reklama
A ja dziś mam plan na kluseczki lane na serku homogenizowanym z cynamonem (i cukrem). To taka namiastka leniwych tylko szybciej się robi (moje ulubione danie z dzieciństwa):
Dla jednej osoby składniki:
15dag serka homogenizowanego waniliowego (albo śmietankowego)
4-5 łyżek (czubatych) mąki pszennej
1 białko (żółtko niepotrzebne) [Moja mama robi z całego jajka i też są dobre]
1 łyżeczka masła do polania, no i cynamon do posypania
Najlepiej ubić pianę z białek (zazwyczaj robię więcej niż dla jednej osoby), wymieszać z serkiem i mąką (najpierw łączę mąkę i serek a potem dodaję pianę). Na gotującą lekko osoloną wodę oddzielać łyżką kluski i gotować (mieszając lekko) od wypłynięcia tak z 5 minut (ja sprawdzam smakowo czy już)
Polać stopionym masełkiem, posypać cynamonem i cuukrem
Smacznego
Dla jednej osoby składniki:
15dag serka homogenizowanego waniliowego (albo śmietankowego)
4-5 łyżek (czubatych) mąki pszennej
1 białko (żółtko niepotrzebne) [Moja mama robi z całego jajka i też są dobre]
1 łyżeczka masła do polania, no i cynamon do posypania
Najlepiej ubić pianę z białek (zazwyczaj robię więcej niż dla jednej osoby), wymieszać z serkiem i mąką (najpierw łączę mąkę i serek a potem dodaję pianę). Na gotującą lekko osoloną wodę oddzielać łyżką kluski i gotować (mieszając lekko) od wypłynięcia tak z 5 minut (ja sprawdzam smakowo czy już)
Polać stopionym masełkiem, posypać cynamonem i cuukrem
Smacznego
malgosia_76
Fanka BB :)
Patka, u nas w Poznaniu tez się takie dziciom robi! Pychotka, moja Oleńks nazywa je chmurkami, i ma rację! :laugh:
Luck, za tatara nie ma sprawy, sama często robię. Cieszę się że smakował. Na zdrowie!
Luck, za tatara nie ma sprawy, sama często robię. Cieszę się że smakował. Na zdrowie!
malgosia_76
Fanka BB :)
Ja je polewam stopionym masłem i śmietanką! Mniami zrobie sobie, a co!
kaszu27
Październikowa mamusia
Ja też, obiad to musi być tradycyjny: mięsko, ziemniaczki i surówka!!!
Mniam, mniam...
Mniam, mniam...
reklama
Podziel się: