reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Propozycje obiadków i deserów

Kruszonka.... prosta  ;D
Masło miękkie ale nie za bardzo, mąka cukier. W misce wszystko gnieciesz, aż powstaną grudki, i posypujesz nia ciasto.

Kruszonka ... trudniejsza  ;D
Zamiast mąki lub jako dodatek do mąki dodajesz zmielone orzech włoskie lub laskowe. Reszta pozostakje bez zmian.
Możesz dodać aromat lub skórkę pomarańczową (do wersji bezorzechowej)

reklama
Tylko żebyś do ciasta drożdżowego miała wszystko świeże. Koniecznie!!
Poza tym w kuchni musi być ciepło, bez otwartego okna i przeciągów, bo nie urośnie :)

Ja dzis na obiadek na szybciutko robie kotleciki z jajek, do tego marchewka z groszkiem i ziemniaczki. Jutro o czyms konkretniejszym sie pomyśli. Chodza za mna gołąbeczki :)

ciasteczka, którymi się zażeram...
moja mama kiedyś za czasów głebokiej komuny czesto takie robiła... tylko bez bakalii...

CIASTECZKA JEŻYKI
2 paczki herbatników
szklanka płatków owsianych
rodzynki, orzeszki, wiórki kokosowe (ew. inne bakalie)

herbatniki pokruszyć, dosypać płatki owsiane oraz bakalie....

3/4 kostki margaryny (najlepiej PALMY, bo ona nie ma zbyt wiele wody w sobie i polewa wychodzi gładka i miękka a nie krucha)
1 i 1/4 szkl cukru
2 łyżki kakao

margarynę rozpuścić w garnuszku, dodać cukier i kakao; mieszać aż do rozpuszczenia cukru;
gorącą polewą zalać herbatniki z płatkami i bakaliami; wymieszać;
układać łyżką "kupeczki"  :) na blaszce wyłozonej pergaminem; po wystygnięciu pożerać  ;D

czas przygotowania ok.15 minut  :laugh:

KOTLECIKI Z JAJEK
Rano najlepiej zamoczyc bułke w wodzie.4 jaka ugotowac na twardo, ostudzic je i potrzeć na tarce albo w drobna kosteczke pokroić, bulke wyjac z wody i wycisnac ja .Dodac ja do startych jajek dodac pokrojone w drobna kosteczke 2 cebulke (srednie) , surowe jajko i przyprawy do smaku np. sol, wegeta, pieprz. Zrobic kotlety i obtoczyc w bułce tartej. Piec na dobrze rozgrzanym tłuszczu.Nie trzeba długo tylko je tak zrumienic.
Proste i bardzo smaczne

reklama
ja bułeczke mielę wraz z jajkami ugotowanymi, i jeszcze dodaję ugotowana marchewkę oraz pietruszkę lub koperek posiekane.... też smaczne :)

Do góry