Zawsze gdy "zaistnieją nowe okoliczności" to wstrzymują wypłatę i wznawiają "dochodzenie" (jak to okropnie brzmi)

nie wiem Pchełka jakim cudem doliczyła Wam po 60zł do kryterium, skoro ustawa jasno mówi, że próg kryterium jest jeden i nie ma możliwości przyznania zasiłku kiedy rodzina go przekracza. W ustawie o dodatkach mieszkaniowych dopuszcza się takie sytuacje, ale to inna bajka

doliczyła nie znam sie na tym ale doliczyła nawet pisałam o tym na innym forum jakis czas temu wiec mozna sprawdzic :-)

podaje linka do tematu jaki pisałam jakis czas temu wlasnie w sprawie rodzinnego i dodatkow

https://www.babyboom.pl/forum/porad...urlopu-wychowawczego-pilne-46244/#post6297564

bo okazało sie ze dochód nie moze przekraczac 504 zł + 68 zł to daje 572zł
By mieć prawo do zasiłku rodzinnego dochód nie może przekraczać 504 zł netto na osobę. W przypadku osób występujących o przedłuzenie świadczenia (w odróżnieniu od tych nowoskładających) są mozeliwe pewne drobne odstępstwa od tej zasady.

reklama
MOPS - zasiłku rodzinnego i dodatku nie przyznano mi ( nasz dochód od 01.08.2011 779,69zł łącznie) we wrześniu było wyrównanie za sierpień 1511zł i przekroczyło 514zł/os.
Sąd Pracy - posiedzenie Sądu 28.11.2011 g. 12:00 najważniejsze, weszłan na wokandę :) bez adwokata
Od 3dni pracuje dorywczo na inwentaryzacji :/ ciężko, dojazd 20km, i mała krzyczy za mną, w nocy mi nie śpi z nerwów.
Tak jak napisałam - weź dochód za październik, żeby był tylko za jeden miesiąc i powiedz że sytuacja się zmieniła:tak:

Do góry