reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Propozycje obiadków i deserów

A ja zrobiłam dzisiaj bitki wołowe w sosie grzybowym, a do tego - mój debiut - kluski śląskie ;D Zobaczymy czy Miśkowi będzie smakować ::)
 
reklama
Alunia,
Dopiero teraz zobaczyłam Twój apel o drożdżówkę (znaczy ciasto drożdżowe?), jak chcesz to Ci podam.

Mnie ostatnio naszło na sałatki, takie jesienne - majonezowe. Wczoraj zrobiłam i wciągnęłam całą miskę, dzisiaj na kolację też robię, jak Jasiu przyjedzie. Może będzie sex??
 
hej, ja tez wczesniej nie widzialam tego postu, a robie czasami takie buleczki drozdzowe maslane :)

zmieszac razem:
5 dkg drozdzy,
troszke cukru,
3/4 szklanki podgrzanego mleka troche maki - tak zeby mialo konsystencje smietany.
Odstawic do rosniecia.

nastepnie ubic na puszysta mase:
3 jajka
3 lyzki cukru
ciut soli

Jak tamte drozdze sie rusza, polaczyc je z masa jajowa, dodac pol kostki masla stopionej ( nie goracej) i 2 lyzki rumu, albo innego mocnego alkooholu, dodawac moke i wyrabiac az ciasto odstaje od reki, ja to dosc dlugo wyrabiam, az sa takie babelki z powietrza.

odstawic i odczekac az ciasto wyrosnie

No i teraz tak:
roztapiam sobie pol kostki masla do jakiejs miseczki i z tego ciasta formuje kulki ( czasami do srodka takiej kulki wkladam kostke gorzkiej czekolady, albo wisienki) i kazda kulke obsmarowuje tym stopionym maslem, tak po prostu rekami.
Ukladam je na duzej tortownicy, jedna kolo drugiej.
Trzeba je zrobic odpowiednio mniejsze, bo to rosnie bardzo :)

Odczekac koniecznie az wyrosna przed wlozeniem do pieca .......
i upiec.
Temp okolo 150 st. jaki czas to nie wiem,tak na oko, jak juz sa rumiane :)

malgosia na pewno tez napisze cos czaderskiego...juz nie moge sie doczekac :)

To na prawde proste ciasto drozdzowe i pyszne jedzonko :)
 
Małgosia napisze to samo co Ty Orzeszku ;D
Co prawda bułeczek maślanych nigdy nie robiłam, po ubiegłotygodniowym lepieniu paczków, trochę mi sie nie chce lepić bułeczek. Ale ciasto moje wygląda dokładnie tak samo, tylko do cista dodaję dużo skórki pomarańczowej i aromat śmietankowy. Na cisato wedle uznania albo owoce sezonowe i kruszonkę ofkors (maślaną) :p
albo migdały z białym serem.
Dla każdego coś dobrego :laugh:
 
Efuniu,


Rybka w sosoe greckim
Włoszczyzna starta na wióry na tarce,
filet z rybki (ja robię z makreli, maślany lub dorsza), jka kupisz mrożone, to pamietaj nie romrażaj, tylko zamrożone smażysz;
3 duże cebule,
oliwa (może być z oliwek),
masło
liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól, cukier
koncentrat pomidorowy - 2 słoiczki,
2 łyżki octu

Na oliwie dusisz cebulę pokrojona w talarki, kiedy będzie juz złocista i miękka, dodajesz startą włoszczyznę, liscie laurowe, pierprz, ziele, sól cukier i dusisz podlewając wodą ok 20 - 30 min.
Rybkę smażysz na maśle posoloną, popieprzoną, skropiona cytryną, obsypana delikatne mąką (delikatnie!)
Po usmażeniu rybki, przekładasz ją do żaroodpornego naczynia, uduszona włoszczyznę mieszasz z koncentratem i octem i dusisz do zagotowania ok 10 minut.
Sos musi mieć słodko - kwaśny smak, także doprawiaj do uzyskania pożądanego efektu.
Gotowym sosem przykrywasz rybkę i zostawiasz do "przegryzienia"
Podajesz na zimno po kilku godzinach, lub na ciepło podgrzewając w piekarniku.
SMACZNEGO!!
 
A jak się robi kruszonkę? Bo za mną chodzi ciasto drożdżowe ze śliwkami, przepis widze, dziekuję, :) ale kruszonki nigdy nie robiłam... a czas mam, bo Natalia się zabarykadowała i przed 1.11 chyba nie wylezie ;)
 
reklama
i jeszcze dwa pytania, dość banalne, ale nigdy nie robiłam ciasta drożdżowego - czym się ubija jajka z cukrem i solą? I ile mąki?
 
Do góry