reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Proszę o pomoc dla dzidziusia, który urodzi się 24.12.2010, mój narzeczony zginął...

od mops-u (ZASILEK OKRESOWY)
1.idziemy do mops-u w naszej miejscowosci musimy miec ze sobo:
-podanie o pomoc finansowa (najlepiej pisane recznie chociaz w niektorych placowkach pisza juz na komputerze) i tu podaje wzor mojego podania jak ja je napisalam poniewaz wszedzie w internecie szukalam jak je napisac i nic nie znalazlam podkreslam ze kazda z nas ma inna sytuacje wiec prosze w swoich podaniach pisac o sobie

Imie i Nazwisko dana miejscowosc dnia:
ul..................
kod poczt. i miejscowosc
nr telefony
(czyli nasze dane)

Podanie
Do Ośrodka Pomocy Społecznej w ............(miejsce skladania podania)
z prośbą o pomoc finansową, ponieważ nie posiadam dostatecznych żródeł utrzymania.
Ja jestem osobą bezrobotną bez prawa do zasiłku,.Mam na wychowaniu córkę. Wynajmuje stancję.
Proszę o pomoc na zabezpieczenie niezbędnych potrzeb mojej rodziny.

Z poważaniem
(nasz podpis)

I to wystarczy pamietajcie zeby sie nie rozpisywac tylko krotko i na temat
-zaswiadczenie z urzedu pracy ze jest sie osoba bezrobotna
-rachunki za prad (najlepiej za trzy ostatnie miesiace nie wszedzie sa wymagane) i wode
-zaswiadczenie o dochodach(pobieramy z urzedu skarbowego)
-kopie dowodów osobistych
Z tymi dokumetami idziemy do MOPS-u zostawiamy dokumety w ciagu 2-tygodni powinien zawitac do naszego domu pracownik socjalny przychodzi po to zeby ocenic sytuacje w domu jak sie mieszka czy czegos brakuje jakie sa ogólne warunki mieszkaniowe gdy przyjdzie napewno potrzebny bedzie dowod osobisty
o co moze pytac:
-(najwazniejsze) z czego do tej pory sie utrzymywaliście (czyli z kad mieliscie pieniadze na zycie)
-ile jest osob w rodzinie
-ile jest pokoji w mieszkaniu lub domu z ktorych korzystacie(np. mamy dwa pokoje i kuchnie ale korzystamy tylko z jednego pokoju i kuchni poniewaz drugi pokuj jest nie skonczony czyli brakuje pieniazkow na remont)
-czy jest bieżąca woda
-czy jest ciepła woda
-czy jest centralne ogrzewanie
-czego ogulnie nam brakuje (czyli np. pieniedzy na jedzenie ,opal,leki ,odzież itp.)
Po wypelnieniu dokumetow przes pracownika socjalnego skladamy nasz podpis w dokumetach i na tym sie konczy wywiad srodowiskowy(chociaz w niektorych miastach pracownik ma prawo rozejrzec sie po mieszkaniu bo nie ktorzy to przyjda spisza dokumety i pojda a i ma prawo jeszcze zarzadac pokazania dokumetow o zarobkach najlepiej miec ich kopie w domu)
Potem tylko czekamy na decyzje ktora przychodzi pooczta w niej jest wyjasnione ile nam przysluguje pieniazkow na jaki czas i do kiedy(gdy sklada sie pierwszy raz to zazwyczaj daja na 3 miesiace a potem co miesiac trzzeba chodzic i skladac od nowa papiery)
Gdy decyzja juz do nas dotrze idziemy z nia do danego banku lub do kasy w mopsie i oodbieramy pieniazki.

JAK OBLICZYC KRYTERIUM DOCHODOWE RODZINY(moja sytuacja)
zasilek rodzinny-48zl(jeszcze)
stypendium stazowe meza-620.83 zl
czyli nasz dochod wynosi (48+620.83)=668.83 zl
kryterium dochodowe ustalone wedlug rozporzadzenia wynosi 1.053 zł (czyli 3 osoby po 351zl)
czyli zasilek okresowy wynosi 192.09 zl miesiecznie

PRZYPOMINAM ZE PIENIAZKI NALEZA SIE OD CZASU ZLORZENIA DOKUMETOW CZYLI JAK ZLOZYLISMY DOKUMETY POD KONIEC WRZESNIA A W DECYZJI MAMY OD PAZDZIERNIKA PRZYSLUGUJE NAM WYROWNANIE ZA WRZESIEN

ZASILEK CELOWY
Prawo do zasiłku przysługuje
Zasiłek celowy to świadczenie fakultatywne przyznawane na podstawie art. 39 i 40 ustawy o pomocy społecznej w celu zaspokojenia niezbędnej potrzeby bytowej. Zasiłek może być przyznany na pokrycie części lub całości kosztów zakupu żywności, leków i leczenia, opału, odzieży, niezbędnych przedmiotów użytku domowego, drobnych remontów i napraw oraz kosztów pogrzebu.
.

reklama
Zasiłek celowy przysługuje:
* Osobie lub rodzinie, której dochód jest niższy od kryterium dochodowego
* W szczególnie uzasadnionym przypadku osobie lub rodzinie o dochodach przekraczających kryterium może być przyznany:
-o specjalny zasiłek celowy w wysokości nie przekraczającej odpowiednio kryterium dochodowego osoby samotnie gospodarującej lub rodziny. Udzielona pomoc nie podlega zwrotowi jeśli jej wysokość nie przekroczy odpowiedniego kryterium dochodowego.
-o zasiłek okresowy, zasiłek celowy lub pomoc rzeczowa, pod warunkiem zwrotu części lub całości kwoty zasiłku lub wydatków na pomoc rzeczową.
* Osobom bezdomnym i pozbawionym dochodu może być przyznany zasiłek celowy na pokrycie części lub całości wydatków na ubezpieczenie zdrowotne.
* Zasiłek może być również przyznany osobie lub rodzinie, która poniosła straty w wyniku:
o zdarzenia losowego,
o klęski żywiołowej lub ekologicznej.
Wysokość zasiłku celowego
Wysokość przyznanego zasiłku zależy od okoliczności uzasadniających udzielenie pomocy i ustalana jest po uwzględnieniu najbardziej niezbędnych potrzeb osoby lub rodziny.
MOPS przyznaje zasiłek celowy na zaspokojenie następujących potrzeb:

ŻYWNOŚĆ
W sytuacji, jeżeli nie występuje żadna z okoliczności uprawniających do otrzymania zasiłku okresowego ( art. 38. ust. 1 Ustawy ), a występuje inna okoliczność uwzględniona w art. 7 Ustawy przyznaje się zasiłek celowy na żywność w wysokości do 25% różnicy pomiędzy UKD osoby lub rodziny a jej rzeczywistym dochodem.
Wyliczoną kwotę zasiłku zaokrągla się do 5 zł lub 10 zł a jego minimalna kwota wynosić będzie 20 zł.
Zasiłek celowy na żywność przyznaje się raz na dwa miesiące, a jego wysokość ustala się mnożąc kwotę zasiłku ustaloną na jeden miesiąc razy dwa.

ODZIEŻ I OBUWIE
Na jedną osobę w rodzinie w okresie:
- wiosenno-letnim tj. od 01.03. do 31.08. każdego roku w wysokości 40 zł,
- jesienno-zimowym tj. od 01. 09. do końca lutego każdego roku w wysokości 60 zł.

OPAŁ
Jedynie w okresie jesienno - zimowym tj. od 1 września do końca lutego następnego roku w wysokości:
- 160 zł lub 2 razy po 80 zł dla osób samotnych i rodzin, w których są osoby dorosłe,
- 260 zł lub 2 razy po 130 zł dla rodzin, w których są małe dzieci i starsze realizujące obowiązek szkolny (dot. uczniów szkół podstawowych, gimnazjów i średnich w systemie dziennym).

LEKI
Realizacja przedstawionych recept w całości lub części do 50 zł miesięcznie.
Systematyczne składanie wniosków o tę formę pomocy wymaga przedłożenia przez osobę zainteresowaną zaświadczenia lekarskiego o chorobie przewlekłej i przewidywanym okresie leczenia.

WYŻYWIENIE w przedszkolu dla dzieci z grup "0"
Dla uczniów klas III ewentualnie uczniów szkół specjalnych tylko w sytuacji, gdy nie można się o nie ubiegać z innych źródeł ( np. ZFS ) - nie przysługuje wówczas wyjazd na kolonie letnie zorganizowane przez MOPS.

WYDATKI MIESZKANIOWE
Ta forma pomocy skierowana jest do osób i rodzin, które korzystają z dodatku mieszkaniowego. Zasiłek będzie przyznawany w wysokości stanowiącej 100% różnicy pomiędzy aktualną na dzień złożenia wniosku wysokością czynszu a wysokością dodatku mieszkaniowego do 31.05.2006r. natomiast od 01.06.2006r pomoc w tej formie będzie przyznawana w zależności od posiadanego dochodu na osobę w rodzinie wg poniższej tabeli.
Wysokość świadczenia nie ulega zmianie w trakcie obowiązywania decyzji pomimo zmian w wysokości czynszu. Pomoc tę przyznajemy na czas obowiązywania decyzji przyznającej dodatek mieszkaniowy. Zasiłek celowy na wydatki mieszkaniowe będzie przekazywany bezpośrednio na konto Zarządcy domu.

Dochód na osobę w rodzinie w zł

Wysokość dopłaty do dodatku mieszkaniowego
0 – 100
100% powyżej 100 – 150
90% powyżej 150 – 200
80% powyżej 200 – 250
70% powyżej 250 – 300
50% powyżej 300
30%
Ustalając wysokość zasiłku na wydatki mieszkaniowe nie uwzględnia się kwoty dodatku mieszkaniowego.
W przypadku gdy zasiłek na wydatki mieszkaniowe byłby niższy niż 10 zł pomoc ta nie przysługuje.
Osoby korzystające z tej formy pomocy zobowiązane są do regulowania pozostałej części opłat czynszowych z własnych środków. Nie wywiązanie się z powyższego spowoduje odmowę przyznania zasiłku na dalszy okres. Ponowne przyznanie zasiłku celowego na wydatki mieszkaniowe warunkuje się okazaniem dowodu wpłaty należnych opłat własnych.

UWAGA!

W związku z planowaną od 01.01.2008r. zmianą dotyczącą zasiłków celowych na wydatki mieszkaniowe świadczenia w tej formie przyznaje się do dnia 31.12.2007

GORĄCY POSIŁEK

W ramach realizacji programu wieloletniego „Pomoc państwa w zakresie dożywiania” dla rodzin, w których dochód na osobę nie przekracza 150% kryterium dochodowego na osobę w rodzinie tj. 526,50 zł przyznaje się pomoc w formie gorącego posiłku dla dzieci i młodzieży szkół podstawowych, gimnazjów i ponadgimnazjalnych oraz wyższych (do 25 roku życia) realizowaną w stołówkach szkolnych w okresie trwania roku szkolnego.
Natomiast dzieciom urodzonym w latach 2000 - 2006 przyznaje się pomoc w formie zasiłku celowego na zakup posiłku lub żywności w wys. 2,50 zł dziennie od dnia złożenia wniosku z wyłączeniem dni wolnych od pracy oraz miesiąca lipca i sierpnia

Kochana mam jeszcze do oddania buciczki takie malutkie i skarpeteczki
ode mnie nie bedzie tego wiele bo sama mam tyle tego co kot napłakał ale podzielę się tym co mam.
wyslę Ci jeszcze witaminki ciążowe :)

kobitki rozmawiałam wczoraj z naszą Anią, przesyła buziaki i podziękowania za paczki.
piszę co dziewczyna dostała od nas:
-fotelik samochodowy
-nosidło
-herbatka na laktację
-herbatka dla małego
-ubranka dla małego
-ubrana ciążowe
-wkładki laktacyjne
-laktator
-butelki do karmienia
-smoczki
-podkłady ceratowe 2 szt
-wanienka
-płyny do higieny intymnej
-witaminy chyba już do końca ciąży
-zabawki dla małego
-kombinezon
-mokre chusteczki
- pampersy

to są rzeczy jakie dostała jeżeli coś pominęłyśmy a wiecie że było w paczce to trzeba dopisać, ponieważ Ania nie ma za wiele miejsca i niektóre rzeczy niepotrzebnie będą się dublować:) więc musimy wiedzieć co już dostała od nas i jest już na miejscu u niej.

Ania prosi aby już ubrań ciążowych nie wysyłać, dostała kilka par spodni ( Gosia ukłony w Twoją stronę i wielka buźka ) kilka tunik ( sle jesli chodzi o tuniki to Ania niestety w nie nie wejdzie :( ) płaszcz na zimę ma więc nie potrzeba ciepłych rzeczy.
ubranka dla dziecka nadal potrzebne, a wcześniejsza lista mam nadzieję że nadal aktualna :)

ogromna prośba teraz Ania pilnie potrzebuje duże ilości magnezu a dokładnie magne B6 ponieważ ma straszne skurcze łydek w nocy.

z takich nowinek:
Ania ma wysokie ciśnienie bo najniższe to 140/95 ale lekarz prowadzący wie o tym i jest to pod kontrolą. dziś miała iść do opieki społecznej i dowiedzieć się paru rzeczy.
jak tylko będę wiedziała kolejne rzeczy to będę systematycznie dopisywać.

Polusia, czy Ania leczy to nadciśnienie? Bo ja miałam taką samą sytuację w ciąży i brałam Dopegyt, po porodzie odstawiłam bo ciśnienie było w normie nawet zostały mi dwa całe opakowania. Dla dziecka lepiej zbijać ciśnienie.

MamaPaulinki jest pod kontrolą lekarza, to nadciśnienie pojawiło się po śmierci Adama. przedtem było wszystko w porządku. jak leżała w szpitalu to dostawała leki teraz nie przyjmuje żadnych na nadciśnienie. zobaczymy co powie lekarz na następnej wizycie.

do naszej listy rzeczy jakie do Ani przyjdą dopisuję:
-stojak do wanienki
-bujaczek dla małego

kolejne rzeczy będziemy dopisywać systematycznie :)

a jeszcze jedna sprawa, jeżeli ktoś mieszka blisko mnie a chce wysyłać rzeczy pocztą to nie wysyłajcie. Ja się do Ani wybieram pewnie gdzieś w połowie września więc zawiozę. trzeba tylko dowieźć do mnie :)

Aniacho bardzo dziękujemy, kochana liczy się wszystko, każdy mały drobiazg dla Ani znaczy tak wiele bo wie że nie została sama, a wspólnymi siłami damy radę :)

Ostatnia edycja:
Dziewczyny kopiuję, zeby było na widoku
ANIA MASZ JUZ:
-LAKTATOR,
-UBRANKA W ROZNYCH ROZMIARACH
-UBRANIA CIĄŻOWE
-kocyk polarowy
-krem pielęgnacyjmy
-puder lagodzący
-szczoteczka z grzebykiem do wlosków
-chusteczki
-2 smoczki
-kąpielowe okrycie frotte
-OCHRANIACHE NA LOZECZKO
-CHUSTECZKI NAWILZONE
-PROSZEK DO PRANIA DZIECIECYCH UBRANEK
-FOTELIK SAMOCHODOWY
-KOSMETYKI DLA MALUTKIEGO
-KOSMETYKI DLA CIEBIE
-4 BUTELKI + 1 SZKLANA
-WITAMINY DLA MALEGO
-POSCIEL
-TERMOMETR DO WANIENKI
-WÓZEK SPACERÓWKE(?)
-10 PIELUCH TETROWYCH
-HERBATKI ZIOLOWE DLA ADASIA
- HERBATKE DLA CIEBIE NA LAKTACJE
-PREPARAT NA KOLKI GDYBY MALY MIAL
-KILKA PIELUCH W ROZMIARZE 2
-KOCYK
-WKLADKI LAKTACYJNE
-WOZEK GLĘBOKI
-PRZEWIJAK
-KOMBINEZON
-WANIENKE
-PODGRZEWACZ
-BIUSTONOSZE DO KARMIENIA
-SŁOICZKI Z JEDZONKIEM
-NOSIDŁO
- PODKŁADY POPORODOWE
-MAJTKI POPORODOWE 6 SZT
-TANTUM ROSA
-PŁYN DO HIGIENY INTYMNEJ PO PORODZIE
-ZABAWKI DLA ADASIA
-SZLAFROK
-NOŻYCZKI DO PAZNOKCI DLA ADASIA
-ASPIRATOR DO NOSKA
-PAMPERY ROZMIAR 3
-ROŻEK
-MATA DO ZABAWY
KOMBINEZON NA ZIMĘ
- MATERAC
- KARUZELA MAD ŁÓŻECZKO
- CERATA NA MATERAC A POD PRZEŚCIERADEŁKO
-ŁÓŻECZKO
-KLAPKI DO PORODU
-POŚCIEL ALE NIE TO OBLECZKI TYLKO TO CO W ŚRODKU MAMY :)
-BUJACZEK
-STELAŻ DO WANIENKI

DZIEWCZYNY POTRZEBUJEMY JESZCZE:
WKŁADKI LAKTACYJNE BO NA POCZĄTEK DUŻO TEGO IDZIE
KOMPLET POŚCIELI DLA ADASIA
MAGNEZ Z WIT.B6

RZECZY KTÓRYCH NIGDY ZA WIELE:
-PAMPERSY RÓŻNE ROZMIARY
-UBRANKA DLA ADASIA RÓŻNE ROZMIARY
-KOSMETYKI DLA ADASIA
-PROSZEK DO PRANIA UBRANEGO MAŁEGO
-CHUSTECZKI NAWILŻONE

reklama
to ja od razu zgłaszam, że mam nową pościel - cały komplet z powłoczkami. myślę, że ładny. kupiliśmy dla znajmych, ale mieli wystarczającą ilość i w końcu nam został. chcieliśmy go dać komuś w prezencie. I już wiem komu :)
wyślę w ciągu najbliższych dni, ale możecie już zaznaczyć, ze jest

chwilowo mamy ciut gorszą sytuację finansową, ale jak odrobinę się polepszy obiecuję, że wesprzemy Anię jak tylko damy radę

Do góry