Pozwolicie że wypowiem się w kwestii zasiłków i pomocy społecznej, bo różne miałam sytuacje finansowo - rodzinne i poznałam nieco zasady funkcjonowania tej machiny
Rok z którego ustalany jest dochód nie jest sztywnym kryterium uzyskania świadczeń -
zawsze brana pod uwagę jest sytuacja obecna, którą trzeba udokumentować
Składasz dokumenty za 2010r + dokumenty potwierdzające utratę dochodu (świadectwo pracy, pit 11). Idziesz do MPOS i mówisz że sytuacja uległa zmianie i wtedy składasz zaświadczenie o dochodach za miesiąc wstecz (czyli teraz za wrzesień)
Być może teraz po uzyskaniu renty, gdy dostałaś wyrównanie to to wszystko łącznie przekracza 504zł ?
A ile masz tej renty po odliczeniu składek (społ zdr.) i na ile osób? Jakieś dodatkowe dochody podlegające opodatkowaniu? podlicz dochód za październik i idź w listopadzie
Moja siostra nie dostała świadczeń a szwagier stracił pracę i jest na zasiłku - powód? doliczyli mu odprawę i już przekroczone
poczekała miesiąc i teraz idzie składać od nowa
Ja też składając o becikowe dostałam tylko ustawowe 1000zł (bo tuż po urodzeniu miałam wysokie macierzyńskie) ale
miła Pani w Urzędzie Miasta Bydgoszczy poinformowała mnie jak składałam o dodatek wychowawczy że teraz to becikowe się należy, bo dochód utracony itp Trzeba pytać, próbować bo "próba nie strzelba - nie wystrzeli"
Jak u Ciebie było z becikowym?
A sytuacja o jakiej pisze
pchełka to może chodzi o to, że jeżeli rok wcześniej się dostawało a teraz się nie należy, to wtedy może przekroczyć dochód ale nie więcej niż o 68zł (najniższy zasiłek) - ale to tylko jednorazowa sytuacja
Jeżeli coś Ci się nasunie to pytaj - postaram się poszukać, popytać. Nie walcz z tym sama, bo można zwariować;-) pozdrawiam