reklama
M
MALENSTWO 33
Gość
dziewczyny potrzebuje linka na stronke z przepisem na drozdzowke bo mam ochote zrobic dla meza
malgosia_76
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 2 Czerwiec 2005
- Postów
- 4 998
Alunia,
Dopiero teraz zobaczyłam Twój apel o drożdżówkę (znaczy ciasto drożdżowe?), jak chcesz to Ci podam.
Mnie ostatnio naszło na sałatki, takie jesienne - majonezowe. Wczoraj zrobiłam i wciągnęłam całą miskę, dzisiaj na kolację też robię, jak Jasiu przyjedzie. Może będzie sex??
Dopiero teraz zobaczyłam Twój apel o drożdżówkę (znaczy ciasto drożdżowe?), jak chcesz to Ci podam.
Mnie ostatnio naszło na sałatki, takie jesienne - majonezowe. Wczoraj zrobiłam i wciągnęłam całą miskę, dzisiaj na kolację też robię, jak Jasiu przyjedzie. Może będzie sex??
Orzech
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 8 Czerwiec 2005
- Postów
- 2 198
hej, ja tez wczesniej nie widzialam tego postu, a robie czasami takie buleczki drozdzowe maslane
zmieszac razem:
5 dkg drozdzy,
troszke cukru,
3/4 szklanki podgrzanego mleka troche maki - tak zeby mialo konsystencje smietany.
Odstawic do rosniecia.
nastepnie ubic na puszysta mase:
3 jajka
3 lyzki cukru
ciut soli
Jak tamte drozdze sie rusza, polaczyc je z masa jajowa, dodac pol kostki masla stopionej ( nie goracej) i 2 lyzki rumu, albo innego mocnego alkooholu, dodawac moke i wyrabiac az ciasto odstaje od reki, ja to dosc dlugo wyrabiam, az sa takie babelki z powietrza.
odstawic i odczekac az ciasto wyrosnie
No i teraz tak:
roztapiam sobie pol kostki masla do jakiejs miseczki i z tego ciasta formuje kulki ( czasami do srodka takiej kulki wkladam kostke gorzkiej czekolady, albo wisienki) i kazda kulke obsmarowuje tym stopionym maslem, tak po prostu rekami.
Ukladam je na duzej tortownicy, jedna kolo drugiej.
Trzeba je zrobic odpowiednio mniejsze, bo to rosnie bardzo
Odczekac koniecznie az wyrosna przed wlozeniem do pieca .......
i upiec.
Temp okolo 150 st. jaki czas to nie wiem,tak na oko, jak juz sa rumiane
malgosia na pewno tez napisze cos czaderskiego...juz nie moge sie doczekac
To na prawde proste ciasto drozdzowe i pyszne jedzonko
zmieszac razem:
5 dkg drozdzy,
troszke cukru,
3/4 szklanki podgrzanego mleka troche maki - tak zeby mialo konsystencje smietany.
Odstawic do rosniecia.
nastepnie ubic na puszysta mase:
3 jajka
3 lyzki cukru
ciut soli
Jak tamte drozdze sie rusza, polaczyc je z masa jajowa, dodac pol kostki masla stopionej ( nie goracej) i 2 lyzki rumu, albo innego mocnego alkooholu, dodawac moke i wyrabiac az ciasto odstaje od reki, ja to dosc dlugo wyrabiam, az sa takie babelki z powietrza.
odstawic i odczekac az ciasto wyrosnie
No i teraz tak:
roztapiam sobie pol kostki masla do jakiejs miseczki i z tego ciasta formuje kulki ( czasami do srodka takiej kulki wkladam kostke gorzkiej czekolady, albo wisienki) i kazda kulke obsmarowuje tym stopionym maslem, tak po prostu rekami.
Ukladam je na duzej tortownicy, jedna kolo drugiej.
Trzeba je zrobic odpowiednio mniejsze, bo to rosnie bardzo
Odczekac koniecznie az wyrosna przed wlozeniem do pieca .......
i upiec.
Temp okolo 150 st. jaki czas to nie wiem,tak na oko, jak juz sa rumiane
malgosia na pewno tez napisze cos czaderskiego...juz nie moge sie doczekac
To na prawde proste ciasto drozdzowe i pyszne jedzonko
malgosia_76
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 2 Czerwiec 2005
- Postów
- 4 998
Małgosia napisze to samo co Ty Orzeszku ;D
Co prawda bułeczek maślanych nigdy nie robiłam, po ubiegłotygodniowym lepieniu paczków, trochę mi sie nie chce lepić bułeczek. Ale ciasto moje wygląda dokładnie tak samo, tylko do cista dodaję dużo skórki pomarańczowej i aromat śmietankowy. Na cisato wedle uznania albo owoce sezonowe i kruszonkę ofkors (maślaną)
albo migdały z białym serem.
Dla każdego coś dobrego :laugh:
Co prawda bułeczek maślanych nigdy nie robiłam, po ubiegłotygodniowym lepieniu paczków, trochę mi sie nie chce lepić bułeczek. Ale ciasto moje wygląda dokładnie tak samo, tylko do cista dodaję dużo skórki pomarańczowej i aromat śmietankowy. Na cisato wedle uznania albo owoce sezonowe i kruszonkę ofkors (maślaną)
albo migdały z białym serem.
Dla każdego coś dobrego :laugh:
malgosia_76
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 2 Czerwiec 2005
- Postów
- 4 998
Efuniu,
Rybka w sosoe greckim
Włoszczyzna starta na wióry na tarce,
filet z rybki (ja robię z makreli, maślany lub dorsza), jka kupisz mrożone, to pamietaj nie romrażaj, tylko zamrożone smażysz;
3 duże cebule,
oliwa (może być z oliwek),
masło
liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól, cukier
koncentrat pomidorowy - 2 słoiczki,
2 łyżki octu
Na oliwie dusisz cebulę pokrojona w talarki, kiedy będzie juz złocista i miękka, dodajesz startą włoszczyznę, liscie laurowe, pierprz, ziele, sól cukier i dusisz podlewając wodą ok 20 - 30 min.
Rybkę smażysz na maśle posoloną, popieprzoną, skropiona cytryną, obsypana delikatne mąką (delikatnie!)
Po usmażeniu rybki, przekładasz ją do żaroodpornego naczynia, uduszona włoszczyznę mieszasz z koncentratem i octem i dusisz do zagotowania ok 10 minut.
Sos musi mieć słodko - kwaśny smak, także doprawiaj do uzyskania pożądanego efektu.
Gotowym sosem przykrywasz rybkę i zostawiasz do "przegryzienia"
Podajesz na zimno po kilku godzinach, lub na ciepło podgrzewając w piekarniku.
SMACZNEGO!!
Rybka w sosoe greckim
Włoszczyzna starta na wióry na tarce,
filet z rybki (ja robię z makreli, maślany lub dorsza), jka kupisz mrożone, to pamietaj nie romrażaj, tylko zamrożone smażysz;
3 duże cebule,
oliwa (może być z oliwek),
masło
liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól, cukier
koncentrat pomidorowy - 2 słoiczki,
2 łyżki octu
Na oliwie dusisz cebulę pokrojona w talarki, kiedy będzie juz złocista i miękka, dodajesz startą włoszczyznę, liscie laurowe, pierprz, ziele, sól cukier i dusisz podlewając wodą ok 20 - 30 min.
Rybkę smażysz na maśle posoloną, popieprzoną, skropiona cytryną, obsypana delikatne mąką (delikatnie!)
Po usmażeniu rybki, przekładasz ją do żaroodpornego naczynia, uduszona włoszczyznę mieszasz z koncentratem i octem i dusisz do zagotowania ok 10 minut.
Sos musi mieć słodko - kwaśny smak, także doprawiaj do uzyskania pożądanego efektu.
Gotowym sosem przykrywasz rybkę i zostawiasz do "przegryzienia"
Podajesz na zimno po kilku godzinach, lub na ciepło podgrzewając w piekarniku.
SMACZNEGO!!
reklama
Podziel się: