reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Propozycje obiadków i deserów

reklama
Ciasto Śliwkowe Babci Adeli

1/2 kg mąki krupczatki,
5 jaj,
250 gr + łyżka prawdziwego masła,
1 szklanka, i potem 1 łyżka cukru
1 cukier waniliowy,
2-3 yżki cacao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
owoce

Z mąki, 5 żółtek, masła, proszku do pieczenia, 1 łyżki cukru, cukru waniliowego, zagniatatamy ciasto. Ja najpierw wszystko siekam, a potem zagniatam, czasami dodaję jeszcze trochę mąki. Musi być ładna kulka. Do zamrażarki na 30 min.
Dziielimy cisto na 2 części. Jedną rozgniatamy na wysmarowanej masłem blaszce (takiej plackowej), druga czeka na swoją kolej.
Na cistao kładziemy świeże owoce (śliwki bez peste, przekrojone na pół, skórką do dołu nie do góry).
Drugą część cista dzielimy na pół. Jedną połowę mieszamy i ugniatamy z cacao, drugą zostawiamy.
Część cacaową, kruszymy na ciasto ze śliwkami.
Z 5 białek i szklanki cukru ubijamy pianę, którą po ubiciu rozmazujemy na cieście ze śliwkami, kruszonką cacaową i na koniec na białka kruszymy kruszonkę jasną, która nam pozostała.
Piekarnik musi być nagrzany do 180 stopni. Pieczemy 30 minut, po 30 minutach zmniejszamy temp. do 150 stopni i pieczemy następne 20 - 25 minut.
Mam nadzieję że czytelnie podałam przepis! Smacznego!!
 
Małgosiu ciasto z pieca wyszło ok gogziny 19:30 i już prawie pół blechy nie ma :D
Mąż kazał powiedzieć że jak dla niego to miodzio ;) Jest pyszne, i na pewno jeszcze nie raz go zrobię.
 
Frezyjko Bardzo się cieszę!!!
Na zdrowie!!
Można z różnymi owocami. Moja mam np. zimą wkłada owoce z zalewek, albo morele z puszki!
Ono zawsze jest pycha!
Ja jutro robię, żeby dom pachniał ciastem, jak wejdą do niego moi Podróżnicy!
 
Brzuchatki musicie mi pomóc.
Obiecałam mężowi ze zrobię mu tatara a zupełnie nie wiem jak go się robi bo ja nie lubię mięsa.
I podczas robienia tez nie zamierzam smakować.
Napiszcie mi jak sie robi to paskudztwo, na pół kg mięsa, cytrynki, jajka, cebulki, pomidorki mam, jak coś bedzie jeszcze potrzebne to sie znajdzie.
 
Lucky,
Surowego mięsa to kobietom w ciąży próbowąc nie wolno. W ię c dobrze, że nie zamierzałaś.
Tatar:
mięsko - to najlepiej polędwica wołowa niemrożona tzw. wołowe extra (powinno kosztować ok 50 zł za kg),
wycinasz z niego poprzecznie żyłki wszystkie i (fachowo to powinno sie je skrobać,ale..) mielisz przez maszynkę;
siekasz cebuklę,
ogórki konserwowe też siekasz do tego mogą byc posiekane grzybki marynowane i kapary.
Mięso solisz, pieprzysz, dodajesz żółtko, koniecznie sparzone!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
sos sojowy, lub przyprawę w płynie winiary, sok wycisnięty z cytryny i rączką ładnie wyrabiasz.
W małej zgrabnnej miseczce formujesz "babki" (jak z piaski i wykładasz na talerz, w środku robisz dziurkę na Żółtko (sparzone), obsypujesz do okoła cebulką, ogórkami, grzybkami, samożółtko trochę sypiesz odrobiną papryki słodkiej. Reszte każdy doprawia sam na talerzu.
 
Małgosiu bardzo dziękuję za pomoc
bez Ciebie bym sobei nie pordziła,
ale udało mi sie stanąć na wysokości zadania bo tatar był podobno pyszny :p
 
zrobiłam ciasto ze śliwkami (takie najprostsze, olejowe :)) a teraz bede robiła knedelki toże ze śliwkami na obiad :)
 
reklama
Do góry