reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Propozycje obiadków i deserów

Koniecznie! Tylko weż małą tortownicę )no nie tą najmniejszą), albo dużą i wtedy 2 x wiecej budyniu. Ja tak robię! Całuski!
 
reklama
Małgosiu a po co Ty tyle ciasta do mnie przyniosłaś??!!! Siedzę teraz i jem, już 2 kawałki wcięłam!! Następnym razem przyjeżdżasz do mnie BEZ ciasta!!! ;)
 
Małgosiu mój kochany mężuś "zlitował" się nade mną właśnie dzisiaj wykończył to pyszne ciasto! ;) ;D ;D Już mnie nie kusi ;)
Ty to możesz je sobie jeść, prawie nic Ci nie przybyło kg, a ja już mam książkową normę wyrobioną ;D
 
wczoraj zrobiłam takie ciasto:
Tort jabłkowy z kruszonką

1 kg jabłek
2 szkl mąki (35 dkg)
1 szkl cukru (25 dkg)
20 dkg masła lub margaryny
1 torebka cukru waniliowego
sok i skórka z 1 cytryny
3 dag siekanych orzechów laskowych lub migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jabłka obrać pokroić na małe czastki, wymieszać z połową cukru, sokiem z cytryny i skórką cytrynową (można dodać rodzynki).
Mąkę zagnieść z resztą cukru (zostawić 1 łyżkę), cukrem waniliowym, proszkiem i schłodzonym płynnym tłuszczem. 1/3 ciasta odłożyć, resztą wylepić tortownicę średnicy 26 cm.
Jabłka wyłożyć na ciasto. Z reszty ciasta zrobić kruszonkę: dodać pozostawioną wcześniej łyżkę cukru, orzechy, zrobić kruszonkę. Posypać nią ciasto. Wstawić do rozgrzanego do 200 st. piekarnika. Piec 45-60 minut (trzeba sprawdzac). Kruszonka Powinna się ładnie zrumienić, a soczek skarmelizować.

Jest pyszne!!!
 
No a ja wczoraj zrobiłam swój pierwszy tort-dla mężusia-dzisiaj ma urodzinki.Nawet o dziwo wyszedł i to pycha.Ananasowo-kokosowy!
 
reklama
Do góry